Annonce
Aarhus

Ungdomskulturhus på vej til ny adresse

Møblerne i Ungdomskulturhuset stammer fra storskrald og dødsboer. Her er det projektleder Henrik Hass der bakser rundt i hallen, som bliver anvendt til streetsport. Arkivfoto: Axel Schütt

Det tidligere folkeregister i Knudrisgade skal huse ungdomskulturhus året ud.

AARHUS: En af de helt store sejre for Børn og Unge-byrådet i Aarhus er, at man har fået et ungdomskulturhus, som blev oprettet som udviklingsprojekt i 2014-16 og videreført med en ekstra bevilling i 2017.

Nu foreslår tre rådmænd at følge ønsket fra børn- og ungebyrådet om at permanentgøre huset fra 2018 og frem.

Det bliver foreløbigt i nye midlertidige rammer. Ungdomskulturhuset bor i dag i det hidtidige Børnenes Hus i Hjortensgade 23, men skal ud fra 1. juli, fordi området som mange andre arealer i midtbyen skal bebygges med boliger.

Alt tyder på, at Ungdomskulturhuset kan få en midlertidig placering i det tidligere folkeregister i Knudrisgade 5, i hvert fald året ud, indtil denne bygning også skal rives ned for at give plads til boliger.

Annonce

Op mod 150 unge hver uge

Men samtidig foreslår rådmændene Bünyamin Simsek fra Børn og Unge, Rabih Azad-Ahmad fra Kultur og Borgerservice samt Thomas Medom fra Sociale forhold og Beskæftigelse, at Ungdomskulturhuset sikres en permanent finansiering og placering. Forslaget blev mandag behandlet i magistraten og derfra sendt videre til byrådet.

Endnu er der ikke sat økonomi på en videreførelse, men hidtil har man haft cirka 1,5 mio. kr. om året at drive det for, fordi der også er ansatte, som hjælper de unge med aktiviteter og med rådgivning.

Ifølge projektleder for Ungdomskulturhuset, Lone Jensen fra kommunens kulturforvaltning, kommer der dagligt 40-50 unge i alderen 15-25 år og bruger huset, og rundt regnet 120-150 unge er forbi i løbet af en uge. Forvaltningen er netop ved at sætte en mere detaljeret evaluering i gang.

Huset er åbent kl. 15-22 på hverdage, hvor der er ansatte til stede, men derudover kan unge efter aftale låne nøglerne til huset i weekenden.

Skatebane og musik

- Vi har i dag en hal til at skate og lave parkour i og en scene til koncerter. Derudover et atelier til at male i og et musikstudie, hvor de unge kan indspille deres egen musik. Det har vi i samarbejde med produktionsskolen, fortæller Lone Jensen.

Køkkenet er også et stort hit blandt de unge, og der er f.eks. fællesspisning for 20 kr. hver onsdag.

- Dersuden giver vi vejledning til de unge, der søger det. Det handler mest om livsmestring bredt forstået. For hvis man overhovedet skal i gang med en uddannelse kan der være ting, der halter i ens liv, som man først skal have styr på. Og det hjælper de ansatte med, fortæller Lone Jensen.

I børn- og ungebyrådet har man et stort ønske om at Ungdomskulturhuset fortsat kan være placeret i centrum. Og derfor venter en nærmere afklaring i byrådet af, hvor det kan ligge fra 2018 og frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce