Annonce
Indland

Urolige børn er også forældrenes skyld

Forældre har brug for at høre, at børnenes problemer ikke er deres skyld, forklarer en ekspert, efter det har vist sig, at psykologer føler sig presset til at stille en diagnose for adfærdsvanskelige børn.

Annonce

Det er forståeligt nok, at forældre presser på for at få en diagnose til deres adfærdsvanskelige børn.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Per Schultz Jørgensen, professor emeritus i socialpsykologi og ekspert i børneopdragelse, efter en Berlingske-rundspørge har vist, at mange kommunale psykologer føler sig presset af forældre til at lave en henvisning til psykiatrien.

»Mange forældre har brug for at opleve, at det ikke er deres skyld, at de ikke har opdraget deres barn godt nok. At de ikke har været der nok for deres barn, ikke har givet deres barn tryghed nok. En diagnose kan løfte skylden fra dem,« siger han.

Men forældre vil altid have et medansvar, som man ikke kan gøre sig fri af, påpeger professoren. Han oplever, at forældre i dag er så pressede af arbejdssituationen, at deres dårlige samvittighed og skyld er meget stor. De er usikre på, hvordan de kan hjælpe deres barn, og beder derfor om diagnoser.

»Hvis man får en diagnose, er hjælpen hurtigere og lettere tilgængelig, for der skal næsten ikke mere til end en ordination fra lægen og en tur på apoteket. Hvis man er i den anden boldgade, kræver det jo timers samtaler og at forældrene går ned i tid. Det kan de slet ikke overskue,« siger Per Schultz Jørgensen.

Det store arbejdspres får også forældre til at glide af på nogle vigtige ting i opdragelsen, påpeger han:

»Meget af den moderne opdragelse er meget forhandlingspræget og orienteret mod, at børn skal være glade og lykkelige. Og det kan ingen jo være uenige i, men børn skal hjælpes til at kunne styre sig selv og deres egne behov.«

Per Schultz Jørgensen understreger, at det dog er for entydigt at sige, at det problemerne skyldes forældrenes mangelfulde opdragelse af børnene. Børneopdragelse i dag er delt mellem både forældre og institutioner, og derfor ser man nogle gange, at børn bliver klemt fra to sider af både travle forældre og pressede daginstitutioner med for dårlig normering.

Det er ensbetydende med manglende omsorg og opdragelse, hvilket ifølge Per Schultz Jørgensen skaber flere børn med adfærdsvanskeligheder.

Han skønner, at det nok kun er to-tre procent af børnene, der reelt har behov for en diagnose, men at det i hvert fald er fem gange så mange, der får det.

»Vi sygeliggør noget, som i virkeligheden burde løses ved, at vi tog skeen i den anden hånd. Det er symptombehandling og kommer ikke ind til årsagen,« siger professoren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Debat

Debat: Arbejdsløs journalist

Aarhus

Erhvervslivets stemme vil tilbage i byrådet: Steen Stavnsbo skal genrejse de Konservative i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

AGF

David Nielsen: Kommer der flere nye spillere ind, er det da en super bonus

Annonce