Annonce
112

Uro i Djurs Sommerland: 13 unge mænd bortvist - to anholdt

Politiet måtte rykke ud med tre patruljer. Foto: Katrine Becher Damkjær
En større gruppe mænd blev torsdag bortvist, og flere blev anholdt, efter at de havde skabt uro i vandlandet i Djurs Sommerland.

NIMTOFTE: Østjyllands Politi var torsdag eftermiddag en tur i Djurs Sommerland, men modsat de fleste, som kommer i forlystelsesparken i Nimtofte, så var det ikke for at prøve rutschebanerne.

De var i stedet rykket ud til parken, fordi en gruppe unge skabte uro i vandlandet og nægtede at lytte til de ansatte. Tre patruljer blev derfor sendt til Djurs Sommerland, og her fik de fat på 13 unge mænd i alderen 16-26 år, der blev registreret og bortvist. Det var de dog ikke tilfredse med.

En 24-årig mand, der befandt sig i omklædningsrummet, da politiet ankom, råbte op og fægtede med armene. Derfor blev han bedt om at dæmpe sig og forlade omklædningsrummet roligt, men det nægtede han. Derfor blev han anholdt og sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

Den anholdelse fik dog flere af de bortviste mænd til at stimle sammen om manden, og derfor gik en betjent imellem og bad mændene om at holde afstand, hvilket provokerede en 22-årig mand, så også han begyndte at råbe op og nægtede at forlade stedet. Derfor blev han også anholdt og sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. Den var han ikke med på, så han stak af fra betjenten, løb gennem vandlandet og hoppede over et hegn - dog ikke så langt.

For da betjentene kom ud af bagvejen med den bortviste gruppe og den 24-årige, der var anholdt, stod den 22-årige, der var stukket af, og ventede ved patruljebilerne. Han blev nu også sigtet for at være flygtet som anholdt. Han blev sat ind i patruljebilen og kørt til Randers Politistation. Den 24-årige blev løsladt.

Efter episoden henvendte en af parkens vagter sig til politiet og fortalte, at han var blevet overfaldet under urolighederne. Da gruppen skulle bortvises, havde en 23-årig mand forsøgt at tage kvælertag på vagten, så han havde fået kradsemærker og rødmen på halsen. Den 23-årige blev sigtet for vold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce