Annonce
Aarhus

Her er rapporten om Kongsgården: Ustabil ledelse og dårligt arbejdsmiljø gav problemer

Plejehjemmet Kongsgården sættes under lup i en ny rapport.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Den øverste ledelse i Sundhed og Omsorg har haft for lidt fokus på drift og ledelse af plejehjemmet Kongsgården, mens plejehjemmet var ramt af stor udskiftning af ledelse og personale, peger ny rapport på.
Annonce

AARHUS: Plejehjemmet Kongsgården i Viby har manglet kontinuitet i ledelsen og personalegruppen på grund af mange udskiftninger.

Det har betydet, at man på Kongsgården har manglet den nødvendige ledelseskraft og stabilitet til at løfte den faglige kvalitet. Samtidig har personalegruppen været udfordret på kompetence, arbejdskultur og stor udskiftning. Det har samlet medført mange og alvorlige klager fra pårørende, som har oplevet, at der ikke blev taget hånd om de kritiserede forhold.

Det er nogle af de beskrivelser en ny rapport om Kongsgården kommer med. Den er udarbejdet af firmaet Implement for Sundhed og Omsorg og Aarhus Byråd, efter at sagen om 90-årige Else, der blev optaget med skjult kamera af TV2, kom frem. Optagelserne viste plejesvigt og en forråelse i sprog og adfærd blandt dele af personalet.

Annonce

Plejehjem i ubalance

Konklusionen i rapporten er, at driften af Kongsgården har været i ubalance. Selv om problemerne har været erkendt, og selv om der ledelsesmæssigt er handlet, er det enten ikke eller kun delvist lykkes at rette op og skabe forbedringer.

Især flere udskiftninger af ledelsen gennem de senere år, udfordringer med den faglige kvalitet og medarbejderes kompetencer, et konfliktfyldt samarbejde med pårørende og dårlig trivsel - herunder mobning - gav alt i alt et ringe arbejdsmiljø og har påvirket hinanden gensidigt og negativt, beskriver rapporten.

Forstanderen, som ellers blev forflyttet til andet arbejde i april, tillægges en række positive resultater. Blandt andet at formå at bremse personaleflugten og sikre højre tilfredshed blandt de pårørende. Derimod var der mindre overskud til  tæt, daglig driftsledelse. Forstanderen havde en oprigtig vilje til at finde løsninger over for de pårørende, der havde klaget, men uden at det lykkedes i alle tilfælde.

Annonce

For få faguddannede

Kongsgården har samtidig lidt under at have relativt færre SOSU-assistenter, uden at det er modsvaret af flere sygeplejersker og terapeuter. Fraværet har været højere end på andre plejehjem, men blev som sagt bragt ned under den tidligere forstander.

Udfordringer har påvirket det psykiske arbejdsmiljø negativt. Trivselsmålingerne har ligget lavt, der har været samarbejdsproblemer, mobning, forskellig adfærd og praksis på de tre etager, dårlig vilje til at hjælpe på tværs og indbyrdes diskussioner mellem personale i pårørendes påhør.

Der er tegn på lidt bedre målinger i pårørendetilfredshed og medarbejdertrivsel, men der er stort behov fremover for at forbedre arbejdskulturen ved hjælp af personaleledelse, daglig driftsledelse og mere selvbærende teamstrukturer.

Annonce

Ikke fuld erkendelse

Rapporten vurderer, at der på alle ledelsesniveauer er handlet på de klager, der er opstået ud fra et ønske om at finde løsninger. Men der er også forhold, der ikke er blevet løst. Og selv om der generelt er handlet, har der ikke været fuld erkendelse af, at udfordringerne kunne betyde de eksempler på dårlig pleje og kommunikation, som nu er afdækket.

Der er især mange klager på aften- og weekendvagterne. Formentlig fordi der her er flere afløsere, tæt på mindstebemanding, ingen eller få sygeplejersker og begrænset ledelse til stede, peger rapporten på.

Annonce

Ansvar i toppen

Udfordringerne har været kendt af både forstander, områdedirektion og bredere i Sundhed og Omsorgs organisation. Chefteamet i Sundhed og Omsorg har det overordnede ledelsesansvar, og konsulentrapporten peger også på det overordnede ansvar, og et manglende fokus på driften i den øverste ledelse, når rapporten skriver, at den nuværende organisationsstruktur har fungeret godt, men:

"Undersøgelsen bør give anledning til at overveje, om og hvordan fokus på drift og driftsledelse kan styrkes yderligere."

Politikerne i udvalget for Sundhed og Omsorg drøftede rapporten onsdag og konkluderede, at  situationen er så alvorlig, at det kræver en fortsat, tilbundsgående drøftelse af rapporten på udvalgets næste møde 16. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce