x
Annonce
Østjylland

Usikkert om Visit Randers skal lukke - Politikere er gået i tænkeboks

Hvordan fremmer man bedst turisme og erhvervliv i Randers Kommune? Nu sættes arbejdet i gang med at undersøge, hvordan man organiserer sig i forhold til andre kommuner og lokale foreninger, så man får mest for pengene. Arkivfoto
Politikerne vil undersøge hvad Randers egentlig får for pengene, hvis de går med i et stort anlagt, tværkommunalt samarbejde om turisme. Beslutningen er afgørende for, om Visit Randers fortsat skal bestå eller ej. Også det fremtidige samarbejde mellem byens erhvervs-foreninger skal på dagsordnen.

Randers: Hvad får Randers Kommune for pengene, hvis man opsiger samarbejdet med Visit Randers og i stedet slutter sig til et nyt destinationsselskab, Visit Aarhus, ligesom kommunerne Syddjurs, Norddjurs, Viborg og Silkeborg allerede har gjort det?

Dét spørgsmål vil politikerne i udviklingsudvalget have svar på, inden der træffes beslutning om, hvordan kommunen i fremtiden skal fremme turismen i Randers.

På udvalgsmødet torsdag skulle politikerne tage stilling til, om kontrakten med Visit Randers skulle fornyes eller ej. Kommunen bruger knap tre millioner kroner på samarbejdet hvert år. Visit Randers har i 113 år varetaget aktiviteter til fremme af turismen i Randers.

Men nu er der kommet en ny lov om erhvervsfremme, der ændrer strukturen på turismeområdet i hele landet. Den nye struktur betyder, at der etableres 15-25 nye destinationsselskaber, der erstatter kommunernes traditionelle turismeorganisering via lokale Visit-organisationer.

Kommunerne skal indgå i et destinationsselskab, hvis man vil have del i de nationale turistudviklingsmidler, der udgør cirka 40 millioner kroner om året.

I det østjyske område forventes en stor del af kommunerne i Business Region Aarhus at slå sig sammen i destinationsselskabet Visit Aarhus. Selskabet er stiftet som en erhvervsdrivende fond og tæller allerede nu kommunerne Norddjurs, Syddjurs, Silkeborg, Viborg og Aarhus. Skanderborg og Favrskov forventes slutte sig til, mens det stadig er uklart, hvordan Horsens, Odder, Hedensted og Samsø kommuner vælger at organisere sig.

Annonce
- Sagen vil komme på dagsordnen igen til september. Nu får vi lidt luft og ro på, inden vi tages stilling til, om kontrakten med Visit Randers skal opsiges.

Henning Jensen Nyhuus (S), næstformand i udviklingsudvalget

Finansieringen mangler

Henning Jensen Nyhuus (S), der er næstformand i udviklingsudvalget, er glad for at beslutningen om, hvordan Randers i fremtiden skal fremme turisme, nu er udskudt, så det kan blive belyst, hvad der reelt vil komme ud af et samarbejde med Aarhus og andre kommuner.

- Sagen vil komme på dagsordnen igen til september. Nu får vi lidt luft og ro på, inden vi tages stilling til, om kontrakten med Visit Randers skal opsiges, siger han.

Henrik Herold, der er direktør for kommunens største turistattraktion Randers Regnskov, har tidligere udtalt til avisen, at han ser positivt på Randers' deltagelse i Visit Aarhus.

- Det er altid en styrkelse, når nogle går sammen, især hvis det kan skabe flere turister. Randers Regnskov er i forvejen en del af Destination Djursland, så vi kommer til at skumme en del af succesen. Jeg synes, at Randers er en naturlig del af fællesskabet, sagde Herold sidste år.

Der er også nedsat en arbejdsgruppe med kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt i spidsen, der skal se på hvordan erhvervsfremme-samarbejdet i fremtiden skal foregå i Randers.

Den nye lov om erhvervsfremme betyder nemlig også at strukturen her skal ændres. Der etableres nye erhvervshuse, der erstatter de regionale væksthuse, og der laves en digital platform, der skal samle oplysninger om erhvervsservice. Den nye struktur betyder også, at der sker en omrokering af de opgaver, som de enkelte aktører i erhvervsfremmesystemet løser i dag.

I øjeblikket varetages erhvervsfremme i Randers af Randers Kommune, Væksthus Midtjylland og Erhverv Randers.

- Jeg indkalder snarest de involverede parter til et møde, hvor vi kan drøfte, hvordan man kan forestille sig, at det fremtidige samarbejde kan se ud, siger Jesper Kaas Schmidt. Første skridt er en åben dialog om, hvordan opgaven kan løses.

Til efteråret kan der måske ligge en resultatkontrakt klar der beskriver, hvem der løser hvilke opgaver.

Udviklingsudvalget anerkender, at området ikke er finansieret, og at der er fragået Erhverv Randers en række opgaver til erhvervshusene. Der skal derfor findes et niveau for Erhverv Randers' fremtidige virke i forbindelse med budget 2020-2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce