Annonce
Aarhus

Ups: Entreprenør fjernede bevaringsværdig blodbøg uden tilladelse

Før og efter-billede fra Christian X's Vej. Fotos: Axel Schütt/Google Streetview
Under omdannelsen af to grunde på Christian X's Vej fjernede byggefirma en gammel og bevaringsværdig blodbøg uden tilladelse. Kommunen ser med alvor på sagen.

AARHUS: Det vakte stor postyr og vrede, da en mere end 100 år gammel blodbøg på Randersvej blev fældet i 2011.

Dengang måtte træet lade livet for at give plads til den kommende letbane, og vreden var så stor, at kommunen fik plantet en efterkommer af det historiske træ i 2016.

Nu er endnu en af byens blodbøge røget. Denne gang uden tilladelse fra kommunen.

Annonce
Vi tager fældninger af bevaringsværdige træer meget alvorligt, netop fordi det er uopretteligt

- Vi lægger os fladt ned

På Christian X's vej 62-64 er byggesselskabet Brdr. Thybo Ejendomsudvikling (BTEU) i gang med at gøre klar til at bygge nye ungdomsboliger.

Men på grunden stod en stor, gammel blodbøg, der i lokalplanen er bevaringsværdig og ikke må pilles ved uden tilladelse. Det afholdt dog ikke en medarbejder fra BTEU i at fælde træet i starten af november.

Stod ikke i vejen

Undskyld, lød det kort efter i et brev til kommunen fra Brdr. Thybo Ejendomsudvikling.

- Fældningen skyldes misforståelser og fejlkommunikation hos os, og vi kan forsikre, at det ikke er gjort med overlæg, lyder det fra Signe Ullerup fra BTEU.

- Vi lægger os fladt ned. Det er os, der ikke har kommunikeret klart nok til vores underentreprenør, og det er åndsvagt, fordi træet står ikke, hvor vi skal bygge, og det havde givet noget til en ellers bar grund, forklarer Signe Ullerup.

Lige ved siden af postkassen stod indtil november en stor, gammel blodbøg, der i lokalplanen er udpeget som bevaringsværdig. Nu er den væk. Foto: Axel Schütt

Uopretteligt

Sagen bliver set på med stor alvor fra kommunen.

- Vi tager fældninger af bevaringsværdige træer meget alvorligt, fordi det er uopretteligt, lyder det fra kontorchef i Teknik og Miljø, Torben Simonsen.

Derfor er der stillet krav om genplantning af tre erstatningstræer. Tre blodbøge i god vækst og med en rimelig størrelse fra plantning af 4-5 meters højde, hvilket er den samme løsning, som BTEU selv har foreslået kommunen.

Dermed slipper BTEU for en politianmeldelse, hvilket kommunen godt kan gøre brug af i sagerne som denne.

- Men det er en meget voldsom sanktion at anmelde folk til politiet. Derfor er det et redskab, som vi sjældent benytter, siger kontorchefen.

Nogle vil sikkert mene, at det at fjerne så stort og bevaringsværdigt et træ er alvorligt. Hvorfor valgte I ikke at politianmelde det?

- Det er reserveret til meget grove situationer, hvor der er mistanke om en grov bevidst handling, eller hvor der er risiko for gentagelser. Det er næsten altid kun i sager med personfare eller sundhedsfare, at politiet inddrages, lyder det fra Torben Simonsen.

Sådan så træet og grunden ud, inden arbejdet gik i gang. Foto: Google Streetview

Ikonisk mur fjernet

Det er ikke første gang, at Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, der har base i Aarhus, har fjernet noget uden de nødvendige tilladelser.

Det samme skete fornylig på en grund i Brabrand, der indeholder det ikoniske Friis & Moltke-hus Bigaardhus.

Efter flere forsøg på at få udstykket grunden på Lyngbakkevej kom man for nyligt i klinch med det par, som virksomheden havde solgt huset til, fordi man gik i gang med at fjerne dele af en arkitektonisk vigtig og meget omtalt mur uden tilladelse.

Et arbejde der blev stoppet af kommunen, og siden er landet på advokaternes bord, der nu skal afgøre, om Brdr. Thybo Ejendomsudvikling måtte fjerne muren eller ej, og om den skal genopføres.

Dette syn mødte ejeren af huset i Brabrand, da folk fra BTEU havde fjernet den ikoniske mur uden tilladelse. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce