Annonce
Indland

Unge danskere promoverer håndværksfag i Rusland

Sputnik/Reuters
Erhvervsuddannede danskere er rejst til Rusland for at dyste om at blive verdensmestre i håndværk. Det skal eksponere fagene, der i årevis har manglet elever.

14 unge danske VM-deltagere og holdets to ledere trådte torsdag ind på Kazan Arena i Rusland, der kan huse 45.000 til åbningsceremonien ved World Skills 2019.

World Skills er også kendt som verdensmesterskabet i håndværksfag. Fredag bliver store haller i den russiske værtsby Kazan omdannet til legeplads for hundredvis af nationale mestre i hvert deres fag.

Alt fra flisemurere, der har 22 timer til at udføre det russiske flag i fliser, til tjenere, der skal flambere en ret for et bord af gæster.

Men de unge håndværkere skal ikke kun dyste for at tage en prestigefyldt guldmedalje med hjem. Mesterskabet er også et stort udstillingsvindue for erhvervsuddannelser verden over.

Det forklarer formanden for Skills Denmark, der står bag det danske landshold, Jesper Juul Sørensen.

- For Danmark betyder det, at der kommer mere fokus på erhvervsuddannelserne. Og vi kommer muligvis til at mangle 70.000 elever i fremtiden. Det her er en måde at reklamere for uddannelserne, siger han.

Tallene er ikke bekræftet, men ifølge World Skills i Rusland vil 140 millioner overvære mesterskabet, der også bliver sendt i russisk tv.

Skulle tallet være knap så højt, er det dog stadig en eksponering, der er vigtig for Danmark.

- Landsholdet er perfekte rollemodeller, der kan komme ud på grundskoler og fortælle om uddannelserne, siger Jesper Juul Sørensen.

Tal fra undervisningsministeriet viser, at 20,1 procent af de elever, som forlod grundskolen, søgte ind på erhvervsuddannelser. Dermed steg antallet af ansøgere for tredje år i træk.

På Christiansborg har skiftende regeringer i årevis forsøgt at få flere unge ind på erhvervsuddannelser.

40 procent af Skills Denmarks støtte kommer da også fra Børne- og Undervisningsministeriet.

- Vi har været utrolig glade for Folketingets opbakning. Og det er uanset, hvilken blok det er, siger Jesper Juul Sørensen, der dog mener, at man politisk har haft for meget fokus på de gymnasiale uddannelser gennem mange år.

Den nuværende børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), vil gerne fortsætte støtten.

- I regeringen mener vi, at erhvervsuddannelserne skal vises større respekt. En studenterhue og et svendebrev er lige værdifulde, siger hun.

De danske deltagere rives ud af enten uddannelse eller job i flere uger i forbindelse med mesterskabet. Virksomhederne er dog mere end glade for deltagelsen, forklarer Jesper Juul Sørensen.

- Vi har ikke andet end positiv opbakning fra virksomhederne. De er gode til at give dem fri, og de får også noget ud af det her. De får jo reklame, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce