x
Annonce
Aarhus

Uskønt forløb: Politikere vil lære af højhussagen

Modstanderne mod et højhus har været meget aktive. Her i protest ved sidste byrådsmøde. Men onsdag aften vedtog et bredt flertal lokalplanen, der muliggør et højhus. Foto: Axel Schütt

Flere politikere beklagede processen om lokalplan 1066, der vrager borgerprotesterne og arkitektoniske alternativer for et højhus i Åbyhøj på højde med rådhustårnet.

AARHUS: - Vi skal lære af denne sag, lød det alvorligt fra flere politikere, da de vedtog lokalplanen og højhuset på 58 meter på Søren Frichs Vej i Åbyhøj.

- Vi har et problem med borgerinddragelse. For det er hjerteskærende, at så mange har engageret sig, men for sent, sagde Eva Borchorst Mejnertz (R), der stemte imod højhuset.

Keld Hvalsø (EL) mente, at højhussagen bør være et lærestykke i, hvor skidt det står til med demokratiet i kommunen.

Og Liv Gro Jensen fra Alternativet, der med sagen havde fået sin ilddåb som byrådsmedlem i en sag om mange interesser og følelser i spil, sagde:

- Vi har her en bred gruppe af borgere, der er meget utilfredse med forslaget og har lavet alternative forslag til bygninger. Det kan vi vælge at afskrive som brok og et spørgsmål om smag. Men det skal vi ikke. Det er et fantastisk eksempel på, hvordan demokrati og inddragelse kan udspille sig, sagde Liv Gro Jensen.

Annonce

K: Helt demokratisk

Marc Perera Christensen afviste, at processen har været udemokratisk:

- Man kan godt være uenig, men det gør ikke beslutningen udemokratisk. Vi har fået mange henvendelser, og de indspark har fået en grundig behandling i teknisk udvalg. Det har fået en reel sagsbehandling. Men så kan man diskutere, om denne proces oprindeligt skulle være startet op på en anden måde. Vi må spørge os selv, hvad det er for processer, vi vil have fremover. Der er ingen, der praler af denne proces, sagde Marc Perera Christensen.

Også Heidi Bank (V) mente, at det var en sag, byrådet bør lære af fremadrettet i kommende sager:

- Når der kommer en sag, der vil påvirke borgere i et lokalområde så meget som her, bør rådmanden gå ind og tale med teknisk udvalg, inden der bruges en masse mandetimer på sagen, sagde hun med henvisning til den tidligere teknikrådmand Kristian Würtz (S).

Men rådmandens partifælle Ango Winther (S) afviste, at der ikke har været tid til at drøfte sagen.

- Den er startet op i februar 2016, så der har været rigelig tid til at drøfte den, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce