Annonce
Erhverv

Utålmodige århusianere er gået coronakolde: Kohalens take away er halveret

Kok Toke Farsø holder humøret højt i køkkenet på Kohalen, selv om gæsterne efterhånden er godt møre og gennemstegte. Løgene her til Kohalens klassiske og præmierede bøfsandwich skal ikke være gennemstegte. De skal rammes lige på kornet - sådan lettere glacerede. Velbekomme. Foto: Ravn
Århusianerne vil have den ægte vare. For et år siden - og i julefrokostmånederne - rev publikum take away ud af restaurationernes køkkener. Men nu vil de tilbage til hyggen ved bordene, og det mærker den legendariske Kohalen på havnen.

AARHUS: Rita og Jess Laustsen har som restauratørpar gennem 24 år på Kohalen i bunden af Jægergårdsgade oplevet mange kriser. Men parret klynker ikke. Heller ikke nu, selv om coronakrisen har skabt et udkogt og dødtræt publikum.

Mens århusianerne rev Kohalens takeaway-retter ud fra køkkenet i den gamle, hyggelige 1907-bygning under samfundets første coronanedlukning, går forretningen nu i slow motion.

I forhold til Kohalens omsætning for nøjagtig et år siden i marts, da restauranten også var lukket totalt ned for spisende gæster, er udleveringen af papkasser med takeaway halveret.

Annonce

Hungrende gæster er mentalt trætte

- Jeg forstår godt folk. Mentaliteten har ændret sig fra, at vi sidste år både i marts og i forbindelse med julefrokosterne oplevede, at folk stod i kø, så orker folk hverken at støtte op - eller tage takeaway-ideen til sig. De vil have den ægte vare. De vil hygge sig i restauranten. De hungrer efter det, siger Rita Laustsen.


Der er sket et tydeligt skifte. Når folk ringer for at bestille mad, beder de næsten alle om, at få reserveret et bord, når Mette Frederiksen igen åbner for det. Folk vil simpelthen ud blandt andre at nyde maden. De orker ikke mere

Rita Laustsen


- Det undrer os. Men vi holder ved. Vi er her for at lave god mad og skabe god stemning.

- Vi vil ikke klage over, at folk ikke bakker op, for vi har fortsat mange kunder, og det er lykkedes os at undgå fyringer af de faste tre kokke og to tjenere. De løstansatte er dog væk.  Der er sket et tydeligt skifte. Når folk ringer for at bestille mad, beder de næsten alle om, at få reserveret et bord, når Mette Frederiksen igen åbner for det. Folk vil simpelthen ud blandt andre at nyde maden. De orker ikke mere, siger Rita Laustsen.

Annonce

Det gik ellers så godt

Under den første lockdown for et år siden følte Kohalen og dens personale virkelig opbakning fra mad-folket, som ikke lagde skjul på, at det på alle måder ville bakke op om restaurationen og branchen i det hele taget. Takeaway-menuerne fløj ud af køkkenet.

- Det samme var tilfældet med julefrokosterne - også da vi i december blev lukket ned igen. Da vi havde åbent med restriktioner i november og begyndelsen af december lavede vi en stor julestue og havde efter reglerne 50 gæster i denne pavillon og 50 gæster inde i restauranten. Folk hyggede sig virkeligt til julefrokosterne, og de overholdt reglerne. Siden har vi jo ikke set dem herinde, siger Rita Laustsen.

De spisende gæster ved de hvide duge i Kohalen er byttet ud med papkasser til take away-menuerne. Den del har restauratør-parret oplevet som et godt alternativ, men nu er århusianerne gået døde i mad-ud-af-huset. De orker næsten ikke at leve under flere restriktioner. Foto: Ravn

Kohalen valgte som så mange andre i branchen helt at lukke ned - også for take away - i det, de selv kalder spøgelsesmånederne i januar og februar, hvor danskerne burede sig inde.

Mange har valgt fortsat at holde helt lukket uden mad-ud-af-huset.

- Vi havde da også tanken om ikke at prøve at åbne igen her 3. marts. I respekt for de regler og restriktioner, der er. Men ingen kommer i fare her, og jeg må sige, at når ens tankegang er på forretningen og Kohalen, så er det enkelt. Vi er til for at drive Kohalen for vores gode og glade gæster, så derfor er vi gået i gang igen. Og fortsætter, selv om folk godt nok er kørt mentalt ned - og ikke bakker op i samme grad, siger Rita Laustsen.

Annonce

Stjerneskud i godt vejr

Hun og gemalen Jess holder ved, selv om de undrer sig over dykket fra kunderne i menuer, der ryger over disken. Men lige nu er der så langt fra penge i at drive forretningen. Kohalen har fået del i hjælpepakkerne fra staten.

- Det er langt fra alle af pakkerne, som er løbet ind på kontoen, men sådan er det. De kommer vel. Det er en trøst, selv om de langt fra dækker tabene. Vi er bare glade for, at vi har holdt ved personalet og ingen faste er blevet afskediget.

- Alle spørger om, hvornår de kan komme igen. Netop usikkerheden er da også det værste for alle. Den har sat sig hos folk, siger Rita Laustsen på Kohalen, hvor der er åbent klokken 16-19 for at hente udvalget blandt de fire faste menuer: Kohalens berømte og præmierede bøfsandwich, stjerneskuddet, den stegte flæsk og ugens overraskelse.

- Det er sjovt. Stjerneskuddet er folks foretrukne i godt vejr. Er det lidt koldt, så skal vi godt nok i sving med at lave persillesovs til den stegte flæsk, smiler kok Toke Farsø i køkkenet.

Han er én af dem, der fortsat holder smilet lidt i sving. Men sådan er det vel, når man elsker sit job. Også selv om det kun er halvkørende lige nu.

Annonce

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce