Annonce
Mærk Aarhus

Unikke Drappier

Foto: Mærk Aarhus
I september måned bød der sig en unik mulighed - et lille smut til Champagne og en fint besøg hos det fantastiske champagnehus Drappier. Læs om vores oplevelse og anbefalinger til champagner

Champagneområdet har siden starten af det 19. århundrede været et beskyttet område, en såkaldt Appellation d’Origine Controlée (AOC), når det kommer til produktionen af vin. Til at starte med var det herunder ikke muligt at bruge druer fra det Sydlige Champagne. Efter 15 års hård kamp blev loven dog ændret, hvilket rykkede grænserne for Champagne i mere end én forstand. Men dette historiske forhold gør stadigvæk, at champagner fra vinbyerne i eksempelvis det mest sydlige område Côte de Barr af og til bliver set ned på. Det på trods af, at kvaliteten på druerne og producenterne er virkelig høj. Det er også i dette område, at man finder det familieejede champagnehus Drappier. På en kæmpe ejendom i byen Urville finder man huset Drappier. Udenfor i den store og velholdte gård holder der to gamle biler af mærket Citroen, som vil gøre de fleste bilentusiaster med hang til det franske misundelige. Således kan man også fortælle, at deres ”Carte d’Or” champagne var selveste Charles de Gaulles yndlingschampagne.

Til at tage imod os var Eric Maillot, som til dagligt er eksportchef for Drappier.

Den unikke historie

Hos Drappier bruger man primært druen Pinot Noir, og det er ikke uden grund. For stedets kældre stammer helt tilbage fra 1100-tallet, hvor kældrene blev gravet af en munk. Den selv samme munk plantede den drue, der skulle vise sig at blive forfader til det, vi kender som Pinot Noir. Druen er også den dominerende drue i hele området omkring Urville, og derfor bruges den selvfølgelig også hosDrappier. Drappiers champagnehistorie stammer dog ”kun” tilbage fra 1808, hvor familien startede som ’winegrower’ og solgte deres druer til mere berømte huse. Siden da har seks generationer af Drappier-familien drevet huset og skabt store forandringer og innovationer, som tydeligt oplevedes under vores besøg.

De fantastiske fade

Nede i kældrene under ejendommen finder man en masse flasker, som lige nu venter på at blive klar til at komme ud til forbrugerne. En proces, der tager flere år. Derudover finder man nogle af de smukkeste fade, jeg nogensinde har set hos et champagnehus. For hos Drappier gør man lidt ekstra ud af fadene. Udover nogle flotte fade, som har den traditionelle form, man kender fra vinfade, så har man også nogle helt særlige fade. For hos Drappier-familien fik man den idé, at de klassiske æggeformede amforakrukker, som man har brugt siden romertiden, måske ikke blot kunne noget på grund af materialet, men også på grund af selve formen. Tanken var, at et æggeformet fad ville give en anden cirkulation til vinen, som muligvis ville påvirke smagen. Nu havde man idéen, men så skulle man også finde en, der kunne producere tønden. Man kontaktede dernæst en af Champagneområdets allerbedste producenter af fade og spurgte, om de kunne skabe et fad, der var æggeformet. Først blev de egentlig afvist, men efter lang tids vedholdenhed fik de dem overtalt. Fadet er i dag at finde i produktionen, og en af deres champagner bliver nu lagret i det smukke fad. Selve fadet endte også med at vinde en pris for sit flotte ydre.

Sådan smagte de

Vi smagte i alt fire forskellige champagner i deres fine smagelokale i det enormt flotte hus i Urville. Champagnerne, vi smagte, var deres Brut Nature, Clarevallis, Carte d’Or, Grande Sendrée.

Champagnen, vi startede med, var deres Brut Nature. Selvom den ikke er tilsat sukker, så har den en fremragende naturlig sødme, der kommer fra druernes frugtsukker. En rund champagne med en pæn syre, der ville gøre det godt som en aperitif. Hvis du godt kunne tænke dig at prøve en Brut Nature champagne uden tilsat sukker, så er det her et rigtig godt bud.

Næste champagne var deres Clarevallis, som Eric Maillot beskrev som smagen af Urville. Og det er ikke uden grund. For alle druerne er høstet lokalt i området, og markerne er plantet af fortidens cisterciensermunke. Derudover pløjer man markerne med heste og dyrker druerne med hænderne. Druesammensætningen er også interessant, da den indeholder 75 procent Pinot Noir, 10 procent Pinot Meunier, 10 procent Chardonnay og så 5 procent Pinot Gris, som meget sjældent ses i champagne. Den har en interessant syre, og smagen er næsten blomstret. En meget vellavet champagne, som er perfekt til champagneentusiasten.

Næste champagne var deres Carte d’Or champagne. Det er klart den, de sælger flest af, og den har også et yderst fornuftigt prispunkt. Den er lidt sødere end de to første champagner, men har en fin afrundethed, en perfekt syre og mild smag. En champagne, de fleste ville kunne lide.

Som sidste champagne fik vi Grande Sendrée 2010, som er husets prestige-champagne.

Den består af 55 procent Pinot Noir og 45 procent Chardonnay. I denne er det tydeligt at smage, at der er kommet noget alder på, og fadlagringen er tydelig på den gode måde. Den har dog stadig en virkelig god balance mellem syren og sødmen. En god champagne til champagneentusiasten, der vil gøre lidt mere ud af det. Jeg tror, at den ville være god til forretter med fisk og skalddyr eller til en lækker ret med kylling og en sauce på morkler.

Dermed var vores besøg hos Drappier slut, og jeg kan virkelig anbefale at svinge forbi, hvis man er i Champagneområdet. Drappier importeres af Philipson Wine og har haft et tæt samarbejde med importøren i over 30 år. Champagnerne kan købes online på Philipsonwine.com samt ved forhandlere i Aarhus, der har et samarbejde med Philipson Wine


Drappier Champagne Brut Nature Zero Dosage

299,95 Pr. fl. v/12 stk.


Drappier Champagne ClarevallisØko

375,00 Pr. fl. v/6 stk.


Drappier Champagne Carte d’or Brut

249,95 Pr. fl. v/12 stk.2010 Drappier Champagne Grande Sendrée

550,00 Pr. fl. v/12 stk.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden