Annonce
Aarhus

Utryghed på kollegium klos op ad corona-testcenter: - Det har været enormt ubehageligt

Beboerne på Vejlby Kollegiet Malthe, Silja (mørkt hår) og Anna-Sofie Kofod er blevet påvirket af deres nye nabo, corona-testcentret. Foto: Flemming Krogh
70 kollegiebeboere er kommet i klemme med det nye corona test-center ved Vejlby-Risskov Hallen. Fra den ene dag til den anden skulle de leve med en masse muligvis corona-smittede mennesker lige uden for deres døre og vinduer. Det var de ikke informeret om.

AARHUS: Pludselig var det der, det nye corona-testcenter ved Vejlby-Risskov Hallen. På bare få dage var de hvide telte som skudt op af jorden og klar til så småt at begynde testningen. Det er dog ikke gået helt problemfrit.

Da placeringen for det nye test-center skulle vælges, var der flere muligheder, blandt andet parkeringspladsen ved Risskov Gymnasium. Valget endte med at falde på Vejlby-Risskov Hallen efter samtaler mellem Aarhus Kommune, den lokale beredskabsstab og Region Midtjylland.

Ved valget fik myndighederne dog ikke informeret beboerne på Vejlby Kollegiet, der ligger klos op ad test-centret. I Aarhus Kommune vidste de godt, at kollegiet lå derude, men den korte tid gjorde det svært at holde overblikket.

- Det hele er gået rigtig stærkt. Der er nogen på kollegiet, der ikke har følt sig informeret nok, og der har været nogle misforståelser derude. Vi har simpelthen ikke haft tid og mulighed for at informere før nu, men nu er dialogen i gang med flere af naboerne. Politiet spurgte, om de kunne bruge det kommunale areal derude, og det skulle vi hurtigt finde ud af, siger Felix Vestergaard, ledelsesundestøttende konsulent for Aarhus Kommune, der har været involveret i opsætningen af test-centeret.

Test-teltene

Testcentret ved Vejlby-Risskov Hallen er en del af Testcenter Danmark, som i en række testcentre skal kunne teste op mod 20.000 danskere om dagen. Dertil kommer de tests som udføres på hospitalerne.

Fra på mandag regner Region Midtjylland med at kunne teste 1200 om dagen i testcentret i Aarhus.

Der blev testet over 50 mennesker torsdag i Aarhus.

I takt med at kapaciteten bliver opbygget, skal Testcenter Danmarks testlejre teste personer uden symptomer inden for særlige grupper, eksempelvis folk med kontakt til udsatte personer.

Der er rejst telte i fem regioner. Flere telte forventes at komme til. Testlejrene ligger nu i København, Aarhus, Aalborg, Næstved og Odense.

Der er regionerne, der er ansvarlige for at udføre test, mens Statens Serum Institut skal levere testmaterialet. Testcenter Danmark er et samarbejde mellem regeringen, Danske Regioner og Novo Nordisk Fonden, der har bevilget 250 millioner kroner.

Medicinalgiganten Novo Nordisk bistår med mandskab og teknologi. Der skal kunne testes både for coronavirus og antistoffer for coronavirus. Antistoffer kan indikere, om man har været smittet med coronavirus.

Ubehøvlede vagter

Siden test-centeret blev sat op har de 70 beboere haft problemer med den store opsætning uden for deres vinduer. Der har været vagter derude døgnet rundt, og de har ifølge beboere på kollegiet ikke været informeret om, at der boede nogen der.

- Flere af os beboere er blevet stoppet af militærpoliti, der spurgte, hvad vi lavede her. De har ikke været klar over at nogen boede her. Det har været rimelig tydeligt fra dag et af, at de ikke har fået at vide, at der bor en del mennesker her ved siden af.

- Folk er kommet hjem fra skole og blevet stoppet og skulle stå til ansvar for, at man bor her. Vi er blevet mødt med en fjendtlig tone, ikke noget sødt med hej og hvorledes. Det har været enormt ubehageligt, siger Silja Sørensen, der bor kollegiet.

Hun bliver bakket op af Malthe Solear, der også bor på kollegiet. Han mener, at der ikke har været informeret godt nok om situationen.

- Jeg blev mødt af to autoritære mænd. De sagde, jeg skulle til at finde en ny vej ind på kollegiet, altså gå hele vejen uden om. Det er selvfølgelig forståeligt nok, men det blev ikke gjort på en pæn måde.

- Det virker ikke som om, nogen aner, at der ligger et kollegie her. Der har virkelig været mangel på info. Det har været frustrerende med det her cirkus, der er lige uden for døren. Det kan godt være, det kun går ud over 70 mennesker. Men det er også mennesker. Jeg forstår godt behovet for test-centeret, men derfor må man godt tage hensyn til os, der bor lige ved siden af. Det ville have være rart med mere kommunikation fra starten, siger Malthe Solear.

Annonce

Hårdt psykisk

Silja har svær astma. Derfor er hun ekstra udfordret af de hvide teltes indtog.

- Jeg er selv udsat. Jeg er blevet indlagt flere gange med mindre virusser, så jeg er ikke ligefrem tryg ved, at der går folk med corona nærmest lige uden for mit vindue.

- Jeg er gået i selvisolation i forbindelse med corona. Jeg har ikke set min familie i flere måneder, og jeg har ikke været i skole. Jeg føler ikke rigtig, jeg kan tage andre steder hen, da min far og mor har job, hvor de er meget i kontakt med folk. Det er for risikofyldt, siger Silja Sørensen.

Psykisk er det også hårdt at bo lige op ad testcenteret.

- Det er hårdt at blive konstant mindet om corona. Det eneste man kan se ud af vinduet er corona. Jeg har faktisk haft det ret dårligt psykisk siden teltene blev sat op. Det er 24/7 corona, siger Silja Sørensen.

Beboerne på kollegiet har ikke været tilfredse med vagternes behandling. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Møde med beboerne

Torsdag blev der holdt møde med beboerne i kollegiet. De satte sig sammen med Region Midtjylland, Sundhedsberedskabet og Aarhus Kommune for at finde nogle fælles løsninger på situationen.

- Vi har haft et rigtig godt møde i dag, hvor vi kunne rette nogle af de misforståelser, der er opstået med oprettelsen af test-centeret. Vi kunne have kommunikeret bedre her i forhold til naboinformation. Det kunne vi have gjort bedre, især hvis vi havde haft mere tid. Det er vi fuldstændig klar over. Det virkede også på beboerne som om, at de var glade for mødet. Hvis der skulle komme flere udfordringer, har de fået nogle kontaktpersoner, de kan tage fat i, siger Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør for præhospitalet i Region Midtjylland.

Rasmus Holdsbjerg-Larsen, der er bestyrelsesformand for Vejlby Kollegiet, er også tilfreds med dagens møde.

- Mit indtryk fra mødet var, at der blev fundet løsninger på de enkelte udfordringer, og at vi så vil have et opfølgende møde om tre uger, hvor vi kan tale videre om, hvordan det går. Jeg synes, de fik forklaret tingene godt, og jeg føler mig tryg ved situationen. Min største kritik har også været kommunikationen indtil nu har været mangelfuld, men det bliver jo løst ved at holde møder, siger Rasmus Holdsbjerg-Larsen.

Dette er den eneste vej ind og ud af kollegiet, hvis beboerne vil undgå menneskerne, der skal testes for corona. Foto: Flemming Krogh
Her ses vejen for de gående til corona-testning. Foto: Flemming Krogh
Parkeringspladsen er lukket af til brug for corona-testcentret. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce