Annonce
Aarhus

Væksthuset vinder international arkitekturpris

Det er C.F. Møller, der har stået for omdannelsen af Væksthuset, som tegnestuen tegnede i 1970. Foto: Axel Schütt

Det transformerede drivhus slog et rekordstort antal nomineringer.

Væksthuset i Botanisk Have er blevet udråbt som vinder af den prestigefyldte The International Architecture Award 2016.

Annonce

Det er C.F. Møller, der har stået for omdannelsen af væksthuset i Botanisk Have i Aarhus, som tegnestuen også slog stregerne til i 1970.

The International Architectural Award er en af de mest prestigefyldte og højprofilerede præmieringer, der hædrer nyt og banebrydende design, og prisen har blandt andet til formål at promovere international arkitektur og design til et globalt publikum, oplyser C.F. Møller på virksomhedens hjemmeside.

I år har arrangørerne modtaget et rekordstort antal nomineringer af nye byggerier, landskabsarkitektur og byplaner fra nogle af verdens førende globale designvirksomheder.

C.F. Møllers prisvindende projekt består af en restaurering og transformation af det oprindelige drivhus i Botanisk Have i Århus samt en udvidelse i form af et nyt, hvælvet 18 meter højt tropisk drivhus, hvor besøgende kan gå på opdagelse blandt trætoppene.

Udformningen af det nye væksthus er baseret på energibesparende designløsninger og avancerede beregninger, der har sikret, at form og energiforbrug spiller sammen på den bedst mulige måde.

Kuplens form og orientering er blevet til, fordi netop denne struktur giver den mindste overflade parret med det største volumen, det vil sige mest muligt solindfald om vinteren og mindst muligt solindfald om sommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Aarhus Fremad-profil rykker til Kolding

Læserbrev

Læserbrev: Hvorfor vil kommunen holde Bøgeskovshus på private hænder?

Siden 2014 er Bøgeskovshus i Viby blevet forpagtet af Forenede Care med det formål at bringe de økonomiske udgifter ned og med en vision om et privat-offentlig samarbejde, hvori kommunen skulle kunne lære en masse af pleje- og omsorgskoncernen. Ved onsdagens byrådsmøde vil et flertal formentlig vedtage forlængelsen af Forenede Cares kontrakt og dermed bibeholde Bøgeskovshus på private hænder. Noget, vi er meget uforstående overfor. I seks år har kommunen udliciteret driften af plejehjemmet, og på seks år er ingen af de ambitioner, som dannede grundlag for udliciteringen, blevet mødt, og der har ikke været nogen nævneværdig økonomisk gevinst. Målsætningen var, at vi skulle skabe vækstbetingelser for innovation, gensidig inspiration og læring, således vi kunne forbedre og sikre det gode ældreliv - også på andre institutioner. Cirka to år efter udliciteringen viste en analyse af læringspotentialet og ressourceforbruget på Bøgeskovshus, at ingen konkrete gevinster kunne uddrages. I den seneste evaluering lyder det sort på hvidt: ”Det kan konstateres, at der ikke i det offentlige-privat samarbejde omkring Bøgeskovhus er blevet skabt et rum til gensidig læring og inspiration” (Evaluering – Bøgeskovshus, 2019). Alligevel vil store dele af byrådet nu forlænge kontrakten med Forenede Care, og man fristes til at spørge: hvorfor? Der er ikke sket nævneværdige resultater på seks år, hverken på det økonomiske- eller privat-offentlige samarbejdsområde. Ældrerådet har givet udtryk for, at det ikke ser den hidtidige drift af Bøgeskovshus som prangende, men det er bekymret på borgernes vegne i tilfælde af endnu et skift af driftsherre. Spørgsmålet er, om ikke det er uundgåeligt, hvad enten det bliver nu, om to eller fire år. Det private-offentlige samarbejde på Bøgeskovshus har ikke været en fiasko. På en række parametre klarer institutionen sig lige så godt som andre kommunale tilbud, og intentionen om at skabe et godt plejehjem, som kommunale tilbud kunne lære noget af, har ikke fejlet noget. Dog må vi erkende, at projektet ikke har skabt nogen merværdi for kommunen. Hvis en sådan aftale alligevel skal forblive på private hænder, kan man spørge, hvad det næste bliver. Mener Socialdemokratiet, at vi skal udlicitere endnu mere af vores kommunale velfærd til private firmaer? Og vil Danske Folkeparti forsøge at privatisere yderligere plejehjem? Hos SF mener vi ikke, denne tendens bør forsætte. I byrådet satte vi os nogle konkrete mål og tog et godt initiativ, men initiativet slog fejl. Det er på tide at indse, og projektet bør ikke fortsætte, nu hvor vi kan se, at det ikke fungerer, som vi havde til hensigt.

Annonce