Annonce
Sport

Ungarn slår Island og sender Danmark ud af EM

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De islandske håndboldherrer tabte til Ungarn og kunne ikke hjælpe Danmark, som har udspillet sin rolle ved EM.

De danske håndboldherrer er færdige ved EM.

Island tabte 18-24 til Ungarn, og med det islandske nederlag er Danmark færdig i turneringen allerede efter det indledende gruppespil.

Flere tusinde danske håndboldfans havde taget plads sammen med de godt 1000 islandske fans for at bakke Island op. Men det hjalp ikke.

Danmark er ude, allerede inden at holdet senere onsdag aften skal møde Rusland. Den kamp går i gang klokken 20.30.

Island var allerede klar til mellemrunden inden onsdagens kamp mod Ungarn, men islændingene kunne med en sejr over Ungarn have taget to point med videre til den fase af turneringen.

Af samme grund havde Island på forhånd varslet, at kampen mod Ungarn var yderst vigtig.

Det kunne man dog ikke se fra kampens start, hvor Ungarn kom blæsende og foran 3-0.

Den ungarske keeper Roland Mikler snuppede samtlige islandske forsøg i de første minutter af kampen.

Det var en tidlig forskrækkelse for Island og ikke mindst Danmark.

Men den rutinerede islandske fløj Gudjon Valur Sigurdsson svarede igen med to scoringer og reducerede til 2-3, inden Alex Petersson efter ti minutter sørgede for kontakt ved 3-3.

Island dominerede i denne periode og scorede seks ubesvarede mål til 6-3-føring. Ungarns scoringspause varede i hele ti minutter.

Fem minutter før pausen bragte Petersson foran med hele 11-6, og det blev også 12-7 kort efter.

Ungarn kæmpede sig dog ind i opgøret igen og holdt spændingen nogenlunde intakt ved at reducere til 9-12 inden pausen.

Ungarn havde stor fysisk styrke og en håndfuld spillere med en kampvægt på 100 kilo eller mere.

Især den 204 centimeter og 104 kilo tunge ungarske stregspiller Bence Bánhidi var med til at få Ungarn helt tilbage i opgøret med mål på samlebånd.

Ungarn udlignede til 15-15 og senere 17-17, og Island havde svært ved at følge med.

Tre hurtige scoringer sørgede for ungarsk føring på 20-17. Danskerne, som var ankommet til hallen, hang for alvor i tovene.

Gudmundur Gudmundsson, Islands landstræner, tog sig til hovedet og forsøgte med flere timeouts at vende slagets gang.

Det lykkedes ikke.

Island, som ellers havde vundet de to foregående kampe over Danmark og Rusland, hang hele tiden efter. Og Ungarn blev ved med at trække fra og kom også foran 24-18.

Island er trods nederlaget fortsat videre. Men Danmark kan ikke længere avancere fra gruppespillet.

Med sejren over Island er Ungarn videre til mellemrunden med to point.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce