Annonce
Navne

Væk med mærkaten i panden: Huda vil alle fordomme til livs

Huda Chabaan er sprængfyldt med ideer og initiativer og skaber debat om danskernes fordomme. Foto: Martin Jensen
Huda Chaaban er født og opvokset i Danmark i en palæstinensisk familie. Hun vil bringe mennesker sammen, tager det ene initiativ efter det andet og er nu nomineret til Årets Ildsjæl.

NOMINERET: Huda Chaaban vil fordomme til livs. Hun føler, at det er, som om hun har en mærkat i panden.

- Når danskerne ser min hudfarve, danner de sig straks billeder af mig og forestillinger om, hvordan jeg er. Det vil jeg af med, siger hun.

Den 30-årige århusianske kvinde har sat meget i gang for at få dialog med danskerne. Hun laver både Palæstina Film Festival og Yallah.dk. Det første sted bliver der vist palæstinensiske film, og Yallah.dk skaber debatter mange steder.

Annonce

Tog til Palæstina

Hun har også skabt virksomheden "Helping Hand", som indsamler penge til hjælp for nødlidende børn på Vestbredden i Palæstina.

Opvokset i en familie med palæstinensisk baggrund besøgte hun i 2012 Palæstina. Her oplevede hun glæden ved at se sin families hjemland, men blev chokeret over, hvordan mange familier og især mange børn lever i fattige og bedrøvelige omstændigheder.

Hjemme igen i Aarhus gik hun i gang med at skabe en frivillig organisation. Det blev "Helping Hand", som hun var leder af i flere år. Den samler penge til hjælp for nødlidende børn på Vestbredden.

"Huda Chaaban er frivillig med et stort engagement, kreativ idérigdom og nytænkning, stærk på det organisatoriske samt med et varmt og inkluderende hjerte. Hendes udgangspunkt er altid, hvad andre mennesker har behov for, og hun får andre med til nye højder for kreativ udfoldelse", skriver Ole Jessen, der har foreslået hende til Årets Ildsjæl.

I det daglige arbejder Huda Chaaban som udviklingskonsulent i den århusianske konsulentvirksomhed Sivitas, der løser opgaver inden for børne- og familieområdet for flere kommuner og med egne ord "vender integration på hovedet".

Her har hun været i tre år efter at have taget en kandidat i folkesundhedsvidenskab fra Aarhus Universitet.

Annonce

Begyndte tidligt

Meget af sin fritid og sit talent bruger hun på at engagere andre mennesker i kunst og kultur, herunder historiefortælling. Det binder os sammen og skaber fornøjelse, eftertænksomhed og nye horisonter.

Allerede som helt ung involverede Huda sig i frivilligt arbejde. Hun har været lektiehjælper for børn og unge i Red Barnet Ungdom, har hjulpet voldsramte kvinder på et krisecenter i Esbjerg og været ansvarlig for et kvinde-projekt i København.

Nu lægger nu sin frivillige indsats i kunst og kultur.

Annonce

Med til start på filmfestivalen

I 2014 var hun med til at starte Palæstina Film Festival. Den har siden været en årlig begivenhed i biografen Øst for Paradis i Aarhus og de seneste to år også i Biffen i Odder.

Festivalen skal udvide det kunstneriske og kulturelle landskab i Aarhus og vise et mere nuanceret billede af Palæstina og palæstinensere.


Det er vigtigt at bringe folk tættere på hinanden og mødes på kryds og tværs, og det ender ofte med smil og latter, når vi er ude til debat.

Huda Chaaban


- Det er lykkedes. Filmfestivalen, der er enestående i Danmark, bringer folk fra Gellerup og Aarhus Vest sammen med folk fra resten af byen, siger Ole Jessen.

Huda Chaaban vælger film, inviterer gæster fra ind- og udland og organiserer det praktiske.

Som vært springer hun rask op foran publikum og præsenterer filmene, talerne og festivalen.

Annonce

Yallah.dk

I 2017 var Huda Chaaban med til at tage initiativ til at starte Yallah.dk. Hun hyrede unge med palæstinensisk baggrund og arrangerede historie-fortællings-workshops, hvor de stod frem og fortalte deres egen historie.

- Huda Chaaban forener sin organisatoriske ildsjæl med at være et åbent og varmt menneske med et vågent øje for en hjælpende hånd, et knus eller et klap på skulderen, siger Ole Jessen.

Annonce

Åbenhjertig dialog

Gruppen af unge ”Yallah’er” har været rundt til en lang række foreninger, klubber, undervisnings-institutioner, sognegårde, skoler mv.

Det har skabt en åbenhjertig dialog, har fået fordomme til at blegne og sat lattermusklerne på overarbejde. En del af det er en Yallah-quiz, hvor man skal svare på 12 personlige spørgsmål om uddannelse, arbejde, familie, hobby, livret mv. om en af de unge.

Bagefter gennemgår den unge svarene med quiz-deltageren, og det giver anledning til mange gode samtaler om fordomme og om ungdomsliv. Hun har også i Yallah-regi stået for et julegave-værksted, hvor folk kom ind fra gaden og fik hjælp af hende til at lave perlearmbånd til julegaver. Og så arrangerede hun en Hawaii-tema-fest med inviterede gæster.

Annonce

Uden tørklæder

Huda Chaaban er en af fire søstre i en familie, der kom til Aarhus fra Aalborg og slog sig ned i Tilst, da hun var fem år. Faren havde uddannet sig til ingeniør i USA, men den gjaldt ikke i Danmark, så han tog også den danske udgave.

Familien er muslimsk. For ingen af kvinderne i familien har det været et tema at bære tørklæde.

Selv om hun stadig kæmper for at komme fordomme til livs, synes hun, der er lys for enden af tunnellen.

- Det er vigtigt at bringe folk tættere på hinanden og mødes på kryds og tværs, og det ender ofte med smil og latter, når vi er ude til debat, siger hun.

Nominerede til Årets Ildsjæl

 • Prisen "Årets Ildsjæl" uddeles for 12. gang af Aarhus Kommunes afdeling for kultur- og borgerservice sammen med Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende. Vinderen modtager 25.000 kroner til sin forening.
 • Disse fem er nomineret til "Årets ildsjæl":
 • Lauge Perto Østergaard fra figurspilsforeningen 40K Aarhus
 • Metin Lindved Aydin fra Aarhus Syd Taekwondo og Egenvirksomhed.nu, som hjælper mennesker fra passiv forsørgelse til egen virksomhed.
 • Huda Chaaban fra foreningen Palæstina Film Festival og Yallah.dk
 • Christophe Lukunku fra fodboldfællesskabet FC Habesha
 • Bente Toft fra Varmestuestrik Danmark - Aarhus Depotet
 • Prisen overrækkes fredag 11. december kl. 15 i Vestjysk Bank, Åboulevarden 67, Aarhus - hvis coronareglerne tillader det.
 • Mere info:
 • Facebooksiden: Palæstina Film Festival Hjemmesiden: Yallah.dk
 • Facebooksiden: Yallahdk – Unge palæstinensere fortæller
 • Facebooksiden: Helping Hand
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favorit spisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Navne

Nu fylder saxkongen 80 år: Han lærte at læse noder og at komme til tiden

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce