Annonce
Erhverv

Værd at vide om ambulancerne

Falck har i mange år reelt været den eneste landsdækkende leverandør på markedet for ambulancekørsel. Arkivfoto: Axel Schütt

Brødtekst

Annonce

1

I Danmark har vi mere end 100 års erfaring med at lade private selskaber stå for ambulanceberedskab - hvilket i mange år har været lig med Falck Danmark, som reelt har været den eneste landsdækkende leverandør på markedet.

2

I 2014 vandt hollandske Bios kontrakten på tre ud af fire delområder i Region Syddanmark. Bios gik konkurs i 2016, og regionen hjemtog opgaven og driver i dag selv ambulanceberedskabet. Falck er siden afsløret i at have lagt hindringer i vejen for Bios ved at misbruge sin dominerende stilling.

3

Regionernes præhospitale organisationer (der bl.a. håndterer ambulancerne) og Danske Regioner udgav i oktober 2018 en rapport med 18 anbefalinger til, hvad regionerne kan gøre for at styrke konkurrencen på ambulanceområdet.

4

Både Region Midtjylland og Region Nordjylland er næst i rækken, der skal gennemføre ambulanceudbud. Begge steder afprøver man lige nu selv at drive dele af beredskabet for at udfordre Falcks monopol.

5

Ifølge rapporten fra Danske Regioner står der næppe et stort antal ambulanceoperatører i vores europæiske nabolande på spring til at engagere sig i Danmark. Dels er de antalsmæssigt få - og dels lægger erfaringerne fra de seneste udbudsrunder i Danmark formentligt en dæmper på ønsket om at prøve kræfter med det danske marked, hedder det sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce