Annonce
Erhverv

Væksten dratter: Aarhus-tegnestuer fyrer arkitekter over en kam

Kommunens nye, store kontorhus til 600 mio. kr. på hjørnet af Karen Blixens Boulevard og Edwin Rahrsvej er tegnet af Arkitema, som er et af de arkitektfirmaer, som lige nu må afskedige medarbejdere. Foto: Axel Schütt
Aarhus er mekka for landets største arkitektfirmaer, og de afskediger nu masser af medarbejdere.

AARHUS: Aarhus er centrum for landets tegnestuer. De mærker alle, at arkitektbranchen efter forrygende travle år nu bøder for, at væksten indenfor byggeriet er bremset op.

Derfor må især de store Aarhus-tegnestuer som Arkitema, Schmidt Hammer Lassen og 3XN fyre arkitekter for tiden. Det skriver dagbladet Børsen.

Arkitema har for nylig fyret 25 arkitekter i Danmark, hvilket svarer til syv procent af de ansatte. Aart Architechts har udstedt 15 fyresedler, mens Schmidt Hammer Lassen, der blandt andet står bag Dokk1, har sagt farvel til 20 af 180 medarbejdere. 3XN, der i sin tid så dagens lys i Aarhus, har fyret 11 af 110 arkitekter.

Det er især en opbremsning indenfor store bolig- og erhvervsbyggerier, som nu rammer arkitektbranchen. Aarhus er ikke mindst på grund af Arkitektkolen Aarhus et af omdrejningspunkterne i dansk arkitektur. Branchen blev særdeles hårdt ramt af de styrtdykkende konkjunkturer efter finanskrisen i 2008. Men de seneste fire-fem år har der for alvor været gang i byggeriet og dermed arkitekter. Men nu er det vendt.

- Der er ikke længere vækst, og der er kommet mere ro på, men vi kommer også fra et rigtig højt niveau med massive ansættelser. Men der er afmatning, siger Lene Espersen, der er direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder til Børsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce