Annonce
Østjylland

Unge talte om samfundsengagement med gamle politikere

I samtalesquaredance bliver der både lyttet og talt med den, man står overfor. Foto: Martin Ravn

Odder Bibliotek lagde lokaler til, da 100 elever fra gymnasie, efterskole og produktionsskole var til samtalesalon med fem byrådspolitikere.

Odder: Skal samfundsengagement være et fag i skolen? Tager velfærdssamfundet engagementet fra borgerne? Hvordan kan man fremme et større samfundsengagement?

Det var de store overskrifter, der blev sat på dagsordenen, da 100 elever fra Odder Gymnasium, Eriksminde Efterskole og Produktionsskolen tirsdag mødtes til samtalesalon på biblioteket.

Arrangementet var en del af Demokratistafetten, der skal være med til at sætte fokus på demokratiet og det samfund vi lever i.

- Det er faktisk ret sjovt. Man kommer også til at tænke over, om man selv engagerer sig, siger Liva Andrea Høj Jensen, der går i 1. g.

- Ja, og jeg kom også til at tænke på, om vi egentlig ikke alle er forpligtede til at deltage i det store fællesskab, supplerer klassekammeraten Aske Sønderby.

Annonce

Samtalesalon

Samtalesalonen er et led i et regionalt projekt, hvor hovedparten af kommunerne i Region Midtjylland deltager med forskellige arrangementer.Projektet kulminerer 11. april i Herning, hvor nogle af de deltagende kommuner møder op med en infostand om aktiviteterne i deres egen kommune.

Hver kommune møder desuden op med et kæmpestort bogstav. Bogstaverne danner tilsammen ordet DEMOKRATISTAFETTEN.

Odders bidrag er et A, som i øjeblikket er i produktion hos Odder Produktionsskole.

Eleverne fra Odder Gymnasium og Eriksminde Efterskole har ikke noget med hinanden at gøre normalt, men tirsdag formiddag fik de øje på hinandens samfundsengagement. Foto: Martin Ravn

Politisk engagement

Fem engagerede byrådspolitikere havde taget et par timer ud af kalenderen for at tale med de unge.

- Samfundsengagement er jo meget bredt og vel egentlig også en del af en livscyklus, som begynder i hjemmet, når man er barn, mener Elvin Hansen (S).

Han ser det som en del af sit samfundsengagement at deltage i en demokratidag, som samtalesalonen.

Også borgmester Uffe Jensen (V), John Rosenhøj (DF), Lone Jakobi (S) og Marianne Hundebøll (SF) var med, og ligesom eleverne syntes, at det var sjovt at høre, hvordan de politiske karrierer var startet, var de også meget nysgerrige på hinanden.

- Det er sjovt at tale med andre typer. Og overraskende, siger Liva Andrea Høj Jensen, der ikke tidligere har haft kontakt med elever fra Eriksminde Efterskole.

- Men de er jo ligeså engagerede i samfundet, som vi er, konkluderede hun.

Byrådsmedlem John Rosenhøj (DF) var en af de politikere, der havde taget imod invitationen til at tale med de unge gymnasie- og efterskoleelever. Foto: Martin Ravn

Smuk enighed

Inden samtalerne gik i gang, spurgte forstander for Eriksminde Efterskole, Søren Christensen, om forskellen på en samtale og en diskussion.

- I en diskussion, der lytter man nok ikke så meget. Man snakker bare, lød det fra en af eleverne.

Søren Christensen bekræftede påstanden.

- Det er smukt, når man kan finde frem til det, man er enige om.

En ung mand gør sig klar til en samtale om samfundsengagement. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce