Annonce
Aarhus

Upopulær idé er stendød: Frivillige i Aarhus bliver alligevel ikke smidt ud af kiosker i haller

Frivillige fra idrætsklubber kan fortsætte med at sælge sodavand og andet i hallernes kiosker. En idé om tvunget bortforpagtning af salgsstederne er droppet. Arkivfoto

Idé i arbejdsgruppe ville tvinge idrætsforeninger til at bortforpagte kiosker. Men Venstre siger nej til forslaget, og Socialdemokratiet har tidligere gjort det samme. Vrede idrætsforeninger i Aarhus kan ånde lettede op.

AARHUS: Idrætsklubberne i Aarhus kan fortsætte med at drive mindre kiosker i eksempelvis idrætshaller.

Venstre vil ikke følge en idé, der kunne tvinge klubberne til at bortforpagte salget af sodavand, chips og andet.

Idéen ville frarøve idrætsforeningerne mulighederne for at tjene penge til eksempelvis deltagelser i stævner, ekstra træninger og lignende.

- Jeg vil slå fast, og vi ingen planer har, om at tvinge små idrætsklubber eller små foreninger til at bortforpagte salget af eksempelvis frugt og sodavand. Lokalmiljøerne, som blomstrer i eksempelvis lokale idrætsforeninger, drives af frivillige ildsjæle. De har en uvurderlig betydning rundt omkring i Danmark. Det flotte arbejde skal vi selvfølgelig understøtte, og ikke gøre mere besværligt. Det har altid været Venstres holdning, siger politisk ordfører Britt Bager (V).

Annonce

Arbejdsgruppe og forslag

Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de radikale har lavet en aftale om at sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører.

I den forbindelse er der nedsat en arbejdsgruppe. Den udarbejder forslag, som senere skal behandles af kredsen bag aftalen. Den endelige vedtagelse finder sted i Folketinget.

Et forslag går ud på at begrænse offentligt støttede foreningers muligheder for at drive forretning. Forslaget vil få konsekvenser for eksempelvis idrætsklubber og kulturforeninger. Klubber og foreninger kan kun blive undtaget, hvis kommunen kan bevise, at det er direkte umuligt at lave en bortforpagtning.

I sidste uge omtalte avisen forslaget, der fik stærk kritik af såvel idrætslivet i Aarhus som Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for idrætten i Aarhus.

I Aarhus Kommune vælger haller og idrætsforeninger forskellige måder at drive kiosker, caféer og lignende. Især de store idrætsforeninger vælger ofte at bortforpagte salget af sodavand, slik og andet, mens mindre idrætsforeninger i højere grad baserer driften af kiosken på frivilligt arbejde.

Formand Niels Lynhe fra Stavtrup Idrætsforening var i oprør, da han blev bekendt med forslaget om tvunget bortforpagtning af kiosker og caféer i idrætshaller. Idrætsforeningen driver SIF'en, der er et samlingssted for medlemmerne. Foto: Kim Haugaard

Fair konkurrence

Avisen har tidligere beskrevet tankerne om at bremse idrætsforeningers salg af sandwich, kaffe og sodavand i klubhuse.

Forslaget er skabt i en arbejdsgruppe, som er nedsat af en forligskreds i Folketinget. Den skal være med til at sikre sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører.

Arbejdsgruppen har blandt andet sat fokus på de offentligt støttede foreninger, der får indtægter ved salg af kioskvarer. Det gælder eksempelvis ved idrætsforeningers drift af salgssteder i idrætshaller og klubhuse.

På bordet var der en idé om tvinge idrætsklubberne til at bortforpagte kioskdriften.

Ude af proportioner

Idéen har skabt store frustrationer i idrætslivet i Aarhus.

Eksempelvis beskrev Idrætssamvirket Aarhus tankerne om tvunget bortforpagtning som noget makværk.

Desuden har Socialdemokratiet i Folketinget meddelt, at det ikke kan stemme for idéen ved en afstemning.

Britt Bager understreger, at forslaget stammer fra en arbejdsgruppe bestående af embedsmænd.

- Arbejdsgruppen har haft til formål at kigge på fair og lige konkurrence, men det her forslag er helt ude af proportioner. Det skal være muligt, at man også i mindre klubber, kan sidde efter træning og få en sodavand med holdkammeraterne. Det er klart, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce