Annonce
Østjylland

Vær med, når danske topkokke dyster om kreativ mad af vildt: Reidar skal skyde de dyr, der skal tilberedes

Ved Årets Vildtret 2019 blev maden fremstillet over bål på Gl. Estrup. De seks inviterede kokketeam til Årets Vildtret 2021 har ikke samme begrænsning. Foto: Jonas Nørregaard
For anden gang danner Gammel Estrup rammen om toppen af dansk kokkekunst, der dyster i madlavning af vildtkød. Reidar Lænø - og en hel række andre jægere - tager på jagt dagen inden i håbet om at give de professionelle noget godt at arbejde med. Men alle kan være med til at smage og prøve af, når Vildt Gastronomi bruger anledningen til at dykke ned i blandt andet jagt og vildttilberedning gennem tiderne.

Auning: Det er anden gang, at Reidar Lænø fra Kolind både er med til at arrangere jagt og selv deltage, når jægere skal skaffe kødet til til madkonkurrencen Årets Vildret på Gl. Estrup ved Auning.

Her er seks af de fineste kokkehold i Danmark inviteret til at konkurrere i gastronisk kogekunst baseret på dansk vildt skudt i Østjyllands skove og til havs.

Indtil videre er fire tilmeldt til arrangementet, som finder sted den 7. november. Det er Peter Leth fra Falsled Kro, Elisabeth Madsen fra Svinkløv Badehotel, Kristina Andersen fra Restaurant Lola i København og Steffen Villadsen fra Molskroen i Ebeltoft.

Annonce

Til konkurrencen kan kokkene ikke forberede sig som normalt ved andre kokkekonkurrencer, hvor retterne øves igen og igen. For her har de det kød, som er blevet skudt af jægerne dagen inden.

Og det kan variere meget.

Hagl er værst

- Der er ingen garanti for, at de mange timers indsats giver det, vi håber, forklarer Reidar Lænø.

Blandt andet har vejret en stor indflydelse. Hagl ville være det allerværste, men også stærk regn og kraftig vind, gør jægernes forhold vanskelige.

Men Reidar Lænø, som er formand for den lokale kreds i Danmarks Jægerforbund, er dog godt i gang med at sørge for, at en bred vifte af jægere bidrager, så stjernekokkene ikke ender tomhændede.

Bag arrangementet står foreningen Vildt Gastronomi, som håber, at dagen vil skærpe interessen for madlavning med vildt og føre til flere vildtretter på de danske middagsborde.

Publikum kan følge stjernekokkenes arbejde lige fra parade til anretning på tallerken og bl.a. prøve kræfter med at plukke og tilberede en fasan. Vildt er en fornybar ressource fra naturen, ligesom bær og svampe.

Kokkene får hver 15 minutter til at udvælge det vildt, som de vil bruge fra vildtparaden. Rækkefølgen bestemmes ved lodtrækning. Derefter har kokkene tre timer til at tilberede maden helt fra bunden. Foto: Jonas Nørregaard

- At spise vildt er som at spise en del af naturen med helt andre smagsnuancer end det, vi traditionelt finder i køledisken. Samtidig lever vildtretter op til de krav, som moderne forbrugere stiller: Det skal være lokalt, det skal være sundt, og det skal være bæredygtigt, siger Catharina Reventlow-Mourier, der er formand for Vildt Gastronomi.

Annonce

Kæmpe inspiration

Men det er ikke kun smagsløgene, der skal udfordres, når ‘Årets Vildtret’ løber af stablen. Med bueskydning, vilde historier fra jagtens fortid og jagthundeshow er der også rig mulighed for at blive klogere på det kredsløb, som jagten indgår i.

Vindere af Årets Vildtret

Der blev ikke afholdt Årets Vildtret i 2020 på grund af corona.

2019: Det grønne Museum, vinderteam fra Falsled Kro

2018: Als, Mommark Færgegård, vinderteam fra Musikkens Spisehus i Aalborg

2017: Samsø, Madkulturhuset, vinderteam fra Søllerød Kro

2016: Søholt Gods, Lolland, vinderteam, vinderteam Restaurant Babette Vordingborg.

2015: FORUM, København, vinderteam fra Svinkløv Badehotel

Det er planen, at Årets Vildtret de næste fem år skal holdes på Det Grønne Museum, blandt andet fordi arrangementet er støttet af Norddjurs Kommune – og så er er Norddjursland desuden kendt for sine bestande af kronvildt.

- Jagten har altid været en del af den menneskelige eksistens, og i dag spiller jagten en vigtig rolle for udøvernes mentale sundhed på tværs af sociale skel. Jagt bidrager til biodiversitet og naturbevarelse i Danmark, siger Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund.

Det er da også kombinationen af den fællesskabs-baseret jagthobby og de nye input på madlavningen, som gør Reidar Lænø så engageret i 'Årets Vildtret'.

- Det er en kæmpe inspiration fra de professionelle kokke, for en del af det at være jæger er jo netop at tilberede vildtet, siger han og fortæller om den overraskende indmadsbaserede tilberedning af en edderfugl, som vinderne fra Falsled Kro stod bag i 2019.

Årets Vildtret blev afholdt for første gang i 2011 og er tidligere vundet af Søllerød Kro, Falsled Kro og Musikkens Spisehus i Aalborg.

Begivenheden varer fra 10.00 til 17.00 og det koster 100 kroner at deltage for personer over 18 år. Der er buskørsel fra Aarhus til 'Årets Vildtret".

Aktiviteter for alle

I løbet af dagen vil der på Gl. Estrup være en lang række aktiviteter. Nogle er rettet mod børn, nogle mod voksne - og en hel del for alle. Nogle er gratis. Andre koster et mindre beløb.

For alle:

Tilbered din egen vilde fasan over åben ild.

Udendørs jagthundeshow

Frivillige fra historisk køkken fortæller om vildtkøkkenets historie

Børnefamilier

Vildtsti med opgaver og information om jagt og vildt

Lav og mærk din egen pil og skyd til måls med den

Smag dig gennem krydderurterne og lav din egen kryddereddike

Voksne:

Inspiration til jægerdrammen/ den rigtige øl / den rigtige vin

Hør vilde jagthistorier med udgangspunkt i museets samling

Eksperimenter med tang til vildt

Hjemmesyltet / Æbletilbehør til vildtet

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Østjylland For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Odder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

Annonce