Annonce
Debat

Usynlige computere

Preben Mejer, it-ekspert, digital fremtidsforsker, RadrLab
Annonce

Der er en revolution i gang, der vil gøre din computer overflødig. Ikke sådan at forstå at vi ikke længere skal bruge computere, men fra at du hele tiden kigger på din smartphone, vil du i fremtiden være omgivet af et netværk af ofte usynlige enheder, der umærkeligt hjælper dig. Enheder du kan tale til, enheder der enten svarer dig eller viser det, du ønsker på den skærm, der nu er i nærheden.

At det går den vej skyldes det vigtigste, der er sket siden selve internettets gennembrud, nemlig den revolution der er igang indenfor software-baseret AI - artificial intelligence. Eller kunstig intelligens. Vi er på vej ind i cognitive computing-æraen.

I gamle dage med PC'en som en stor kasse på bordet og mus og tastatur som betjeningsenheder var Microsoft altdominerende. Den æra sluttede, da Apple og smartphonen kom til, og touch på en lille smart enhed blev den primære måde at betjene smartphone og tablet på. Microsoft blev trængt i baggrunden, Apple var kongen. Nye iPhones var så spændende, at de kom i TV Avisen.

Nu er vi så takket være intelligent software på vej ind i cognitive computing-æraen. Vores måde at betjene enhederne på ændrer sig fra kommandoer til dialog. En dialog der i fremtiden ofte vil være tale. Vi vil tale med vores computere, og de vil venligt, hjælpsomt - og uendeligt tålmodigt - svare. Det vil efterhånden opleves som at tale med et menneske.

Computeren - eller enheden - bliver pludselig ligegyldig. Jeg skal bare have noget, der kan modtage mine kommandoer og svare mig, udføre opgaven eller vise det, jeg beder om på en skærm. Enheden kan kan være i min bil, det kan være noget, der står på hylden derhjemme, eller det kan være i mine briller.

Bang! Der blev Apple lige pludselig mindre vigtig. Apple har fokuseret på at gøre smartphonen til verdens - og mit - centrum. Lidt ligesom Microsoft i den foregående æra gjorde PC'en til det centrale.

Der vil stadig være smartphones, ligesom der stadig er masser af PC'er. Og tablets. Men nu arbejder vi med intelligente løsninger, der ligger i internetskyen, og vi taler med - eller til - dem igennem et hav af synlige og usynlige forskellige dimser på skiftende tidspunkter og steder. Hvor er de store spillere så henne i fremtiden?

Apple sidder og undrer sig over, hvad det lige var, der skete her. iPhone-salget er stagnerende, der er stadig masser af penge i det, og det vil der også være i fremtiden. Men Apple har toppet, medmindre de bruger deres mange penge på at købe ny forretning. De kunne købe Tesla, eller IBM for at udvide forretningen, men ellers vil det bare gå langsomt ned ad bakke for Apple.

Microsoft har været igennem en hård tid, da PC'en blev mindre vigtig, men de er nu genfødt som cloud computing software-leverandør, og det tjener de flere penge på end nogensinde før. Faktisk så mange at de har råd til at bruge hardware som markedsføringsgimmick. Det er fantastisk, de skaber den ene fede og nyskabende enhed efter den anden, bare for sjov og som branding. Surface pro, Surface Studio og så videre, enheder der er nyskabende og opfindsomme. Det har man råd til, når man tjener pengene et andet sted.

Amazon, der i forvejen er verdens største internetbutik, og sammen med Microsoft dem, der dominerer cloud og hosting af vores programmer og data på internetet, ja, de satser benhårdt på at levere nogle af de usynlige dimser. Amazon Echo sætter du på hylden, og så taler du med den, køber ind, skifter kanal på fjernsynet, tænder lyset eller låser døren op.

Amazon er faktisk - ligesom Microsoft - ligeglad med Echo, det er nemlig ikke den, de lever af. En husstand, der får en Echo, øger omsætnigen hos Amazon med cirka seks procent. Det kunne tænkes, at Amazon begynder at forære Echo væk. Surt for Apple, der lever af hardware.

Og så er der Google. Google har deres svar på Echo, og den hedder Home. De har den bedste, klogeste og mest velfungerende software, så der er ingen tvivl om, at de også har en stor rolle at spille i fremtiden. De tjener penge på annoncer, så de har også råd til at dumpe hardwaren.

Så med internet cloud-funderet intelligent software, som du taler med, er hardwaren efterhånden mindre væsentlig. Det samme er de virksomheder, hvis hele eksistens var funderet i hardware. Apple får det sværere, Microsoft ville have problemer, hvis ikke de allerede havde genfødt sig selv, og Amazon og Google er de stærkeste spillere i fremtiden.

Velkommen til en æra med usynlige computere. Men først og fremmest velkommen til en helt ny og uhørt grad af brugervenlighed i it.

Vi vil tale med vores computere, og de vil venligt, hjælpsomt - og uendeligt tålmodigt - svare. Det vil efterhånden opleves som at tale med et menneske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Noget for Aarhus? Billig og meget let letbane på vej

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Højer var bedst i fremragende AGF-indsats

Annonce