Annonce
Aarhus

Unge skal dyrke svampe på havnen

Det er Esben Vestergård fra foreningen Gro Selv, som står i spidsen for projektet, hvor en ladcykel får en særlig funktion, når man skal indsamle kaffegrums til produktionen af svampene. Foto: Flemming Krogh

Snart kan man smage på friske østershatte dyrket i et par containere på Aarhus Havn. Det er unge i projektet Gro Selv, som står bag dyrkningen af svampene. Kaffegrums, som de henter ved flere af midtbyens restauranter, skal give energi til de friske svampe.

AARHUS: To mintgrønne stålcontainere er dukket op på det flade, grusbelagte område på Aarhus Havn foran Navitas. Her har en flok energiske unge, som er med i projektet Gro Selv, egenhændigt bygget et træskelet, der danner et udestueområde mellem de to containere. Containerne har de indrettet med jernstilladser, som de selv har svejset.

Indholdet bliver noget ganske særligt, når projektet begynder om kort tid. Her skal nemlig dyrkes spiselige svampe, østershatte, i stor stil. Kaffegrums er en stor del af 'hemmeligheden' bag det nye initiativ. Allerede nu har de unge i Gro Selv indgået aftaler med tre af byens restauranter, Ganefryd, L'estragon og Philkjær, om, at de kan aftage kaffegrums i større mængder.

- Når man laver kaffe, bruger man under én procent af næringen fra kaffebønnerne. Resten går til spilde som kaffegrums. Det kan vi bruge til at dyrke de fineste østershatte af, forklarer Esben Vestergård, som er drivkraft i projektet, ansat i den grønne tænketank Concito, der står bag mange forskellige, grønne projekter.

Annonce
Esben Vestergård har store forventninger til projektet, at dyrke Østershatte i Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Gro Selv. Nyt projekt på havnen, hvor man skal dyrke svampe. Foto: Flemming Krogh

På cykel efter grums

Selve processen med at frembringe de velsmagende svampe er ganske enkel. Kaffegrums bliver blandet med svampesporer i en lille plasticpose, som bliver hængt op i den ene container. I løbet af to uger vokser selve stammen frem. Det kan ses som et hvidt rodnet. En proces som foregår i mørke.

Når rodnettet er dannet, flytter man poserne ind i en container, hvor der er lys 24 timer i døgnet. Det får svampene til at udvikle sig, og snart kan man plukke de lækreste spisesvampe.

- Vi har store forventninger til vores projekt med at dyrke Østershatte i Aarhus. Svampene kan indgå i forskellige madretter og er også fine til at lave suppe af. Det vil man kunne smage, når vi indvier stedet og serverer svampe fra vores første produktion. Det glæder jeg mig til, siger Esben Vestergård.

Foran den ene container står et læs brænde, som skal bruges som brændsel til en stor masseovn, der skal levere den rette temperatur, når det er koldt i vejret. Her står også en ladcykel. Den har en særligt formål.

- Når vi skal hente det første læs kaffegrums, kan vi cykle rundt i byen. Det er nemt, siger Esben Vestergård og tager behændigt en tur for fotografen.

Svampene kan man hverken fotografere eller smage på endnu. Men det varer kun nogle få uger.

Østershattene kan indgå i forskellige madretter og er også fine til at lave suppe af. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Psykolog om efterladte børn: De vil føle sig fortabt

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus

Efter 15 timer: Stadig ingen spor af forældre til efterladte småbørn

Annonce