Annonce
Debat

Vækstideologi fører os direkte ud i global miljøkrise

Det nuværende økonomiske system (neoliberalistisk), der har domineret verden over de seneste tre årtier, har nået sin grænse for, hvad det kan bidrage med.

Jens Joel (S) og Kim Andersen (V) har henholdsvis 30. september og 10. oktober haft en læserbrevs-diskussion om vækst og konkurrenceevne og mangel på samme i Århus Stiftstidende.

De fremfører begge en række af argumenter for økonomisk vækst og øget forbrug, som den eneste mulige vej for Danmark ud af krisen.

De fremstiller begge holdninger, som man har gjort længe i dansk politik. De kritiserer hinanden med angreb og forsvar, og vi læsere står tilbage med et kedeligt indtryk af 'politics as usual'. Politisk argumentation, når det er mest forudsigende. Hvem hører andet end rød og blå bloks vanetænkning?

Annonce

I Alternativet ønsker vi en seriøs bæredygtig omstilling (socialt, miljømæssigt og økonomisk), og det er på høje tid, at vi ser den nuværende økonomiske model efter i sømmene.

Det er afgørende nødvendigt, at vi har modet til at stille os selv et nyt spørgsmål: Hvem og hvad skal økonomien gavne på kort og lang sigt?

Den nuværende vækstideologi fører os direkte ud over miljøkanten, og opfordringen til et højere forbrug er ikke vejen for Danmark eller resten af verden. Hvis samtlige af klodens indbyggere har samme forbrug som os danskere, ville vi ifølge WWF have brug for fire jordkloder. Det er ikke værd at stræbe efter, og konsekvenserne synes uoverskuelige.

Alternativets økonomiske politik stræber efter at fremme menneskelig trivsel, livskvalitet og lykke uden at true økosystemernes bæredygtighed. Vi vil kort sagt kæmpe for en stabil økonomi, der er indrettet efter naturens ressourcer og begrænsninger.

Vi mener, at det nuværende økonomiske system (neoliberalistisk), der har domineret verden over de seneste tre årtier, har nået sin grænse for, hvad det kan bidrage med. En gylden periode, hvor jordens økosystem blev den store taber, og hvor det nu er på tide at gå helt nye veje og betale af på vores fælles overforbrug.

Økonomisk vækst må aldrig være et mål i sig selv. Økonomien skal være et middel til at opnå et bæredygtigt samfund, hvor vi alle værner om vores planet, hinanden og os selv.

Danmark skal være et foregangsland for seriøs bæredygtig økonomisk politik, der fungerer både lokalt, nationalt og inspirerer andre lande til at deltage i en global grøn omstilling. Til fordel for dig, mig og de kommende generationer.

Lad os skrue ned for forbruget på de knappe ressourcer og op for livskvaliteten på samme tid. Det er udfordringen for Danmark, og jeg håber, at samtlige partier i Danmark snart begynder at tænke mere holistisk på vores samfund og på kloden.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Debat

Kristendemokraterne er tilfredse, men der er stadig noget at kæmpe for: Det, der ikke er svært, skal være nært

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Aarhus For abonnenter

Midt om natten låste tyv sig ind til 89-årig dame med hjemmeplejens kode: - Jeg blev så chokeret, at jeg næsten ikke kunne få luft

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce