Annonce
Østjylland

Vågekoner belønnet med penge til mere uddannelse

Henny Hove stod for 11 år siden bag oprettelsen af en vågetjeneste, der bl.a. aflaster familier med alvorligt syge pårørende. Hun glæder sig over, at vågerne nu kan komme på flere kurser. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Den 11 år gamle tjeneste i Odder vil sende både egne frivillige og andre på kursus i, hvordan man hjælper i den sidste svære tid.

Odder: Hvordan hjælper man de pårørende til en døende bedst? Hvordan får vi gjort de lidt skæve eksistenser opmærksom på, at vi også er der for dem - og hvorfor hører nogle først om vores eksistens, når det næsten er for sent?

Henny Hove, leder af Vågekonerne i Odder, går og fryder sig i disse dage. Anledningen er, at Tryg Fonden netop har givet 103.600 kroner til tjenesten, som har eksisteret i 11 år, og hvis fornemmeste opgave er at være der for døende medborgere.

De 11 frivillige, hvoraf en enkelt er en mand, modtog også sidste år 70.000 kroner til videreuddannelse, så lederen havde ikke helt regnet med, at der igen i år ville være penge fra fonden.

- Men det var der, og jeg kan ikke beskrive, hvor glade vi er for tilskuddet. Det giver os mulighed for at arrangere endnu flere kurser for både os selv og for andre, der arbejder med døende borgere. For eksempel ansatte i det palliative team og i det kommunale visitationsteam, siger hun.

Annonce
Det bliver aldrig en rutine at være vågekone, og det skal det heller ikke være. Men jo mere, man kender til, hvordan man hjælper den døende og måske de pårørende, desto mere nytte kan man gøre.

Henny Hove, leder af Vågekonerne i Odder

Efterlyser mænd

Antallet af vågekoner i Odder har været ret stabilt i det seneste års tid, og som regel klarer de frivillige deres opgaver med at sidde hos døende medborgere på skift uden at bruge urimelig meget tid på det.

Henny Hove fortæller imidlertid også, at vågerne altid gerne vil have flere frivillige med - og meget gerne flere mænd.

- Som våger kan man både hjælpe døende og pårørende ved at tage over i et stykke tid. Nogle døende har brug for at holde i hånd, andre vil gerne snakke eller have noget læst op. Sommetider besøger man den samme person i 14 dage, andre gange når vi kun et enkelt besøg. Det er meget individuelt, siger hun.

Har man lyst til at blive våger, kan man kontakte Henny Hove på tlf. 20 73 02 43.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce