Annonce
Aarhus

Usædvanlig gave: 20.000 sommerfugle til Naturhistorisk Museum

Direktør Bo Skaarup med nogle af de sommerfugle, Naturhistorisk Museum har modtaget i de senere år. Foto: Naturhistorisk Museum
Naturhistorisk Museum får mange tilbud. Sidste år fik de blandt andet to samlinger af sommerfugle, der i alt rummer mellem 15.000-20.000 af de bevingede insekter.

AARHUS: Det er en gave af de usædvanlige: To samlinger af sommerfugle, i alt 15.000-20.000, har Naturhistorisk Museum i Aarhus fået foræret i 2019.

- Det sker jævnligt, at folk tilbyder os samlinger af for eksempel sommerfugle. Nogle af dem kan vi bruge, andre ikke. Men vi er altid glade for henvendelserne og undersøger altid indholdet, siger direktør på museet, Bo Skaarup.

Fra de to samlinger, museet tog imod sidste år, er 4.700 af sommerfuglene registreret.

- En enkelt eller et par sommerfugle må et friskt og nysgerrigt barn godt tage med hjem og sætte på en nål. Men det er ikke længere tilladt at samle sommerfugle i større mængder, så større samlinger er der ingen nye af. Når vi bliver tilbudt samlinger, kommer de ofte fra arvinger til forældre, som har samlet, og vi er altid interesserede. Er der ikke lige noget særligt værdifuldt i samlingen, kan vi ofte bruge sommerfuglene til vores magasiner, udstillinger eller i skoletjenesten, siger Bo Skaarup.

Et dårligt alternativ til, at museet tager imod sommerfuglene, kan være, at sommerfuglene kommer ud på et kommercielt marked, og da der kan være unikke sommerfugle imellem, vil det være uheldigt.

- Halvdelen af arterne er truet, så der må ikke gå sport i at samle dem eller finde de sjældne, siger Bo Skaarup.

Annonce

Må jeg samle sommerfugle?

Naturstyrelsen har disser regler om at samle sommerfugle:

På Naturstyrelsens arealer er det ikke tilladt at indsamle rødlistede dagsommerfuglearter.
Der lever i alt 66 forskellige arter dagsommerfugle i Danmark. Visse arter af de smukke vingede insekter findes kun i et lille antal. De 37 af dagsommerfuglearterne er rødlistede. Det betyder, at de er truede eller særligt sårbare.
Rødlisten for de danske dagsommerfugle er udarbejdet af Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, der har foretaget vurderingen ud fra internationale retningslinjer. Listen bliver løbende revideret.

Indsamling af sommerfugle:
Det er naturligvis tilladt at nyde synet af insekterne, ligesom man må tage fotos af sommerfuglene.
For at passe bedst muligt på de rødlistede dagsommerfuglearter i de statslige skove og naturarealer er det ikke tilladt at indsamle dem.
Hvis der alligevel bliver indsamlet, vil Naturstyrelsen politianmelde indsamlerne.
Naturstyrelsen kan give tilladelse til indsamling af rødlistede dagsommerfugle, men kun hvis det foregår som led i et videnskabeligt forskningsprojekt godkendt af Statens Naturhistoriske Museum i København eller Naturhistorisk Museum i Århus.

Lieberkinds samling

Oplysningerne om de to gaver af sommerfugle kan læses i museets årsberetning, der netop er udkommet.

Af den fremgår det også, at museet har mere end en million insekter i samlingen.

- Insekter er den største og måske mest oversete dyregruppe, vi har. Det er en umådelig verden, naturens skjulte. Men der er en voldsom nedgang i antal og arter, blandt andet fordi vi i for eksempel Danmark udnytter alle mulige områder til afgrøder, forklarer Bo Skaarup.

Han fortæller, at museet får tilbudt stort og småt hen over et år.

For nylig fik musset tilbudt en unik bogsamling, som har tilhørt den navnkundige doktor Lieberkind - zoologen, der som tv-vært i fjernsynets barndom fortalte om alverdens dyr.

- Dem er vi meget glade for og vil finde plads til dem et sted. Så kan vi vise dem frem, når museet næste år fylder 100 år, siger Bo Skaarup.

Behov for mere plads

Museet, som har fået et benspænd af coronaen lige nu, havde sit højeste besøgstal sidste år.

Udstillingen "Frihedens værksted" om Troels Kløvedal og livet med Nordkaperen og med mange af hans genstande og fortællinger, var den væsentlige årsag til, at 135.242 besøgte museet i Universitetsparken og de øvrige adresser, for eksempel Molslaboratoriet.

Naturhistorisk Museum arbejder stadig på at skabe et ny Nature & Sicence Museum i Aarhus. Forundersøgelser er i gang, og resultatet ventes at være klar i 2020.

- De mange gæster til "Frihedens værksted" gjorde det tydeligt, at rammerne for den gode museumsoplevelse i dag stiller markant anderledes krav til museets fysiske formåen end i 1941, da museet åbnede på sin nuværende placering, siger Bo Skaarup.

Museet ønsker at flytte fra de nuværende, snart 80-årige bygninger på 6000 kvadratmeter i Universitetsparken – på et sted, som er svært at finde for turister og lokale – til en ikonisk og energioptimeret bygning på 15-20.000 kvadratmeter på en fremtrædende placering i byen.

Ingvald Lieberkind havde en enorm bogsamling, som Naturhistorisk Museum i Aarhus nu skal finde plads til. Foto: Børge Walther
Doktor Lieberkind fortalte levende om alverdens dyr i dansk tv fra 1956 og en lang årrække derefter. Foto: Steen Jacobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Forsvarer var bedst i tam præstation mod Randers

Annonce