Annonce
Danmark

Uvildig rådgiver: Sådan tager du ansvar for din opsparing

Danskerne er rigere end nogensinde før. Men for meget af den stigende formue ender i bankernes lommer, lyder det fra Karsten Engmann Jensen, der er udannet i Nationalbanken og kendt som DR's økonomiske ekspert. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Økonomisk ekspert og stifter af Pengeministeriet, Karsten Engmann Jensen, giver fire råd til, hvordan danskerne kan tage ansvaret for deres opsparing tilbage, så de undgår at komme til at betale dyrt for bankernes rådgivning.

1. Undersøg om din opsparing passer til dig eller banken

Banken tilbyder en investering banken selv tjener penge på. Ofte er der tale om en kvalitet, som ikke er særlig god. Du kan selv tjekke hver enkelt investering ved at slå op på morningstar.dk og se hvor mange stjerner den har. Investeringen bør have fire eller fem stjerner.

Under fire stjerner betyder at Morningstar.dk ikke har så stor tiltro til at investeringen er mere god for dig end den er for banken. Morningstar er en global uvildig analyseenhed, der giver karakterer til alle verdens investeringsforeninger – også dem banken ikke selv anbefaler. Undersøg hvor stor andel aktier du har. Den må gerne være stor, når du er ung, og falde efterhånden som du nærmer dig pensionsalderen.

2. Undersøg hvad banken tjener på dig

Undersøg hvad banken får ud af din opsparing, og hvad banken tjener på dig som kunde. Når du skal låne til et hus, kommer banken til at tjene 1 procent af det lån årligt. Hvis du har lånet i 30 år og har købt huset til to millioner, kommer banken til at tjene 500.000 til 600.000 kroner på dig i renter og bidrag.

Hvis du har din pensionsopsparing i banken, tager den 1-1,5 procent i året af beløbet. Hvis du i stedet sparer op selv, kan du gøre det til under en tredjedel. Hvis du for eksempel har 100.000 kroner, kan du købe investeringsbeviser og få din formue til at vokse bedre på den måde. Du skal finde ud af, hvad du kan få ud af, at gøre det på en anden måde, og hvordan du får mere ud af dine egne penge. Der kan nemt være over 10.000 kr. til forskel for hver 100.000 kr. du investerer i 10 år.

3. Hold styr på din formue

Sørg for at holde styr på, hvad du har af formue placeret i pensionsopsparing, bolig og anden formue. Du kan sagtens komme til at have for meget af en ting. Når du er 55 år og gerne vil have et sabbatår, har du ikke nogen frihed, hvis du har alle penge stående på pensionsopsparingen.

Hvis du har alle penge stående i en bolig, der ikke er gæld i, kan det blive et problem, når du bliver så gammel, du ikke kan låne penge mere. Så har du alle dine penge stående i mursten, du ikke kan få ud, før du sælger. Du skal gå efter at have en fornuftig boligøkonomi, en fornuftig pensionsopsparing, og en opsparing, hvor pengene ikke er i pension, bolig eller en fastlåst ordning i en bank, men nogle du selv administrerer.

4. Lav en plan for din pensionsopsparing

Sørg for, at du har en ordentlig plan for din pensionsopsparing. Det er der to elementer i. De fleste tror, en pensionsopsparing bare er en opsparing, men det er også en forsikringsordning. Det er vigtigt, du er ordentligt forsikret, hvis du mister dit job. Eller hvis du mister din arbejdsevne i tre til fire år. Så står du der og mister en væsentlig del af de over 10 millioner, du har i dig i din arbejdskraft.

Du skal tjekke om din pensionsopsparing giver dig et tilstrækkeligt højt afkast. Du bør have en høj risiko som ung og lav risiko som gammel. Hvis du er i den sikre fond som ung, er du sikker på ikke at få afkast. De fleste unge har en lav risiko fra start, og så går de glip af afkast. Hvis du er 60 år, risikerer du at miste mange penge, hvis aktierne falder, og så er det en god idé at nedbringe risikoen. Det handler om at have den risikoprofil, der passer til ens alder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce