Annonce
Sport

Ungarsk sejr sendte Danmark ud af EM

Island tabte til Ungarn, og så var EM slut for Danmark. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Island kollapsede totalt mod Ungarn, der rejste sig fra 6-11 og vandt en sikker sejr og spillede sig i mellemrunden med to point, mens Island går videre uden point.

Man kunne stort set kun høre en lille flok ungarere i Malmö Arena. Dem kunne man til gengæld også høre rigtig meget.

En klar ungarsk sejr over Island skuffede de tilrejsende fra Nordatlanten. Og den lammede de danske tilhængere. EM var forbi for Danmark allerede inden den sidste indledende gruppekamp mod Rusland.

Halvanden time tidligere havde stemningen været en helt anden.

Godt nok kunne de danske tilskuere ikke synge med på den islandske nationalmelodi, men jubelbrølet efterfølgende kom ikke kun fra de mange tilrejsende islændinge. Flere tusind danske tilhængere lod ingen tvivl om, at de ville gøre alt for at hjælpe Island til den sejr, der samtidig ville holde Danmarks videre deltagelse i live.

Island havde vældig gode grunde til at jagte sejren med alt, hvad de havde. Det ville give dem to point med i mellemrunden og dermed en nemmere vej mod en billet til OL-kvalifikationen og - hvem ved - måske endda en semifinale.

Roland Mikler reddede første forsøg fra Aron Palmarsson og dernæst et straffekast. Han nåede op på fire redninger, inden der var spillet fem minutter. Det mareridt, der var ved at tage form oppe på tilskuerrækkerne, blev dæmpet lidt af Gudjon Valur Sigurdssons reducering til 1-3. Den 40-årige venstrefløj havde inden kampen understreget, at han kun havde Islands og ikke Danmarks skæbne i sine hænder. Sigurdsson nåede at reducere til 2-3, inden Gudmundur Gudmundsson tog timeout efter blot to scoringer på næsten 10 minutter. Det var ikke kun de danske spillere, der havde det svært mod det ungarske forsvar.

Island kom over det. Fandt løsningerne. Og efter 13 minutter var 0-3 vendt til 6-3, og så var det ungarernes tur til timeout.

Zsolt Balogh, der gjorde det så godt mod Danmark, smed et straffekast helt forbi mål ved islandsk føring på 10-6.

Ungarn slap af sted med, hvad der lignede et kæmpe straffekast til Island, og i stedet for at være bagud med fem mål ved pausen, kunne de reducere til 9-12.

Annonce

kampen i tal

Island-Ungarn 18-24 (12-9)

Stillinger undervejs: 0-3, 6-3, 11-6, 16-16

Topscorere

Island: Aron Palmarsson 4, Gudjon Valur Sigurdsson 4

Ungarn: Bence Banhidi 8

Udvisninger: Island 4, Ungarn 4

Kampen vendte

Ungarn angreb for en udligning ni minutter efter pausen, men denne gang kiksede indspillet til Bence Banhidi på stregen, og i stedet løb Island kontra, og Olafur Gudmundsson gjorde det til 15-13.

I stedet kunne Banhidi udligne til 15-15, da Bjarki Mar Elisson havde misbrugt et straffekast. På dette tidspunkt var Danmark ude af EM, så Arnor Gunnasrsson legede lidt med tilskuernes nerver, da han skulle bruge to en ripost efter endnu et brændt straffekast på at score.

Men Island gik helt i stå og scorede blot fem gange på de første 20 minutter i anden halvleg. Og med den ene islandske fejl efter den anden kunne Ungarn brøle mod en sejr, der sendte holdet i mellemrunden på Danmarks bekostning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce