Annonce
Aarhus

Væltet kæmpeskorsten hæves onsdag: Ny teori om årsagen til styrtet

Til alt held kørte der ikke biler på vejen, da den 80 tons tunge skorsten opgav ævred. På onsdag skal der gøres et forsøg på at bjærge den op af havnebassinet. Foto: Ole Christensen
Flydekran skal forsøge at hæve den 80 tons tunge skorsten fra bunden af Bassin 3. Skorstenen ramte frokoststue i faldet.
Annonce

AARHUS: Onsdag 28. oktober skal en flydekran forsøge at hæve den 100 meter høje stålskorsten, som onsdag ved 23.30-tiden væltede ned i et bassin i Aarhus Havn.

Ingen mennesker kom til skade, da den 80 tons tunge skorsten styrtede ned i Bassin 3.

Var ulykken sket på et andet tidspunkt, kunne det have fået fatale følger. Skorstenen væltede  hen over en vej på Aarhus Havn og ud i havnebassinet. I faldet smadrede den en del af frokoststuen hos virksomheden Himmerlands Grovvarer, der leverer foder, råvarer og brændsel til landbruget.

- Var ulykken sket på et andet tidspunkt, eksempelvis midt i et vagtskifte, kunne der være sket personskade, siger Torben Frederiksen, direktør for Himmerlands Grovvarer.

Den væltede skorsten rækker et godt stykke ud i havnebassinet. Aarhus Havn har opsat bøjer, så forbipasserende skibe ikke kommer i karambolage med den.

"Redningsaktionen" starter onsdag morgen. Hvornår den slutter, tør direktøren ikke udtale sig om.

- Man hiver den ikke bare op i løbet af en time, siger han.

Skorstenen kan måske genbruges - et andet sted. Hos Himmerlands Grovvarer kommer den ikke til at stå.

- Vi har opgivet at genbruge den. Den er dødsdømt, siger Torben Frederiksen.

Annonce

Metaltræthed?

En ny skorsten kan formentlig være på plads midt i februar 2021, mener direktøren. Endnu er det ikke klarlagt, om den får samme højde og diameter som den gamle. Det skal nye beregninger klargøre.

Østjyllands Politi er i øjeblikket ved at undersøge de nærmere omstændigheder omkring skorstenens styrt.

Skorstenen var boltet fast til bygningen. Man kan se på beslagene, hvor den mangler. Måske var det metaltræthed i boltene, der var årsag til uheldet. Foto: Ole Christensen

- Der er taget en masse prøver, som der arbejdes videre med. Formentlig skal Teknologisk Institut ind over, inden man ved, hvad der er op og ned, så der kan godt gå noget tid, inden vi kender svaret, siger Torben Frederiksen.

Han har selv dannet sig en teori om årsagen til ulykken.

- Mit bedste bud er metaltræthed i de møtrikker og bolte, som holdt skorsten på plads oppe i højden. Spændebåndene fejlede tilsyneladende ikke noget, siger han.

En 100 meter høj stålskorsten bevæger sig ganske meget, når det blæser. Det er den konstrueret til.


Det har slet ikke været en del af vores mindset, at skorstenen kunne vælte.

Torben Frederiksen, direktør for Himmerlands Grovvarer


- Derfor er metaltræthed et godt bud. Men vi ved som sagt ikke noget med sikkerhed endnu, for vi kender ikke lignende ulykker, vi kan drage erfaringer af, siger direktøren for Himmerlands Grovvarer.

Han lægger ikke skjul på, at han fik noget nær et chok, da han erfarede, at virksomheden store skorsten, som blev brugt til at udlede varm luft fra produktionen, var styrtet i vandet.

- Det har slet ikke været en del af vores mindset, at skorstenen kunne vælte. Vi har betragtet den som næsten ny, siger han.

"Redningsaktionen" begynder allerede klokken syv onsdag morgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kører letbanen, er den forsinket eller helt aflyst? Passagererne savner informationer på stationerne

Annonce