Annonce
Aarhus

Væddeløbsbanens lejeudgift er mindre end prisen på en p-plads

Jydsk Væddeløbsbane lejer over 200.000 kvadratmeter kommunal jord på en fremtrædende placering i Aarhus. Prisen er symbolsk. Foto: Jens Thaysen

Jydsk Væddeløbsbane betaler en symbolsk leje til Aarhus Kommune for et areal, svarende til 28 fodboldbaner. Hestesporten bor billigere på 200.000 kvadratmeter, end det koster at leje en parkeringsplads i Aarhus midtby.

AARHUS: Hvad koster det at leje cirka 200.000 kvadratmeter af Aarhus Kommune på en centralt beliggende grund, omkranset af skov og med udsigt til bugten i klart vejr?

Sådan en beliggenhed har Jydsk Væddeløbsbane haft siden 1924 lige syd for Aarhus Stadion. Den selvejende institution betaler i dag 7.659,96 kroner om året for hele grundarealet, der er ligeså stort som 28 fodboldbaner.

Det er mindre end udgiften til at leje en enkelt parkeringsplads i midtbyen på årsbasis. Her vil prisen typisk være på 900-1.000 kr. pr. måned, altså 10.800-12.000 kroner om året.

For den symbolske pris driver Jydsk Væddeløbsbane den historiske bane med 47 årlige løbsdage med samlet 40.000 besøgende om året og en omsætning på hestespil på 54 millioner kroner.

Annonce

En trænerforretning

Væddeløbsbanens lejeudgift til kommunen er fordelt med 3.113,96 kroner til Kultur og Borgerservice for leje af væddeløbsbanen og arealerne omkring. Denne kontrakt løber uopsigeligt til 1. januar 2030.

Dertil kommer en lejepris på 4.546 kroner til Teknik og Miljø for det grønne areal syd for Observatorievejen med hestefolde, hvor væddeløbsbanen dog skal friholde det grønne hjørne længst mod syd - i lokalområdet kaldet "Højen".

Lavt eller rimeligt?

Om væddeløbsbanens lejepris er lav eller rimelig kommer an på, hvordan man ser på det. Måske er det mere relevant at sammenligne med andre kommuner end med parkeringspladser. Men her er der stor forskel.

I Odense betaler Fyens Væddeløbsbane 461.458 kroner om året i arealleje til Odense Kommune.

Men nordpå ligger Aalborg Væddeløbsbane vederlagsfrit på kommunal jord frem til 2042.

Mange bor gratis

Ifølge afdelingen for Sport og Fritid i Aarhus Kommune er diskussionen om leje på kommunale arealer ikke ny.

Men kommunen kræver heller ikke leje for arealerne ved Marselisborg Havn, Egå Marina, Århus Golfklub (Moesgaard) eller Mollerup Golfklub. Det samme gælder typisk for de arealer, byens foreninger låner til at bygge foreningsdrevne idrætshaller.

Spørgsmålet er, om en kommune har lov til at stille gratis eller meget billige arealer til rådighed til sportsaktiviteter?

Professor Sten Bønsing, Aalborg Universitet, forsker i forvaltningsret og vurderer, at en væddeløbsbane ligger indenfor det område, en kommune gerne må støtte ved at opkræve en meget lav arealleje.

- En væddeløbsbane har et kulturelt islæt, og derfor kan man godt yde støtte på den måde. Når det er en selvejende institution, ligger det inden for kommunalfuldmagten, siger Sten Bønsing.

Noget for noget

Skulle det komme til et politisk pres for at genforhandle lejeprisen efter 2030 må man jo se på det, lyder det diplomatisk fra direktør Flemming Sunn, Jydsk Travbane.

- Aftalen er, at vi vedligeholder arealerne og bygningerne og ud over ponyafdelingen modtager vi ikke nogen form for kommunalt tilskud. Vi har for eksempel selv brugt 30.-40.000 kroner på at styne træerne mod stadionsiden for at undgå, at grene falder ned på ryttere og heste, fortæller Flemming Sunn.

- Så hvis vi skal genforhandle lejeprisen, er vi selvfølgelig konstruktive, men så vil vi også diskutere en modydelse fra kommunen, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce