Annonce
Kultur

Unge udtryk gennem dans

Internationale dansetalenter på Godsbanen

Otte unge koreografer in spe viser i eftermiddag deres egne stykker for et dommerpanel i konkurrencen »Make Your Move«.

De har været igennem et otte ugers mentorforløb med den århusianske danser og koreograf Nønne Mai Svalholm og står nu klar til at vise deres første egenproducerede stykke for et internationalt dommerpanel.

Internationale dansetalenter på Godsbanen

Konkurrencen hedder »Make Your Move« og finder sted for sjette gang. Inden den i dag rammer Aarhus, har den været holdt i både Syrien, Marokko og Egypten. Nønne Mai Svalholm står bag konceptet, der går ud på at finde og udvikle unge talenter i Danmark og Mena-regionen (Mellemøsten og Nordafrika, red.), for på den måde at give dem mulighed for at prøve kræfter med koreografi på højt plan.

Internationale dansetalenter på Godsbanen

»Visionen er dialog gennem kunst på tværs af grænser,« siger koreografen og fortsætter:

Annonce

»Jeg har selv været så heldig, at have nogle seje kunstnere omkring mig, der hev fat i mig, for at guide mig, da jeg var på det niveau, de unge er på nu. Det vil jeg gerne give igen. Samtidig oplever jeg, at det virkelig gør en forskel for de unge.«

Syv af de otte unge kommer fra Danmark. En er fra Egypten. 24-årige Sara Hassan var med i »Make Your Move« i Kairo i april. Nønne Mai Svalholm så et stort talent i den unge danser og i samarbejde med Den Danske Ambassade i Kairo, fik hun hjulpet hende ind på Performers House i Silkeborg, hvor hun skal studere frem til jul.

»Det er en god chance for at opleve og udforske kunst i et andet land og få et andet perspektiv på tingene,« siger Sara Hassan.

Som kunstner oplever hun en manglende forståelse fra omgivelserne i sit hjemland, og det har givet inspiration til titlen »Suppression« (undertrykkelse, red.).

»Man har ikke mulighed for at udtrykke sig som kunstner, fordi den generelle holdning er, at andre fag er vigtigere. Stykket handler om den kamp, som kunstneren går igennem for at få et rum til at udtrykke sin kreativitet,« siger den unge egyptiske kvinde.

Nønne Mai Svalholm har lagt vægt på, at de unges dans skal tage afsæt i noget personligt, for det giver det bedste udtryk.

Linh Tuyet Le er 23 år og danser selv sin koreografi »Alienation« der handler om at føle sig fremmedgjort. Som barn af vietnamesiske bådflygtninge har hun oplevet mange fordomme. Selvom det har været hårdt at finde frem til sine indre ømme punkter, ser den 23-årige deltager det som en nødvendighed.

»Som kunstner bliver vi nødt til at vise nogle af vores inderste følelser, for at det griber publikum. Stykket handler om mine personlige følelser. At jeg føler mig fremmed i det land, jeg er født og opvokset i,« forklarer Linh Tuyet Le.

I dag kl. 16 får publikum og de ni dommere mulighed for at se, hvad de unge har arbejdet med. Der bliver uddelt to priser i konkurrencen. Juryen skal vælge en vinder, som er Årets Talent 2013, men publikum kan også indstille deres favorit, som bliver vægtet lige så højt.

Vinderen får i 2014 lov til at producere en forestilling af 10-15 minutters længde på Ambassaden i Rosensgade i 2014.

, Make your move

Lørdag 7. september kl. 16. Åbne Scene, Godsbanen, Skovgaardsgade 3-5, Aarhus. Entré: 50 kr. I dommerpanelet sidder Meher Debbich Awachri (Tunesien), Ahmed El Attar, Mohamed Yousry Shika Fathy og Dalia El-Abd (Egypten), Andreas Constantinou (Cypern, nu bosat i Aarhus), Mithkal Alzghair (Syrien), T-Love (BElgien), Hanne Trap Friis (Danmark) og Randi Abdin (Jordan). Foruden de otte unge, optræder de to professionelle dansere Mithkal Alzghair, Syrien, og Mohamed Yousry Shika Fathy, Egypten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tag det roligt, men skrub ud af sofaen

Annonce