Annonce
Aarhus

Usædvanligt alternativ: Forældre er klar til dåb i 1000 år gammel stavkirke

Stavkirken giver plads til, at gæster ved dåben også kan opholde sig udenfor. Foto: Moesgaard Museum
Århusiansk kunstner laver dåbsfad til Moesgaards stavkirke.

AARHUS: Den gamle stavkirke ved Moesgård Museum er blevet en ny og ekstra mulighed for at få børn døbt i coronatiden. De første familier har meldt sig til at bruge den, og de kan som de første opleve et helt nyt dåbsfad i kirken.

- Én familie har bestilt en dåb, og en del flere har spurgt på mulige datoer, oplyser kordegn Mette Bruus i Ravnsbjergkirken, der administrerer ordningen for Søndre Provsti i Aarhus Stuift.

Den allerede bestilte dåb vil foregå torsdag 10. juni, og sognepræst i Tranbjerg Kirke, Mia Dyreborg Knudsen, står for den.

Annonce

Dåbsfad med hammerbånd

Dåbsfadet bliver lavet af den århusianske kunstner Ginette Wien. Hun er i fuld gang med at lave det og har ladet sig inspirere af et stykke af kirkens hammerbånd, der er dekoreret med såkaldt ormeslyng på ydersiden. Inden i fadet er et motiv med den kristne fisk.


Båndene med ormeslyng over døren og farverne samt den kristne fisk er blevet motiverne i fadet.

Ginette Wien


Kirken er fra cirka 1060 og er en kopi af en, der har stået i Hørning ved Randers.

Kunstneren har taget sin mand Allan Skovsgaard Wien til hjælp til motivet. Han er religionshistoriker, arbejder i Møllevangskirken og ekspert i vikingernes kristning.

- Båndene med ormeslyng over døren og farverne samt den kristne fisk er blevet motiverne i fadet, som skal stå på en høj fod, siger Ginette Wien.

Dette dåbsfad vil tilhøre stavkirken, når Ginette Wien er færdig med det. Motiverne er hentet på kirkens ydre. Foto: Hans Petersen

Mia Dyreborg Knudsen fandt frem til Ginette Wien som kunstneren.

- For mange år siden er jeg blevet undervist af hende og kender derfor hendes stil, som passer godt til stavkirken, siger præsten i Tranbjerg.

Annonce

Alle kan blilve døbt

Folkekirkerne i Aarhus er gået sammen om tilbuddet om dåb i stavkirken, fordi mange dåb er blevet aflyst under coronakrisen, og stavkirken skal afhjælpe puklen.

Alle børn og voksne i Aarhus Kommune kan blive døbt i stavkirken. Det kan ske på torsdage fra 13. maj til 16. september. Hvis der ikke er corona-begrænsninger, kan kirken rumme 30 dåbsgæster, og der er tilmed god plads til gæster udenfor, hvis der bliver yderligere begrænsninger.

De slyngede bånd over døren og farverne har Ginette Wien taget med i dåbsfadet. Foto: Ginette Wien

Lige nu kan hver dåbshandling tage 20 minutter, og man venter at kunne arrangere fire-seks dåbshandlinger hver torsdag. Det vil forhåbentlig også være muligt at synge et par dåbssalmer.

Og så kan deltagerne opleve et helt nyt dåbsfad til begivenheden.

Kirkerne har nemlig bedt den århusianske kunstner Ginette Wien skabe et fad i keramik. og det er hun i fuld gang med.

Mere om kirken og hvordan du booker

  • Er du interesseret i at høre nærmere – eller ved du allerede, at du vil booke tid til dåb i stavkirken – kan du henvende dig til Personregistrering Syd for nærmere information
  • Telefon: 86 28 11 88
  • E-mail: ravnsbjerg.sogn@km.dk
  • Stavkirken ved Moesgaard er ikke en oprindelig kirke, men en rekonstruktion af en stavkirke, der stod ved det Hørning, som ligger tæt på Randers. Her fandt man i Hørning Kirke spor efter en trækirke, der engang havde stået på stedet. Man blotlagde vægstolper og gulvlag og kunne derved ud fra den opsamlede viden opføre en kirke a la Hørnings ved Moesgaard Museum.
  • Fra kirken i Hørning kommer også et stykke af stavkirkens hammerbånd, der er dekoreret med såkaldt ormeslyng på ydersiden. Ved studier af træets årringe kan man datere tiden til omkring 1060, hvor Danmark befandt sig mellem vikingetid og middelalder.
  • Stavkirken ved Moesgaard er forsynet med klokkestabel og klokke. I Hørning fandt man spor efter en klokkestabel vest for stavkirken. Og i skriftlige efterladenskaber fra middelaldermunken Theophilus har man kunnet læse sig til, hvordan man dengang støbte bronzeklokker. Ud fra den viden fik man tilført såvel stabel som klokke til rekonstruktionskirken.
  • Danmark blev officielt kristent i 965. De første kirker, der blev opført, var af træ, kaldet stavkirker, men de blev allerede i 1100-tallet afløst af stenkirker. Ingen af de første trækirker er bevaret, men "Moesgaards stavkirke giver et kvalificeret bud på, hvordan de tidligste kirker i landet så ud," hedder det fra museet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce