x
Annonce
Østjylland

Video af våde vådområder: Norsminde Fjord har vokseværk efter uger med masser af regn

De seneste ugers regnvejr har oversvømmet ådalene næsten hele vejen til Odder.

Assedrup: Normalt stopper Norsminde Fjord længe før landsbyen Assedrup, men i disse uger synes fjorden forlænget nærmest hele vejen til Odder by.

De oversvømmede enge i ådalene skyldes, at Odder Kommune i 2015 etablerede et vådområde mellem Assedrup og Odder. Det skete blandt andet ved, at man "genslyngede" Odder Å, Rævs Å og Kragebæk. Samtidig blev de dræn, der engang drænede en stor del af området, afbrudt.

Formålet var at fjerne nitrat fra vandet, inden det løber ud i Norsminde Fjord. Samtidig er det godt for ørrederne i Odder Å. Siden projektet blev færdigt, har en del af området været mere vådt, idet vand fra markerne selvsagt ikke længere løber gennem dræn til vandløbene, men i stedet ovenpå terrænet. Ved hjælp af biologisk omsætning bliver nitratet omsat til kvælstof, som fordamper.

- I de seneste uger er der dog faldet så meget nedbør, at der har dannet sig hele søer. Vi regner dog med, at det falder igen, når regnvejret ophører, siger souschef i Odder Kommunes afdeling for miljø og teknik Bent Hodde Mortensen.

Projektet med at etablere vådområdet i 2015 involverede 20 lodsejere og blev til gennem frivillige aftaler. Da det medførte en række begrænsninger for de involverede lodsejre, fik de udbetalt en erstatning. Hele projektet blev finansieret af EU’s Landdistriktsprogram (LDP 2020) samt af den danske stat.

I sidste uge var broen over Odder Å næsten oversvømmet. Men nu har vandet lagt sig en smule. Jens Thaysen
Normalt løber der kun vand i åløbnene ved Assedup. Men ikke i disse uger. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce