Annonce
Aarhus

Usikker fremtid svæver over de århusianske Michelin-restauranter: - Vi frygter afgjort en konkurs

Nogle har en velpolstret økonomi og skal nok klare den, andre frygter konkurs. De århusianske gourmetrestauranter går en usikker tid i møde. Vi har snakket med seks af dem.

AARHUS: Tirsdag knækkede de første Michelin-restauranter nakken midt i corona-krisen.

Koncernen Kadeau, der står bag to Michelin-restauranter af samme navn i København og på Bornholm, er begæret konkurs.

Samme skæbne ligger også og truer den finere århusianske madscene, for hvordan klarer den del af restaurantionsbranchen, som er ekstra afhængig af højkonjunkturer og madturister, sig gennem denne tid?

Vi har taget en snak med seks af de største gourmetrestauranter i Aarhus, for at høre, hvordan de planlægger at overleve den kommende periode. Vi har snakket med de tre nuværende Michelin-restauranter Frederikshøj, Domestic og Gastromé samt de tre restauranter, som i Michelinguiden er Bib Gourmand (god mad til prisen) Pondus, Moment i Rønde og Hærværk.

Frederikshøj

Wassim Hallal og Frederikshøj har sat til side, så de har på kistebunden til at klare sig gennem den usikre tid. Foto: Axel Schütt

Hos fyrtårnet i det århusianske madlandskab, Frederikshøj, er man sikker på, at man klarer krisen. Men 2020 bliver et år, man skal igennem, så man kan få energi igen.

- Det er en utroligt bekymrende situation, vi står i. Men jeg har også forudset, at det gik for godt i Danmark i noget tid, og jeg har kalkuleret med, at vi kom ind i en langsommere periode. Derfor er der lagt penge til side, fortæller Wassim Hallal, ejer og chefkok på Michelin-restauranten på Oddervej.

Han har lovet lederstaben at holde hånden under dem i den kommende periode, så de får dækket lønnen.

- Vi er jo så heldige, at vi har bookinger mange måneder frem. Derfor ringer min bookingmand og afbestiller 14 dage ad gangen, så vi hele tiden kan følge anvisningerne. Det betyder, at vi forhåbentligt starter op med en portion gæster, når vi igen kan lukke op, fortæller Wassim Hallal, som godt ved, der kommer ændringer i skyggen af corona-krisen.

- Vi har masser af plads i restauranten, men vi tager to-tre borde væk, så der er endnu mere plads mellem gæsterne. Det næste problem er, at vi får så stor afstand mellem gæsterne, at vi måske ikke kan give dem den samme oplevelse og sædvanlige service.

Gastromé

Michelin-restauranten Gastromé er bekymret for fremtiden, da der ikke er de store pengereserve at stå imod modgangen med. Foto: Axel Schütt

Hos Gastromé i Rosengade bidder man negle lige nu.

Medarbejderne er sendt hjem, og det er en enormt usikker tid og mange års arbejde, der ser ud til at smuldre væk, fortæller medejer Søren Jacobsen.

- Vi frygter afgjort en konkurs. Det er svært at få overblikket lige nu med de mange forskellige muligheder, der er kommet fra regeringen. Lige nu er det svært at se, hvor man lander på den anden side.

Selvom man har en Michelinstjerne, så betyder det ikke, at der flyder store pegestrømme under restauranten, og allerede inden krisen skulle man vende det meste for at gå i nul.

- Vi har ikke den store sum på kistebunden at stå imod med. Så man er lige nu nervøse for tiden bagefter. Hvordan kommer folk til agere. Hvilket prisleje vil man spise efter. Hvis folk har mistet deres arbejde, tager man så på gourmetrestaurant, spørger Søren Jacobsen.

I noget tid har man været på vej med en hverdagsmenu i restauranten for at få mere liv på de stille dage, og det overvejer man nu at indføre hele ugen.

- Men vi er lettede over, at vi ikke driver en butik, som er afhængig af stor turisme. 90 procent af indtjeningen kommer fra lokale, og det tror vi, kan blive en fordel, siger Søren Jacobsen.

Domestic

Ditte Susgaard og Christian Neve er medejere af Domestic i Mejlgade. Her er har man i is maven, men er bekymret for manglende madturister i fremtiden. Foto: Axel Schütt

Vi er færdige.

Sådan tænke Christian Neve, medejer og tjener på Domestic i Mejlgade, da Mette Frederiksen stod foran hele Danmark og varslede nedlukning af samfundet.

Men efter et par dage og en stor velvillighed fra både regeringen, Horesta og 3F, tør han godt tro på bedre tider på Michelin-restauranten.

- Vi har noget på kistebunden til at klare os. Men det er en uvirkelig virkelighed, vi står i lige nu, fortæller han.

Han er også nervøs for, hvordan folks spisevaner er, når krisen er overstået. Spiser man stadig på dyre restauranter, og hvad med de gastroturister, som man er så afhængig af på Domestic?

Allerede nu har man måttet fyre fire medarbejdere, men der er alligevel tro på fremtiden.

- Vi har stadig noget ro i maven, og vi skal nok overleve med den velvillighed, der er, og med den sunde økonomi, vi har. Men der er mange store spørgsmålstegn.

- Vi lever også af store selskaber og forretningsmiddage, og hvornår kommer det igen? Og hvordan giver vi en god og nærværende service, hvis man nærmest skal være i en beskyttelsesdragt, spørger Christian Neve, der fortæller at en gennemgribende renovering af restauranten i juli indtil videre også er skrinlagt.

Hærværk

Det handler om vilje og tro, lyder det fra Hærværk, der er optimistiske for restaurantens fremtid. Foto: Kim Haugaard

Optimisme er der også hos Restaurant Hærværk på Frederiks Allé.

- Vi tror på projektet. Det handler om vilje og tro, og vi skal nok klare os igennem, siger ejer Rune Lund.

Man har ligesom mange andre åbnet op for takeaway, og det sikrer, at man ikke står stille i øjeblikket.

- Vi vil gerne gøre noget aktivt i stedet for at sætte os ned og vente på hjælpepakker. Vi har også elever, vi skal tænke på.

Man har allerede gjort flere ting for at sikre likviditeten. Man har blandt andet taget fat i udlejer for at få udsat huslejen. Man har ringet for at få udsættelse på regningen for el, ligesom den smule økonomi, der kommer fra takeaway, kan hjælpe, så man kun har søgt lønkompensation for to medarbejdere, der er sendt hjem.

- Jeg tror, at dem, der knækker nakken nu, måske allerede var på vej i den retning før krisen, siger Rune Lund, der håber på, at dem, der har handlet aktivt, bliver belønnet på den anden side.

Pondus

Restaurant Pondus på Åboulevarden er pressede og prøver at hente noget af den tabte indtjening hjem med takeaway. Foto: Kim Haugaard

På Åboulevarden har bistrokøkkenet hos Restaurant Pondus stadig gang i gryderne.

Man har simpelthen været nødt til at åbne op for takeaway for at få penge i kassen, og den nuværende situation er bekymrende, lyder det fra ejer René Mammen.

- Det er håbløst og forfærdeligt for hele branchen i øjeblikket. Heldigvis har folk taget godt imod vores takeaway-mulighed, og det er vi virkelig taknemmelige for. Så er der noget at give sig til i dagligdagen, siger ejeren, der endnu ikke har sendt medarbejdere hjem.

- Vi har taget den i stiv arm, men der er meget få, der sidder derhjemme og skummer fløden i denne branche, så det er ekstra hårdt lige nu, siger René Mammen, der ejer Pondus og den kommende restaurant Substans på Aarhus Ø sammen med sin kone Louise Mammen.

Moment (Rønde)

Gourmet-restauranten Moment i Rønde har haft stor succes, efter man har åbnet op for takeaway, og man tror på sin fremtid, selvom tiden lige nu er svær.

Det har været en rutchebanetur uden lige de seneste uger for den vegetariske gourmetrestaurant Moment ved Rønde.

Restauranten, der har en Bib Gourmand i Michelin-guiden fik ligesom Hærværk en grøn kløver ved den seneste Michelin-uddeling, som et tegn på deres store arbejde med bæredygtighed, men alt arbejdet kunne nemt have været tabt på gulve.

- Hvis hjælpepakkerne ikke havde været der, var vi færdige. Hvis ikke medarbejderne stod sammen, var vi færdige. Kunne vi ikke få penge ind via vinimport og takeaway, var vi færdige, lyder det fra Morten og Rikke Overgaard, der driver stedet sammen.

- Ingen har det særligt godt, men med mindre tingene eskalerer, så kommer vi igennem uden at miste medarbejdere, lyder det optimistisk.

Den nuværende økonomiske nedgang har blandt andet betydet, at Rikke Overgaard har frasagt sig sin løn i øjeblikket, og man arbejder nu på at lave sin takeaway om, så man laver færre, men dyrere retter.

- Vi er dynamiske og vant til at omstille os og prøve nyt, og det har gjort hele situationen nemmere. Men vi er lige så stærke på den anden side af alt det her, siger Morten og Rikke Overgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-hollænder klar til at gribe chancen: Jeg ønsker at give noget tilbage til klubben

Annonce