Annonce
Aarhus

Værested afviser unge hjemløse: Er du kun 19 år - så hører du ikke til her!

- I gamle dage var samfundet på en måde mere rummeligt, siger lederen af Værestedet, Ove Abildgaard. Foto: Axel Schütt

Masser af unge hjemløse søger mad og selskab på Værestedet i Jægergårdsgade. Hvis de er FOR unge, bliver de afvist.

Annonce

AARHUS: Det kommunale projekt Værestedet i bunden af Jægergårdsgade plejer at tage imod alle, uanset promille og påklædning.

Det er her, at folk fra samfundets absolutte bund kan få et måltid mad, en snak og måske et godt råd til at komme videre i livet.

Men de senere år har værestedet i stigende grad måttet afvise folk. Det sker, når helt unge på ned til 18 år dukker op.

- Så tager vi lige fat i dem og forklarer dem, at det her nok ikke lige er stedet for dem, siger Værestedets leder, Ove Abildgaard.

Han vil ikke have stamgæster i så ung en alder. Af frygt for, at Værestedet skal blive en sovepude for dem.

- De skal hjælpes et andet sted hen, og det forsøger vi så at gøre, siger han.

Ove Abildgaard vurderer, at op mod 30 unge under 30 år i øjeblikket bruger Værestedet, og så mange plejer der ikke at være.

- Vi ser flere og flere unge hjemløse, siger han.

Stort set alle er velkomne på det kommunale projekt Værestedet, forklarer Ove Abildgaard. Men helt unge mennesker ser han helst ikke i den røde bygning i bunden af Jøgergårdsgade. De hører ikke til der, mener han. Foto: Henrik Havbæk Madsen
Annonce

Unge kommer fra mindre byer

En del af de unge hjemløse kommer ifølge Ove Abildgaard til Aarhus fra mindre byer.

- De bor måske derhjemme, og laver ikke så meget. Når så forældrene bliver ved med at prikke til dem, flytter de en dag til byen.

- Så går der måske nogle uger eller måneder, så ser vi dem. Det er ikke altid ukompliceret at flytte til en stor by, siger Ove Abildgaard.

Andre af de unge hjemløse kommer fra København.

- Jeg kan godt nævne de første seks unge, som kommer fra Hovedstaden. Miljøet for hjemløse derover er ofte endnu mere råt end i Aarhus, og der er som regel tale om unge, der skulle væk fra miljøet af den ene eller den anden årsag.

Ove Abildgaard vil godt give et bud på, hvorfor antallet af unge hjemløse stiger og stiger. Ikke bare i Aarhus men også på landsplan.

Og han ved, hvor skoen trykker, for han snakker med de unge til daglig.

Annonce

- Vi sidder alle med en undren

- I dag drejer det sig for de unge om hele tiden at præstere. Både i skolen og uden for. Men der er ikke noget, der tyder på, at alle kan det, siger Ove Abildgaard.

De unge, som ikke kan præstere, er der ikke rigtig plads til i dag, mener Ove Abildgaard.

- I gamle dage var samfundet på en måde mere rummeligt. Hvis en ung mand ikke lige passede ind i omgivelserne, skulle familien nok skaffe ham en læreplads. Eller også blev han sat til at løfte halmballer som karl ude hos en landmand. Dengang var det ikke så let for de unge at blive til overs som i dag.

Dem, der i dag bliver til overs, møder Ove Abildgaard så på Værestedet.

I øjeblikket kommer der også en del unge med afrikansk baggrund.

- Jeg og mine ansatte kan godt have alle mulige forklaringer på, hvorfor vi ser så mange unge mennesker her på Værestedet. Men dybest set ved vi det ikke, og når vi taler om det, sidder vi vist alle bagefter tilbage med en undren over, hvad det er, vi som samfund har gjort forkert, siger Ove Abildgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce