Annonce
Aarhus

Rikke har skabt en succes: Ægte grønt ansvar med The Upcycl

Rikke Ullersted står bag The Upcycl. Her arbejder Nagwa Siyaad Mahamoud bag en symaskine, hvor hun laver tasker til vareprøver ud af genbrugsstof fra bigbags. Foto: Flemming Krogh
Rikke Ullersted tager klimadebatten seriøst ved at skabe kontakter mellem lokale virksomheder, der enten kan aftage eller levere overskudsmaterialer, som kan bruges til nye produkter.

AARHUS: Måske er det tilfældigt, men de afdæmpede, grønne vinduer passer perfekt til indholdet i virksomheden The Upcycl, som holder til i ét af byens smukkeste baghuse. Her tænkes i grønne baner - med upcycling som grundtanke.

Og selvom corona-krisen har skubbet klimadebatten i baggrunden, har århusianeren Rikke Ullersted stor succes med sit firma The Upcycl.

Grundtanken bag hendes projekt er at parre virksomheder, som enten kan aftage overskydende materialer eller levere materialer, som ellers skulle kasseres, til nye produkter.

Annonce


Firmaerne skal satse på helt andre, mere grundlæggende måder at tænke i bæredygtighed på.

Rikke Ullersted. The Upcycl.


- Jeg arbejder på, at virksomhedernes materialeanvendelse bliver bæredygtig. Rester fra virksomhedernes produktionsanlæg kan ofte anvendes - uden at det kræver store resurser. På den måde kan medlemmerne hos os købe billige materialer til nye produkter - eller virksomheder kan få aftagere til sine restprodukter, som ellers ville koste mange penge at komme af med, forklarer den lokale iværksætter, som har planer om at afholde 'materiale-dating' for medlemmerne i hendes virksomhed, når corona slipper sit tag i samfundet.

Rikke Ullersted kan se muligheder i alle slags restmaterialer. Træ, metal, læder - alt kan bruges til nye produkter, hvis man tænker kreativt. Foto: Flemming Krogh

'All-in' på nyt projekt

70 virksomheder har tegner et medlemskab i løbet af et års tid. Det vidner om, at virksomhederne ikke har 'glemt' klimadebatten, selvom corona skaber udfordringer.

- Der er stor interesse for at producere bæredygtigt. Firmaerne har fået øjnene op for, at det ikke er nok at skifte plastic-éngangs-bestikket i kantinen ud med en grøn version i træ. Firmaerne skal satse på helt andre, mere grundlæggende måder at tænke i bæredygtighed på, mener Rikke Ullersted.

Med en baggrund som arkitekt indenfor industriel design, har grundlæggeren af firmaet stor indsigt i, hvordan man skaber nye produkter. Som ung, nyuddannet arkitekt grundlagde hun firmaet 'Made-By-Makers', sammen med to medstuderende.

Rikke Ullersted står bag The Upcycl, som holder til i et smukt baghus i midtbyen. Foto: Flemming Krogh

Firmaet fik hurtigt succes, og gennem årene var Rikke Ullersted med til at udvikle en række nye produkter til store, danske virksomheder som Grundfoss og indenfor medicinalindustrien.

- Det var en vild tid. I perioder arbejdede vi nærmest i døgndrift. Det var også i den periode, jeg fik to børn som jævnligt måtte med mor på job, husker den driftige erhvervskvinde.

The Upcycl

Upcycling går ud på at genanvende en ting, der ellers betegnes som affald, ved at give den en ny funktion.

Hos The Upcycl forbinder man restmaterialer fra virksomheder til nye forsyningskæder.

Ved at 'upcycle' restmaterialer og biprodukter fra produktion, reducerer man affald og CO₂ – alt imens man skaber fortjeneste og sparer tid.

Hjemmeside: www.theupcycle.com

For nogle år siden valgte Rikke Ullersted at træde ud af det firma, som hun selv havde været med til at skabe. Ikke på grund af uoverensstemmelser eller dårlig økonomi.

- Jeg sad fast i nogle daglige rutiner. Følelsen af 'status quo' og stilstand ramte mig. Jeg var i gang med en opgave, hvor der skulle udvikles en luftkvalitets-censor for et firma, som skulle have den produceret i Kina formentlig. Pludselig virkede opgaven ligegyldig.

Annonce

Bæredygtighed i hele processen

Det nye produkt ville kræve, at man - endnu en gang - åbnede for 'den store plastic-hane', som Rikke Ullersted betegner den konventionelle måde at tænke produktion på.

Selve tanken om at skulle fortsætte med at tegne nye produkter ud fra gamle principper, gav hende en uro i kroppen. Nye idéer opstod - med bæredygtighed som grundtanke.

- 70 procent af de bæredygtige beslutninger bliver truffet i selve designfasen. Mindst. Derfor skal virksomhederne sætte ind i alle faser af produktionen. Især i den tidlige fase, hvor produkterne skal udvikles.

Et af Rikke Ullersteds første 'forsøg' var at designe et skiltesystem til en virksomhed med en grøn profil. Med rester af facadeplader i metal kombineret med tynde stave i egetræ, som var rester fra et lokalt snedkerværksted, fik hun lavet et nyt produkt i et antal på 1.000. Et nyt, bæredygtigt produkt som udelukkende var fremstillet af restmaterialer.

Og selvom skiltesystemet virkede som et lille og harmløst produkt, var det med til at vise vejen for andre designere og virksomheder.

Annonce

Skumrester bliver til underlag i gulve

Nu bruger hun sine erfaringer til at bidrage til at skabe kontakt mellem designere og produktudviklere, som kan se mulighederne i at bruge restprodukter fra virksomheder indenfor mange forskellige brancher.

- Dafa er en stor, lokal virksomhed, som fremstiller mange typer af skumprodukter. Det kan være til indlæg i sko eller til tætning af vinduer og døre i et hus. Resterne fra produktionen er et gulvfirma aftager til, da de har udviklet et dæmpende materiale, der kan bruges under deres gulve - som en slags stødabsorbering, forklarer Rikke Ullersted.

En serie med bordskånere hvor materialet er kork iblandet gummi, er et andet eksempel. Såvel kork som gummi er naturligvis restmaterialer.

- Du kan jo prøve at mærke på dem. Er de ikke fine, lyder det kækt fra Rikke Ullersted, som har en mindre stabel stående på sit sorte arbejdsbord.

Bordskånerne er fremstillet af genbrugsmaterialer. Foto: Flemming Krogh

Bordet er brugt. Det har haft et liv i en anden virksomhed - inden det havnede i det lille baghus i Jægergårdsgade. Ligesom alle de andre møbler i den lille virksomhed.

Fremtiden er lys - og grøn - for The Upcycl, hvor der efterhånden er seks ansatte. Nu handler det om at få udbredt kendskabet til virksomheden, men måske i højere grad til at få virksomhederne til at tænke i nye baner.

- Når en designer skal udvikle et nyt produkt, skal man tage udgangspunkt i at bruge materialer, som allerede er fremstillet. Ved at bruge rester fra tekstil-, plastic- eller træindustrien kan man fremstille nye, bæredygtige produkter. Og det ser jeg ikke som en forhindring. Det er et vilkår som de kreative, danske designere kan arbejde ud fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce