Annonce
Østjylland

Unge fra Randers indtager førerfeltet på uddannelsesområdet

Tallene viser, at unge i Randers er flittige til at gå i gang med en uddannelse. Her kigger astronaut Andreas Mogensen i kikkerten sammen med to elever fra Hornbæk Skole, som i 2016 vandt en forskerkonkurrence. Arkivfoto: Annelene Petersen

Nye tal viser, at unge fra Randers ligger i front på landsplan, når det handler om at fortsætte i uddannelse efter 9. eller 10. klasse.

Annonce

Randers: Skole- og Uddannelsesudvalget i Randers har netop modtaget den årlige status på unge og uddannelsesniveau i Randers, og her er der tale om ganske artig læsning.

Opgørelsen tager afsæt i både tal fra Undervisnings- og Økonomi- og indenrigsministeriet samt tal fra Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers, UU Randers. Ifølge Undervisningsministeriets tal tager 84 procent af unge på landsplan en ungdomsuddannelse, og i Randers hedder det tal 85 procent.

Samtidig har Økonomi- og Indenrigsministeriet set nærmere på, hvorvidt unge har gennemført en ungdomsuddannelse fem år efter 9. klasse. Ved den seneste måling af en hel årgang fremgår det, at 71,5 procent på landsplan har taget en ungdomsuddannelse, mens 74,9 procent af unge fra Randers fra samme årgang - i 2012 - har taget en ungdomsuddannelse.

Det samlede resultat af analysen er, at Randers Kommune kommer ind på en fjerdeplads på landsplan.

Annonce

Gode rammer

- Det er en rigtig god nyhed, at vores unge mennesker i så høj grad tager en uddannelse. Vi har på landsplan en målsætning om, at 90 procent tager en ungdomsuddannelse i 2030, og vi er absolut på vej i den rigtige retning. Stor ros til vores skoler, som gør et godt arbejde og ikke mindst til vores ungdomsuddannelser, som forstår at tage godt imod og give vores unge mennesker gode rammer for at færdiggøre en ungdomsuddannelse, siger Steen Bundgaard (S), formand for Skole- og Uddannelsesudvalget.

Samtidig har UU Randers set nærmere på, hvordan status er for alle unge i Randers i alderen 18-25 år, og om de er i gang med eller har afsluttet en ungdomsuddannelse.

Statistikken viser, at mellem 95 procent (de 16-årige) og 81,2 procent (de 22-årige) er i gang med eller har afsluttet en ungdomsuddannelse. Mens det falder til 77,4 procent af de 24-årige.

Når mange unge fra Randers Kommune har afsluttet deres ungdomsuddannelse, rejser de til især større uddannelsesbyer. Samtidig flytter andre unge med et lavere uddannelsesniveau til Randers. Det viser sig i statistikken.

- Det er helt forståeligt, at unge flytter rundt i landet for at tage en uddannelse. Og det er klart, at det får os til at overveje, om UU Randers skal lægge en strategi for endnu større bevågenhed på unge, der flytter til Randers, sådan at vi kan styrke deres uddannelsesniveau, forklarer Steen Bundgaard.

Annonce

Tæt erhvervssamarbejde

Den årlige status på uddannelse viser også, at der er sket en lille stigning i søgningen til gymnasiale uddannelser i Randers fra 66,4 procent i 2017 til 70,8 procent i 2018. Samtidig er der et lille fald i antallet af studerende på en erhvervsuddannelse. (22,7 procent i 2017 mod 20,4 procent i 2018).

Dog har Randers fortsat en højere andel af unge, som søger en erhvervsuddannelse end landsgennemsnittet på 19,4 procent.

Som leder af UU Randers, Morten Skivild, forklarer:

- Vi oplever nu stor interesse for uddannelsesaftenerne her i Randers, hvor man kan blive klogere på, hvilken ungdomsuddannelse, man skal vælge. 1200 mødte op til uddannelsesaften om EUD og 1600 til uddannelsesaften om gymnasiale uddannelser. Når vi i forhold til søgningen til erhvervsuddannelser også fremover forventer at ligge over landsgennemsnittet tror jeg, at det hjælper, at alle unge i Randers kommune i 8. klasse kommer i praktik.

Skolepraktikken bliver i Randers gennemført i tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv.

- Det er med til at åbne de unges øjne for, at en erhvervsuddannelse kan være det rigtige for dem, siger Morten Skivild.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus: Fortsat lille stigning i antallet af nysmittede

Annonce