Annonce
Indland

Vægt og acceleration kan overraske ældre elcyklister

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Elcyklens vægt og fremdrift kan ifølge havarikommission være årsag til flere ulykker blandt ældre elcyklister.

Der sker stadig flere ulykker med elcykler, og især midaldrende og ældre er overrepræsenteret i statistikkerne.

I 2018 var over halvdelen af dem, der kom til skade på elcykler, over 55 år, skriver Danmarks Statistik.

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har undersøgt 20 alvorlige ulykker med elcykler.

12 af elcyklisterne var 65 eller derover, og det var især de ældres alder kombineret med elcyklens egenskaber, som var årsager til ulykkerne.

- I vores dybdeanalyse kan vi se, at elcyklens egenskaber og ekstra vægt kan forværre problemerne for ældre elcyklister, siger Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen.

En elcykel er op til 8-12 kilo tungere end en almindelig cykel, og den kan være sværere at holde ved standsning og igangsætning.

- En elcykel er rigtig god til at hjælpe med ekstra fremdrift, men den kan forstærke problemer for eksempel med balance, standsning og igangsætning, som i forvejen måske er problematiske for ældre, siger Mette Fynbo.

Derfor har kommissionsformanden nogle anbefalinger til ældre, der står foran at skulle købe en elcykel:

- Vi kan se, at det gør en forskel, om elcyklen er forhjulstrukket eller har en centermotor.

- En centermotor følger den måde, du selv cykler på. Især til de ældre er det lidt bedre og gør, at man er stabil på cyklen og ikke kommer ud af balance, siger Mette Fynbo.

Men elcyklen er ikke altid det bedste alternativ, og derfor er det vigtigt at søge rådgivning, siger hun.

- Generelt er det godt og sundt at cykle. Men hvis man er oppe i årene og gerne vil have en elcykel, så er det afgørende, at man kan holde balancen, og at man har lidt muskelstyrke. Ellers er elcyklen ikke en fordel, siger Mette Fynbo.

I de ulykker, som kommissionen har undersøgt, har man ikke kunnet påvise, at elcyklernes hastighed udgjorde et problem.

De fleste elcyklister kørte enten med lav fart i forbindelse med en svingmanøvre eller med en hastighed svarende til det, de ville have kørt på almindelig cykel.

For de andre trafikanters vedkommende var problemet snarere, at de var uopmærksomme og derfor helt overså elcyklisterne.

/ritzau/

Annonce
Analyse fra Havarikommissionen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce