Annonce
Aarhus

Unikt makkerpar til DHL Stafetten: 73-årig dement løber sammen med 24-årig ergoterapeut

Mette Jasykiewicz (tv.) er debutant til DHL Stafetten, mens Grete Litrup (th.) har løbet to gange før. Foto: Nicolai Foldgast
Fra tirsdag til torsdag danner Mindeparken rammen for den 37. udgave af DHL Stafetten. Til dette års udgave stiller et helt særligt løbepar op, da en frivillig løbemakker skal guide en dement pensionist over målstregen.

AARHUS: Tirsdag aften lyder startskuddet til dette års DHL Stafet. I tre dage forvandles Mindeparken til en kæmpe århusiansk folkefest med motion, smil, hygge og festfyrværkeri på tapetet. Denne årlige begivenhed har vokset sig større og større med tiden, og nu deltager mere end 45.000 mennesker. Ved stafettens fødsel i 1983 var der blot 800 deltagere.

At århusianerne har taget DHL Stafetten til sig, kan der ikke stilles spørgsmålstegn ved. Deltagertallene taler sit tydelige sprog. Og for mange virksomheder er stafetten blevet en del af deres dna, hvor ansatte træner op i lang tid. Stafetten er ligeledes et stort samtaleemne på de diverse kontorer og kantiner - både før og efter selve arrangementet.

DHL Stafetten er i særdeleshed et fællesskabende omdrejningspunkt, men den giver også mulighed for intern rivalisering. Der registreres nemlig både en samlet holdtid, men det er også muligt at konkurrere og sammenligne sig med kollegaerne, da der tages individuelle tider. Og hvis man ikke er den store løber, er det muligt at gå de fem kilometer i stedet for.

Annonce

Bliv klogere på DHL Stafetten

 • DHL Stafetten afholdes fra tirsdag 20. til torsdag 22. august i Mindeparken.
 • Dette er den 37. udgave af stafetten.
 • Løbet er vokset fra 800 deltagere til over 45.000.
 • Indtil 1993 var navnet Aarhus Stafetten.
 • Deltagerne kan prøve kræfter med et 5x5 km stafetløb eller en 5 km walk.
 • Første startgruppe for stafetløbet er klokken 18.30.
 • Første startgruppe for walk'en er klokken 19.00.
 • Der bliver i alt løbet 225.000 km fordelt over de tre dage.
 • Mere en 10.000 m2 telte er sat op i Mindeparken.
 • Både firmaer, foreninger og private personer kan deltage.
 • Det koster 1.054 kr. + gebyr at tilmelde et hold.
 • Cirka 1400 frivillige fra foreninger i Østjylland tjener tilsammen omkring 800.000 kr. til deres forening.
 • Al pant, der indsamles til DHL Stafetten i Aarhus, går ubeskåret til Danske Hospitalsklovne.
 • Aarhus Motion er arrangør af stafetten.

Hygge som samlingspunkt

Men stafetten er ikke kun for virksomheder. Foreninger og privat personer deltager også, så det er virkelig én stor folkefest, der løber af stablen i Mindeparken. Især én person kan ikke vente med at snøre løbeskoene torsdag aften. Det gælder 73-årige pensionist Grete Litrup, som er dement.

- Det bliver spændende at løbe DHL Stafetten, og jeg glæder mig til at passere målstregen i stor jubel med hænderne over hovedet, siger Grete Litrup til Århus Stiftstidende.

Grete skal ikke løbe mutters alene, for hun bliver akkompagneret af sin løbemakker, 24-årige Mette Jasykiewicz, der til dagligt arbejder som ergoterapeut. De er en del af et helt unikt løbehold, som er opstået i samarbejde mellem Aarhus Motion, Aarhus Kommune og Demensfællesskabet Østjylland.

Siden 1. maj har fem demente fra Demensfællesskabets afdeling på Kannikegade - Demenshjørnet - trænet op til DHL Stafetten med deres individuelle løbemakker. Det er Århus Motion, som har stået for rekrutteringen af frivillige løbemakkere gennem et opslag på Facebook. Kort sagt går initiativet ud på, at den demente og løbemakkeren løber side om side.

- Ved at have en løbemakker har jeg en at følges med under løbet, og det er rigtig rart. Det er virkelig hyggeligt, og det sociale aspekt er i højsædet. Derudover kommer jeg også ud og får noget motion, hvilket er godt som dement, siger Grete Litrup.

At hyggen er i højsædet kan Mette Jasykiewicz kun nikke genkendende til, og så er hun glad for at kunne hjælpe andre.

- Det er virkelig hyggeligt at være løbemakker for Grete, men det er også fedt at kunne agere støtte for en anden person. Grete har endda gjort mig klogere på forskellige steder i Aarhus. Når vi har været ude at træne sammen, har hun fortalt anekdoter om de steder, vi har passeret, lyder det fra Mette Jasykiewicz.

Tre definerende sætninger

Konceptet med en dement og en løbemakker tager udgangspunkt i, at der skal være plads til hyggelige stunder og motion. For at finde frem til det rette match var det nødvendigt med indledende screeninger. De frivillige skulle skrive tre ord eller sætninger, som de fandt vigtige og sigende om dem som personer. Herefter læste de demente sedlerne igennem og udvalgte den kandidat, som de fandt mest passende.

- Jeg skrev: hyggelige samtaler, godt humør og hepper hele vejen, siger Mette Jasykiewicz.

Disse sætninger faldt i god jord hos Grete. Det hyggelige aspekt var altafgørende i hendes valg af løbemakker, for hun er nemlig ikke tilhænger af konkurrenceræset.

- Vi løber ikke for at vinde, lyder det fra hende.

Og Mette er kun enig i den udlægning.

- Vi har ikke snakket om nogen decideret tid, vi jagter. Vi skal bare i mål sammen. Til sidste træning prøvede vi at løbe ruten, og her var tiden omkring 45 minutter, så det bliver nok deromkring på torsdag, siger Mette Jasykiewicz.

DHL Stafetten ikke kun motion

 • Masser af musik og underholdning langs den afmærkede rute.
 • Der tages både hold- og individuelle tider samt en bakkespurt.
 • Mulighed for et gratis holdbillede fra 16.30 til 21.45.
 • Festfyrværkeri udover Mindeparken klokken 21.45.
 • Madkasse til holdene med bl.a. pålæg, brød, frugt, chokolade og øl, sodavand eller vin.

Mod på at fortsætte

Når Grete og Mette løber over målstregen torsdag aften, er det kulminationen på flere måneders træning, hygge og samvær. De har begge været glade for den mulighed, som Demensfællesskabet Østjylland, Aarhus Motion og Aarhus Kommune har skabt, og de håber begge, at initiativet vil fortsætte til næste år.

- Det er spændende, hvis Demenshjørnet fortsætter med holdet næste år. Hvis de gør dét, kan jeg godt overveje at fortsætte, siger Mette Jasykiewicz.

Grete er heller ikke lunken overfor idéen om at fortsætte med sin noget yngre løbemakker, men hun understreger vigtigheden af, at der er et samlende organ, der kan håndtere alt det praktiske. Som det har været indtil videre har Demenshjørnets fysioterapeut nemlig tilrettelagt træningen for Mette og Grete.

- Jeg tror ikke, vi fortsætter som løbemakkere, hvis Demenshjørnet ikke har dette hold. Det bliver for svært at koordinere det særskilt. Jeg bor i Malling og kommer tre gange om ugen hos Demenshjørnet i Kannikegade til fysisk- og kognitiv træning. Og Mette arbejder fuldtid som ergoterapeut, så der er masser at se til. Men hvis holdet fortsætter, er jeg interesseret, siger Grete Litrup.

Sådan fungerer tidtagningen

 • For løbere
 • En engangsdepeche med to chip udleveres i kuverten sammen med startnumrene.
 • Depechen rulles sammen og er klar til brug.
 • Den første løber starter med depechen og overdrager den til næste løber ved målstregen.
 • Nummer to løber overdrager depechen til nummer tre løber ved målstregen og så fremdeles.
 • Når den femte løber krydser målstregen, har holdet sin samlede tid.
 • For walkere
 • En engangschip er monteret på et af de fem startnumre. Én af deltagerne skal sørge for at bære dette startnummer.
 • Holdets tid bliver registreret, når dette startnummer krydser målstregen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce