x
Annonce
Aarhus

Upopulær idé er stendød: Frivillige i Aarhus bliver alligevel ikke smidt ud af kiosker i haller

Frivillige fra idrætsklubber kan fortsætte med at sælge sodavand og andet i hallernes kiosker. En idé om tvunget bortforpagtning af salgsstederne er droppet. Arkivfoto

Idé i arbejdsgruppe ville tvinge idrætsforeninger til at bortforpagte kiosker. Men Venstre siger nej til forslaget, og Socialdemokratiet har tidligere gjort det samme. Vrede idrætsforeninger i Aarhus kan ånde lettede op.

AARHUS: Idrætsklubberne i Aarhus kan fortsætte med at drive mindre kiosker i eksempelvis idrætshaller.

Venstre vil ikke følge en idé, der kunne tvinge klubberne til at bortforpagte salget af sodavand, chips og andet.

Idéen ville frarøve idrætsforeningerne mulighederne for at tjene penge til eksempelvis deltagelser i stævner, ekstra træninger og lignende.

- Jeg vil slå fast, og vi ingen planer har, om at tvinge små idrætsklubber eller små foreninger til at bortforpagte salget af eksempelvis frugt og sodavand. Lokalmiljøerne, som blomstrer i eksempelvis lokale idrætsforeninger, drives af frivillige ildsjæle. De har en uvurderlig betydning rundt omkring i Danmark. Det flotte arbejde skal vi selvfølgelig understøtte, og ikke gøre mere besværligt. Det har altid været Venstres holdning, siger politisk ordfører Britt Bager (V).

Annonce

Arbejdsgruppe og forslag

Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de radikale har lavet en aftale om at sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører.

I den forbindelse er der nedsat en arbejdsgruppe. Den udarbejder forslag, som senere skal behandles af kredsen bag aftalen. Den endelige vedtagelse finder sted i Folketinget.

Et forslag går ud på at begrænse offentligt støttede foreningers muligheder for at drive forretning. Forslaget vil få konsekvenser for eksempelvis idrætsklubber og kulturforeninger. Klubber og foreninger kan kun blive undtaget, hvis kommunen kan bevise, at det er direkte umuligt at lave en bortforpagtning.

I sidste uge omtalte avisen forslaget, der fik stærk kritik af såvel idrætslivet i Aarhus som Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for idrætten i Aarhus.

I Aarhus Kommune vælger haller og idrætsforeninger forskellige måder at drive kiosker, caféer og lignende. Især de store idrætsforeninger vælger ofte at bortforpagte salget af sodavand, slik og andet, mens mindre idrætsforeninger i højere grad baserer driften af kiosken på frivilligt arbejde.

Formand Niels Lynhe fra Stavtrup Idrætsforening var i oprør, da han blev bekendt med forslaget om tvunget bortforpagtning af kiosker og caféer i idrætshaller. Idrætsforeningen driver SIF'en, der er et samlingssted for medlemmerne. Foto: Kim Haugaard

Fair konkurrence

Avisen har tidligere beskrevet tankerne om at bremse idrætsforeningers salg af sandwich, kaffe og sodavand i klubhuse.

Forslaget er skabt i en arbejdsgruppe, som er nedsat af en forligskreds i Folketinget. Den skal være med til at sikre sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører.

Arbejdsgruppen har blandt andet sat fokus på de offentligt støttede foreninger, der får indtægter ved salg af kioskvarer. Det gælder eksempelvis ved idrætsforeningers drift af salgssteder i idrætshaller og klubhuse.

På bordet var der en idé om tvinge idrætsklubberne til at bortforpagte kioskdriften.

Ude af proportioner

Idéen har skabt store frustrationer i idrætslivet i Aarhus.

Eksempelvis beskrev Idrætssamvirket Aarhus tankerne om tvunget bortforpagtning som noget makværk.

Desuden har Socialdemokratiet i Folketinget meddelt, at det ikke kan stemme for idéen ved en afstemning.

Britt Bager understreger, at forslaget stammer fra en arbejdsgruppe bestående af embedsmænd.

- Arbejdsgruppen har haft til formål at kigge på fair og lige konkurrence, men det her forslag er helt ude af proportioner. Det skal være muligt, at man også i mindre klubber, kan sidde efter træning og få en sodavand med holdkammeraterne. Det er klart, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce