Annonce
Udland

Våbenhvile blev ikke diskuteret i EU: Vi har reageret

Thierry Roge/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen understreger, at verdenssamfundet ikke er færdig med at diskutere Tyrkiet.

USA har fået kritik for den fem dage lange våbenhvile, som torsdag blev indgået i det nordøstlige Syrien.

Men på topmødets dag to i Bruxelles fredag blev amerikanernes ageren ikke diskuteret, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det mener jeg heller ikke, vi skal bruge energien på her. Men jeg tror til gengæld, at Danmark skal bruge noget energi - og det har vi tænkt os at gøre - på koalitionen i forhold til Islamisk Stat, hvor USA jo indgår som den vigtigste partner.

- Det synspunkt blev faktisk også fremhævet af andre lande her, lyder det fra den danske statsminister.

USA's vicepræsident, Mike Pence, oplyste torsdag på et pressemøde, at Tyrkiet har accepteret at indstille sin offensiv i Syrien i fem dage.

Derudover har Tyrkiet lovet at indstille sin indtrængen i landet, hvis de kurdiskledede tropper trækker sig tilbage fra en sikkerhedszone ved grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

Og det krav er blevet accepteret, og derfor har flere kritiseret USA for at have givet tyrkerne, hvad de vil have.

Men Mette Frederiksen mener ikke, at EU skal reagere kraftigere end tilfældet er lige nu.

Fredag morgen på vej ind til topmødet sagde hun, at EU allerede reagerer mod Tyrkiet.

Her henviste hun til, at EU-landene mandag gav hinanden håndslag på indtil videre at stoppe eksporten af våben til Tyrkiet.

Der er tale om en politisk aftale og ikke en decideret våbenembargo, som EU eksempelvis har i forhold til Venezuela og Libyen.

Samtidig mindede hun om, at Tyrkiet er et Nato-land.

- Vi skal være kritiske, vi skal tage afstand, men vi skal fortsat have en dialog med Tyrkiet, sagde Mette Frederiksen og understregede, at hun mener, at det internationale samfund ikke er færdig i sagen.

Det var i sidste uge, at Tyrkiet indledte en militæroffensiv i det kurdiske Syrien, efter at USA trak sine tropper ud af området.

Tyrkiet vil oprette en "sikker zone" til at genhuse flygtninge fra den syriske borgerkrig, lød det.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce