Annonce
Aarhus

Ung venstrekomet brager ind i byrådet: - Jeg fældede en lille stolthedståre

En glad Mathilde Hjort Bressum får en krammer af spidskandidaten for Venstre Christian Budde, efter at de to kandidater er blevet valgt ind i byrådet. Foto: Jens Thaysen
Mathilde Hjort Bressum er kommende byrådsmedlem for Venstre. Hun er kommet ind efter et kanonvalg, og nu vil den 23-årige politiker være de unges liberale stemme i byrådet.

AARHUS: Venstre har en ny stjerne i svøb. Den bare 23-årige Mathilde Hjort Bressum overraskede og bragede ind i byrådet med 2.003 stemmer - og 'fældede en lille stolthedståre', da det gik op for hende, at hun var valgt.

Der var ellers færre pladser at rafle om, da Venstre ved kommunalvalget gik to mandater tilbage, men Mathilde Hjort Bressum slog erfarne Venstre-politikere som Hans Skou og Almaz Mengesha og sikrede sig den sidste plads i Venstres byrådsgruppe. Hun fik ligefrem næsten ligeså mange stemmer som de to kandidater til sammen.

Det var da også en begejstret kommende byrådspolitiker, som Stiften fangede dagen derpå.

Annonce

- Jeg har det vildt. Jeg ved ikke, om det helt er gået op for mig endnu. Jeg er stolt og beæret, både over mig selv, men også over det fantastiske hold, jeg har bag ved mig, og en sindssygt dygtig organisation i Venstres Ungdom i Aarhus, der har hjulpet mig rigtigt meget i valgkampen. Det er jeg virkeligt taknemmelig for, fortæller Mathilde Hjort Bressum.

Startede i elevråd

Den politiske løbebane startede tidligt for det nyvalgte byrådsmedlem. Mathildes vej til livet som politiker og en plads i Aarhus Byråd startede som formand for elevrådet.

- Jeg var elevrådsformand på min folkeskole i et år og oplevede, at jeg synes, at det var utroligt spændende at være en del af et beslutningsorgan. Jeg havde lyst til at gøre min stemme gældende, og det mener jeg, at man kan med politik. Jeg vil gerne hjælpe andre mennesker, forklarer Mathilde Hjort Bressum.

Mathilde Hjort Bressum, står og venter på at borgmesteren Jacob Bundsgaard læser hendes navn op. Hun bliver det yngste medlem af det nye byråd. Foto: Jens Thaysen

Mathilde Hjort Bressum er oprindeligt fra Randers. Kort efter ankomsten til Aarhus meldte hun sig ind i Venstres Ungdom.

Her kastede hun sig ud i det ungdomspolitiske arbejde og blev formand for Venstres Ungdoms lokalafdeling i Aarhus. Desuden lavede hun meget udviklingsarbejde, hvilket førte hende til lande som Argentina, hvor hun hjalp med at starte elevråd, samt Zambia, hvor hun var med til at sætte fokus på ligestilling.

Hvorfor blev det lige byrådet, som du skulle prøve kræfter med?

Det gjorde det, fordi jeg elsker Aarhus og synes, at det er Danmarks fedeste by. Jeg ser et kæmpestort potentiale i vores by. Så jeg vil rigtigt gerne være med til at sætte mit præg på den by, som jeg holder af, og som jeg har lyst til at blive boende i mange år endnu, fortæller Mathilde Hjort Bressum.

Annonce

Store øjeblikke

Det er ikke nemt at komme i byrådet. Ifølge Mathilde Hjort Bressum, så har det krævet hårdt arbejde, og hun regnede da heller ikke med noget, men håbede, at det lykkedes at komme ind.

- Jeg blev valgt som spidskandidat af Venstre Ungdom til kommunalvalget for halvandet år siden, og så begyndte vi så småt at gå i gang med at planlægge kampagnen der. I går var det ligesom halvandet års hårdt arbejde, der kulminerede på en dag. Det har været en stor del af mit liv det sidste lange stykke tid, at føre den her valgkamp. Det har været rigtigt skægt, fortæller Mathilde Hjort Bressum.

Mathilde Hjort Bressums valgplakat, der nu bliver udstillet på Dansk Plakatmuseum

Den unge politikers første valgkamp har budt på flere mindeværdige højdepunkter.

- Min valgplakat er blevet udstillet på Dansk Plakatmuseum. Jeg er meget beæret over, at min plakat nu står til evigt skue på museet, fortæller hun.

- Så var jeg til en debat nede på Dokk1 mod Jacob Bundsgaard. Det siger nok også noget om, at jeg er ung og uprøvet kandidat. Jeg har i hvert fald ikke mødt borgmesteren mange gange før i mit liv. Så synes jeg, at det var lidt en vild oplevelse lige pludselig at skulle være i debat mod ham, fortæller Mathilde Hjort Bressum.

Annonce

Mærkesager

En af hendes mærkesager er at bekæmpe ensomhed blandt unge. Hun tror, at især corona har gjort, at mange flere er ramt af dårlig psyke og ensomhed. Men hun går ind til byrådsarbejdet med løsningsforslag til problemet.

- Det kan man blandt andet gøre ved at sikre, at foreningslivet og de frivillige fællesskaber har de bedste muligheder, så de kan forsørge at danne rammerne for et godt fællesskab blandt unge mennesker. Jeg mener, at foreninger og de frivillige fællesskaber kan være nøglen mod mistrivsel, fortæller Mathilde Hjort Bressum.

Blå bog: Mathilde Hjort Bressum

  • 23 år
  • Studerer statskundskab på Aarhus Universitet
  • Studiejob ved Nordea
  • Formand for Venstres Ungdom i Aarhus 2020-2021
  • Medlem af Venstres Ungdoms forretningsudvalg.
  • Kommende byrådsmedlem
Annonce

Ny tilværelse

At føre valgkamp indebærer at hænge i lygtepæle overalt i byen samt at være meget i medierne. Det kan være noget af en omvæltning, når man ikke er vant til det, og det har Mathilde Hjort Bressum også følt.

Hvordan er det at være blevet en offentlig person?

Det tror jeg lige, at jeg skal vænne mig til. I morges blev jeg ringet op af P4, og så var jeg i radioen. Det syntes jeg er vildt, fordi sådan var mit liv ikke for et halvt år siden. Det er lidt specielt synes jeg. Jeg tror lige, jeg skal vænne mig til, at folk kender mit ansigt. Men jeg er helt sikker på, at jeg nok skal finde mig til rette i rollen, men det er lige en omvæltning her til at starte med, fortæller Mathilde Hjort Bressum.

Noget kunne tyde på, at Mathilde har forberedt sig i lang tid. Hun fortæller at:

- Jeg har ikke rigtigt gået til fodbold, men så gik jeg til politik i stedet for i Venstres Ungdom. Jeg har været medlem i fire år og er utroligt engageret i udviklingsarbejde, fortæller hun.

Men ikke alt handler dog om politik.

- Jeg spiller lidt tennis, og ellers bor jeg sammen med min søde kæreste og drikker nogle øl med mine venner, siger hun.

Føler du dig klar til byrådet?

Ja, jeg føler mig helt vildt klar. Det gør jeg virkelig. Jeg har blod på tanden og glæder mig til at komme ind og give det en skalle, og komme i gang med arbejdet. Jeg kan slet ikke vente, fortæller en spændt Mathilde Hjort Bressum.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce