Annonce
Erhverv

Unge iværksættere er gode til at lytte - den ældre generation går deres egne veje

Birgit Aaby kommer oprindeligt fra Nykøbing på Mors. Som nybagt student rejste hun til København, hvor hendes kæreste boede, og her begyndte hun at gøre rent om aftenen og natten, inden firmaet manglede en jysk stemme i marketingsafdelingen og gav hende plads her. Foto: Thomas Brolyng

Birgit Aaby - erhvervskvinde, løvinde og business-angel - ville næppe selv være startet op som iværksætter i dag. Til gengæld giver hun gerne sine bedste råd videre. Det sker ved tre Erhverv+ events i Odense, Aarhus og Kolding sammen med en ande

Annonce

Det kan godt lade sig gøre at få succes som iværksætter, selv om man er kvinde, er uden uddannelse og beskæftiger sig i en branche med masser af konkurrence.

Sådan lyder budskabet fra erhvervskvinden Birgit Aaby, når hun sammen med en anden af serie-investorerne fra DR-succesen Løvens hule, Jesper Buch, fortæller sin historie og giver gode råd i forbindelse med tre Erhverv+ events i Odense, Aarhus og Kolding. Det er første gang, at Aaby og Buch åbner for erfaringsposerne sammen ved et arrangement i Danmark.

Og Birgit Aaby leverer selv beviset på den indledende påstand. Hun etablerede sit rengøringsselskab Combi Service for mere end 20 år siden mest af nød, fordi hendes tidligere arbejdsplads blev købt op og ikke ønskede en salgs- og marketingsdirektør uden uddannelse med over. Det fik hende til at begynde for sig selv, og i dag står hun med 250 ansatte og mere end 100 mio. kroner i omsætning.

Hun er indehaver af forretningen og formand for bestyrelsen, mens direktør-titlen er 'outsourcet' til medejer Gitte Meedom.

Løvindens investeringer

Chri-is - Iværksætter-mejeri, der laver soyaisRec Watches - armbåndsure lavet af genbrugsmetal fra gamle biler

Min bedste bog - personlige bøger til børn, hvor barnet selv spiller hovedrollen

Cleady - book rengøring eller en handyman via net-portal

Too Good To Go - online-platform dedikeret til at reducere madspild

Bynogel - allergivenlig og bæredygtig pyntepude med tablet/smartphone-holder

B'Gum - Økologisk raw frugtslik, der er fri for tilsætnings- og aromastoffer

Ta' det - genbrugsapp, der finder nye ejere til ting, som gives bort

Annonce

Bedstemor med salg i

Birgit Aaby har hverken opfundet en genial høj-teknologisk app eller opgivet drømmen om også at blive mor undervejs. Hun har tre sønner - Emil på 18 år, Rasmus på 20 og 27-årige Kasper. Dåbsattesterne afslører, at drengene var ganske små, da Birgit Aaby sprang ud som iværksætter.

- Jeg har aldrig haft barsel, og da jeg fødte Emil en fredag, var jeg på arbejde igen mandag. Det har da været vildt hårdt - ja, et rent helvede nogle gange - men det har kunnet lade sig gøre. Også for én som mig, der ikke ønsker at opgive alt for eksempel familien, siger Birgit Aaby, der i også kan skrive farmor til Kaspers ét-årige datter, Olivia, på cv'et.

- Det behøver altså ikke være et valg mellem at blive mor og være iværksætter. Der er selvfølgelig grunde til, at der kun er én kvinde ud af fem iværksættere i Danmark, men vi kvinder skal passe på ikke at være for perfektionistiske. I stedet skal vi være modige nok til at turde springe ud og så lære undervejs, forklarer hun.

Birgits bedste bud

- Lad være med at bruge penge, som man ikke har. Sørg for at være selvfinansierende hele vejen igennem.

Annonce

De unge retter gerne ind

Mod manglede Birgit Aaby også selv, da hun første gang krøb ind i Løvens hule. Succesfuld erhvervskvinde eller ej.

- Jeg var fuldstændig star-struck og vidste ikke, hvad det ville sige at pitche på det tidspunkt. Jeg var jo bare 'rengøringskonen', og jeg følte mig som lillesøster i sæson 1, indtil Tommy Ahlers tog mig til side og sagde, at jeg skulle tage mig sammen, fordi jeg havde lige så meget at byde ind med som de andre løver - bare på en anden måde. Og nu kan jeg godt se, at han har ret. Derfor fik jeg også en del flere investeringer i sæson to.

Gennem to sæsoner har hun været med i programmet, hvor iværksættere pitcher deres idéer for de fem løver - Christian Stadil, Ilse Jacobsen, Tommy Ahlers, Birgit Aaby og Jesper Buch - i håb om at gå derfra med en investering. Foreløbig har Birgit Aaby ladet sig overbevise i otte tilfælde - fra is, ure og bøger i sæson 1 til en rengøringsportal, en genbrugsapp og et koncept for at reducere madspild - og efterfølgende er hun i alle tilfælde gået ind som business-angel eller rådgiver for virksomhederne med stort udbytte erfaringsmæssigt.

- Jeg har lært mere i de senere tre år, hvor jeg har været med i Løvens hule, som i resten af mit arbejdsliv. Blandt andet at det er noget nemmere end arbejde med unge iværksættere frem for den ældre generation. De ældre iværksættere er svære at rykke, fordi de allerede har nogle erfaringer med sig i bagagen. De lytter måske til det, du siger, men de gør alligevel, som de selv synes, når du har vendt ryggen til. De unge derimod er både parate til at tage imod og ændringsvillige. De har på en anden måde brug for den ro og tryghed, som de kan få fra en mentor. Samtidig er de unge enormt dygtige, og dygtigere end jeg på forhånd havde troet, siger Birgit Aaby.

En aften med Aaby og Buch

Her kan du møde Birgit Aaby og Jesper Buch sammen med Erhverv+:Tirsdag 4. april: I Odense på Musikhuset Posten, Østre Stationsvej 35, 5000 Odense C

Onsdag 5. april: I Aarhus i Savværket, Søren Nymarksvej 8A, 8270 Højbjerg

Torsdag 6. april: I Kolding i Bramdrupdam Sports- & Mødecenter, Bramdrupsdamsvej 110, 6000 Kolding

Alle arrangementer begynder klokken 19.00. Dørene bliver åbnet klokken 18.00.

Billetsalg: nembillet.dk

Billetpriser: 250 kroner + gebyr 15 kroner

Arrangør: Erhverv+, JFM Events og lokale partnere

Annonce

Let at løbe tør for penge

Uanset alder og erfaring så er det springende punkt for både de unge og ældre iværksættere dog det samme - nemlig økonomi.

- Fem af de otte virksomheder, som jeg har involveret mig i via Løvens hule, havde ikke styr på økonomien. Det synes de faktisk ikke var særlig interessant, men det har de lært. De ældre har måske lidt penge med sig, men også en forsørgerpligt ved siden af, mens de unge ofte bare har sig selv, men du kan hurtigt løbe tør for pengene, når det er svært at tjene bare til sin egen løn i starten. De unge fra Too Good To Go, som jeg har investeret i, sover for eksempel stadig på madrasser i mit hus, siger Birgit Aaby og tilføjer, at en offentlig klippekorts-ordning med rabat til for eksempel revisor- og advokatbistand, som hun i sin tid selv benyttede sig af, vil være en god starthjælp for nutidens iværksættere.

Birgit Aaby kunne i øvrigt ikke forestille sig, at hun selv ville være sprunget ud som iværksætter i dag:

- Det har jeg ikke energien til længere, og jeg er nok også blevet for magelig. Der er mange om buddet og blevet for mange regler at holde styr på.

Birgit Aaby glæder sig i stedet over, at Løvens hule har været med til at sætte iværksætteri på skoleskemaet for fremtidens virksomhedsejere. Løverne kravler ind i hulen igen i juni for at begynde optagelserne til tredje sæson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce