Annonce
Erhverv

Væksten dratter: Aarhus-tegnestuer fyrer arkitekter over en kam

Kommunens nye, store kontorhus til 600 mio. kr. på hjørnet af Karen Blixens Boulevard og Edwin Rahrsvej er tegnet af Arkitema, som er et af de arkitektfirmaer, som lige nu må afskedige medarbejdere. Foto: Axel Schütt
Aarhus er mekka for landets største arkitektfirmaer, og de afskediger nu masser af medarbejdere.

AARHUS: Aarhus er centrum for landets tegnestuer. De mærker alle, at arkitektbranchen efter forrygende travle år nu bøder for, at væksten indenfor byggeriet er bremset op.

Derfor må især de store Aarhus-tegnestuer som Arkitema, Schmidt Hammer Lassen og 3XN fyre arkitekter for tiden. Det skriver dagbladet Børsen.

Arkitema har for nylig fyret 25 arkitekter i Danmark, hvilket svarer til syv procent af de ansatte. Aart Architechts har udstedt 15 fyresedler, mens Schmidt Hammer Lassen, der blandt andet står bag Dokk1, har sagt farvel til 20 af 180 medarbejdere. 3XN, der i sin tid så dagens lys i Aarhus, har fyret 11 af 110 arkitekter.

Det er især en opbremsning indenfor store bolig- og erhvervsbyggerier, som nu rammer arkitektbranchen. Aarhus er ikke mindst på grund af Arkitektkolen Aarhus et af omdrejningspunkterne i dansk arkitektur. Branchen blev særdeles hårdt ramt af de styrtdykkende konkjunkturer efter finanskrisen i 2008. Men de seneste fire-fem år har der for alvor været gang i byggeriet og dermed arkitekter. Men nu er det vendt.

- Der er ikke længere vækst, og der er kommet mere ro på, men vi kommer også fra et rigtig højt niveau med massive ansættelser. Men der er afmatning, siger Lene Espersen, der er direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder til Børsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

Annonce