Annonce
Aarhus

Unge laver uro: Politi må mandsopdække indkøbscenter i Aarhus Vest

Om dagen er der som regel nogenlunde ro i Frydenlund Centret. Problemerne opstår gerne ved aftentide. Foto: Henrik Havbæk Madsen

Unge har i et stykke tid lavet så meget uro i Frydenlund Centret, at politiet efterhånden kommer på besøg flere gange hver dag.

Annonce

HASLE: Forestil dig, at det er aften, og du skal ind i Frydenlund Centret for at handle. Ved centrets indgangsdør har en stor gruppe larmende unge taget opstilling. Du bliver nødt til at gå helt tæt på gruppen for at komme ind.

Et par af dem slår til hinanden og råber op. Måske blot for sjov.

Skal du gå ind eller skal du vende om?

Det er det dilemma, centrets kunder står i. Og har gjort det i månedsvis.

Næsten hver aften bruger en stor gruppe unge - mange af dem fra det almennyttige boligbyggeri Frydenlund tæt på - nemlig centret som fritidsbase, og det giver så meget ballade, at Østjyllands Politi efterhånden kommer på besøg flere gange hver aften.

- Det er fuldstændig vildt, så meget uro, der har været her den seneste tid. Det er næsten ikke til at holde ud, siger Bente Pedersen, ejer af Bodega Pusterummet i Frydenlund Centret.

- De støjende unge skæmmer kunderne væk. De tror, at de har noget at gøre med banderne, siger frisør Ægir fra salon Ar Cut. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce

Hærværk mod patruljevogn

15. april blev der eksempelvis set en mand med en pistollignende genstand ved centret.

Næste dag skød unge med softgun efter hinanden. Og den følgende dag blev der begået hærværk mod civil patruljevogn på p-pladsen foran centret, da der blev kastet sten mod bilen. Samme aften bortviste politiet 14 unge drenge, som virkede forstyrrende.

Og 18. april tog politiet en 16-årig ung mand med, da han virkede 'udadreagerende og højrøstet', som der står i døgnrapporten.

Det er den slags uro, som ifølge Bente Pedersen er med til at jage kunderne væk.

Også Fakta, som driver en større butik i centret, er plaget af uroen, bekræfter informationsdirektør Jens Juul Nielsen fra Coop.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at forebygge problemerne. Blandt andet med ekstra kameraovervågning og ved at have vagter på i perioder. Nu hæfter vi os ved, at Østjylland Politi har skærpet patruljeringen, meddeler han.

Annonce

Ikke bandekriminalitet

Frisør Agær, som driver salonen Ar Cut i centret, siger, at der de senere dage har været roligere i Frydenlund Centret.

- Men vi har store problemer her. De unge flokkes og laver sjov og larmer, og det kan virke skræmmende. Kunderne tror, at de har noget med banderne at gøre, siger frisøren.

Det har de ikke, lyder det fra politikommissær Allan Aarslev, Østjyllands Politi:

- Vi er blevet så kloge på problemstillingen, at vi kan sige, at det her ikke drejer sig om alvorlig bandekriminalitet. Det drejer sig om unge, der hænger ud og skaber utryghed for andre, siger han.

Og det er også et problem, erkender politikommissæren.

- Vi anerkender fuldt ud, at der er situationer, som har skabt utryghed blandt kunder og erhvervsdrivende i centret, og det skal vi selvfølgelig som politi gøre noget ved. Derfor har vi folk derude hver dag for at registrere, hvad der forgår.

- Kunderne bliver usikre, når de støder på en så stor gruppe unge: Skal vi være bange for dem her? Men der har altså ikke være alvorlige episoder, hvor folk er blevet forulempet, siger Allan Aarslev.

Annonce

Politi vil være til stede

Bente Pedersen fra Bodega Pusterummet bekræfter, at de unge ikke er voldelige.

- De hilser pænt på mig, når jeg kommer og siger farvel, når jeg går. Men hvad hjælper det, når de skræmmer kunderne væk?

- Jeg er efterhånden 67 år, og jeg har aldrig arbejdet så meget som nu. Det er nødvendigt for at få tingene til at hænge sammen, siger hun.

Ifølge Allan Aarslev kommer de urolige unge ikke bare fra Frydenlundkvarteret.

- Der kommer en del lokale unge. Men Frydenlund Centret er også et sted, man lige kommer forbi. Det ligger ud til Viborgvej, og der er en p-plads. Og hvis man er på vej ud til Vestbyen og måske lige kender nogle fra Frydenlund, er det fristende at parkere bilen ved centret.

Allan Aarslev tilføjer, at Østjyllands Politi er fuld opmærksom på problemerne i centret.

- Vi skal gøre noget ved, at folk er blevet utrygge derude, så den kommende tid vil der være en del politi derude, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Østjylland

Amerikanske tilstande i Odder

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce