x
Annonce
Udland

USA's kongres advares om russisk forsøg på at få Trump genvalgt

Denis Balibouse/Reuters
Rusland benægter forsøg på at blande sig i valg i 2020. Trump raser og fjerner sin øverste efterretningschef.

Rusland benægter fredag, at det gør forsøg på at påvirke USA's valg for at få Donald Trump genvalgt som præsident.

Annonce

Det er, lige netop hvad en efterretningsofficerer advarede imod. Det skete i en briefing til Repræsentanternes Hus i Washington i sidste uge.

Flere amerikanske medier skriver fredag, at det var efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, som blev briefet. Det blev advaret om den russiske trussel mod valget i 2020.

Det har ifølge avisen Washington Post og andre medier gjort Trump så rasende, at han tidligere på ugen fyrede den øverste efterretningschef, Joseph Maguire. Trump var vred over, at han tillod, at politikerne blev briefet.

Trump var ifølge New York Times særligt vred over, at demokraten Adam Schiff var til stede under briefingen. Schiff var den ledende anklager under den rigsretssag, som blev afsluttet tidligere på måneden i Senatet uden at dømme Trump skyldig i magtmisbrug.

I stedet for Maguire indsatte præsidenten en af sine mest loyale støtter, Richard Grenell, som fungerende leder for National Intelligence.

Grenell har været en omstridt ambassadør i Tyskland.

Efterretningerne om Rusland har fået demokrater og tidligere embedsmænd til at slå alarm. De advarer om, at USA's nationale sikkerhed er i fare.

USA's efterretningstjenester fastslog efter valget i 2016, at Rusland havde stået bag en koordineret kampagne af misinformation og cyberangreb. Også dengang for at få Trump valgt. På bekostning af demokraten Hillary Clinton.

- Disse er endnu en omgang paranoide erklæringer, som vi desværre må se tage til, jo tættere på det amerikanske valg vi kommer, siger Kremls talsmand i Moskva, Dmitrij Peskov.

Det var mistanken om et samarbejde mellem Rusland og Trump-kampagnen, som i USA ledte til en to år lang undersøgelse. Den blev ledet af tidligere FBI-chef Robert Muller.

Den fandt ikke nogen fældende beviser. Hverken mod Trump eller hans kampagne.

Trump har længe beskyldt efterretningstjenesterne og FBI for at arbejde imod ham. Fredag kaldte han på Twitter de seneste meldinger om Rusland for et "fupnummer".

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce