Annonce
Udland

USA sætter økonomi først i fredsplan for Mellemøsten

Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
Trumps svigersøn er i Mellemøsten med storstilet investeringsplan for palæstinensere og dele af regionen.

En storstilet investeringsplan for de palæstinensiske områder - og for Egypten, Jordan og Libanon - skal skabe nyt momentum og vilje til fred i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

USA har sat økonomien først i nyt fredsplan for Mellemøsten. Præsident Donald Trumps svigersøn og rådgiver, Jared Kushner, er arkitekten bag planen. Tirsdag blev den drøftet ved en workshop i Bahrain.

- Denne plan er århundredets mulighed for palæstinenserne, siger Jared Kushner.

Han understreger, at tidligere uløselige politiske problemer vil blive opfattet anderledes med nye økonomiske perspektiver.

Workshoppen i Bahrain bliver boykottet af Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed. Og israelerne er ikke inviteret med til den.

Politiske løsninger er ikke på dagsordenen ved todages mødet.

- Men det er klart, at økonomisk vækst og velstand for palæstinenserne ikke er mulig uden en varig og retfærdig politisk løsning på konflikten. En løsning som garanterer Israels sikkerhed og den palæstinensiske befolknings værdighed, siger Kushner.

Han erkender dog, at der er udbredt skepsis over for Trump-administrationens udspil. Ikke mindst fordi Trump har stået for en klar pro-israelsk politik - blandt andet med anerkendelsen af Jerusalen som Israels hovedstad.

- Mit direkte budskab til den palæstinensiske befolkning er, at uanset hvad de, der tidligere har svigtet jer, siger, så har præsident Trump og USA ikke opgivet i forholdet til jer, sagde han.

Den økonomiske plan, som Det Hvide Hus offentliggjorde lørdag, lægger op til, at der skal investeres 50 milliarder dollar (op mod 329 milliarder kroner) i regionen over de næste ti år.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF slog Horsens i tirsdags-test

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Aarhus For abonnenter

Omdiskuteret plejecenter skal forblive privat: Aarhus Kommune vil give firma flere år som boss i Bøgeskovhus

Annonce