Annonce
Aarhus

Unge aktivister spærrede Frederiks Allé: - Vi synes at vi har prøvet alt

Østjyllands Politi havde styr på aktivisterne, som dog måtte forlade pladsen ud på eftermiddagen. Foto: Jens Thaysen
I forlængelse af klimademonstrationen fredag havde en gruppe aktivister spærret Frederiks Allé.

AARHUS: Fredag eftermiddag havde trafikken lidt trange kår på Frederiks Allé ved Ridehuset og rådhuset på grund af en afspærring, som ikke just var annonceret på forhånd. Unge aktivister fra gruppen Extinction Rebel havde i forlængelse af dagens klimademonstration blokeret vejen for bilerne.

- Vi står her, fordi vi har opbrugt alle vores muligheder. Vi synes, at vi har stemt på de rigtige partier, har indsendt borgerforslag og læserbreve og vi har sendt breve til politikerne uden at få noget svar, lød det fra en af aktivisterne, Alexander, på 21 år.

Man blokerer selvfølgelig ikke ubemærket et stykke vej, som er så trafikeret som Frederiks Allé. Udover Århus Stiftstidende var Østjyllands Politi også forbi afspærringen, uden dog at det gav anledning til større dramatik.

- De fik vores navne, og så snakkede vi lidt om, hvor længe vi havde tænkt os at være her, sagde Alexander.

Hvor længe er det så?

- Indtil vi får, hvad vi vil have, lød det med et smil fra aktivisten.

Det fik de ikke. Til gengæld meddelte Østjyllands Politi kort før klokken 16, at man nu var gået i gang med at anholde demonstranterne og at de ville blive sigtet for at forstyrre den offentlige orden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce