Annonce
Østjylland

Værkstedsregning vælter borgmesterkandidat: LA-profil smidt ud af partiet

Det kom som lyn fra en klar himmel, da byrådsmedlem og udvalgformand Per Zeidler sidste weekend forlod Liberal Alliance. Siden har både han og partitoppen været tavs om årsagen. Nu viser det sig, at hans exit bunder i dårlig privatøkonomi.

Siden Per Zeidlers pludselige brud med Liberal Alliance forleden har både han og partitoppen være tavs om årsagen. Svaret skal findes i Fogedretten.

SYDDJURS: For offentligheden kom det som et lyn fra en klar himmel, da Liberal Alliances topfigur i Syddjurs sidste søndag brød med partiet.

Det er sket efter gensidig forståelse og af private årsager, skrev Per Zeidler på Facebook søndag middag. Hverken han eller Leif Mikkelsen, Liberal Alliances landsformand, ville sige noget om årsagen.

- Jeg har ingen kommentarer til personsager, sagde Leif Mikkelsen til avisen.

Per Zeidler har været byrådsmedlem i flere valgperioder. Først for Venstre, siden 2013 for Liberal Alliance. Efter det seneste valg blev han udvalgsformand, og han har været en synlig og markant en af slagsen.

Per Zeidler forsøgte i 2015 forgæves at blive valgt til Folketinget. Siden opgav han drømmen om Christiansborg for at satse på kommunalpolitik, hvor han - indtil sidste weekend - var spidskandidat for Liberal Alliance.

Det er jo helt vildt. Per Zeidler kan ende med at blive tungen på vægtskålen på valgnatten, og vi kan da ikke give en mand med den moral - eller mangel på samme - den indflydelse.

Tor Andersen, Rønde Stjerne Auto

Fakta: Politikere kan blive erklæret uværdige


  • Politikere kan, hvis de for alvor er kommet på kant med loven, blive tvunget til at forlade byrådet i utide. Den aktuelle sag med byrådsmedlem Per Zeidler fra Syddjurs er ikke af en kaliber, hvor det kan komme på tale
  • Det er Valgbarhedsnævnet, der træffer afgørelse i spørgsmål om fortabelse af valgbarhed for medlemmer af kommunale og regionale råd
  • Bliver en politiker straffet i løbet af sin valgperiode, skal byrådet indberette det til Valgbarhedsnævnet
  • Et byrådsmedlem kan miste sin valgbarhed, hvis medlemmet ved endelig dom eller vedtagelse af bøde er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør medlemmet uværdig til at være medlem af byrådet
  • Valgbarhedsnævnet er uafhængigt af den politiske proces og kan ikke modtage direktiver fra regeringen eller Folketinget. Nævnets afgørelser er endelige og kan ikke indbringes for andre administrative myndigheder
Leif Mikkelsen er landsformand for Liberal Alliance. Han har spillet en central rolle i forbindelse med Per Zeidlers exit fra partiet. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Bilregning satte gang i lavine

Vi skal tilbage til den 2. december 2014 for at finde den reelle årsag til, at Per Zeidler nu er fortid i Liberal Alliance.

Den dag var hans bil til service og reparation hos Rønde Stjerne Auto. Regningen løb op i 11.190,18 kroner. Den skulle være betalt den 16. december, men blev det ikke. Dagene gik. Uger blev til måneder og år.

Først i denne uge - efter Per Zeidlers farvel til Liberal Alliance - fik Rønde Stjerne Auto besked på, at pengene var betalt.

I den mellemliggende periode voksede beløbet. Der løb renter og gebyrer på.

Sagen landede i Fogedretten i Randers i sommeren 2016. Den 12. august skriver Fogedretten i et brev, at Per Zeidler ikke har gjort indsigelse mod kravet fra Rønde Stjerne Auto.

Annonce

Bliver stiktosset

Sagen kører videre, og den 17. januar i år møder Per Zeidler op i Fogedretten i Randers.

På det tidspunkt er gælden løbet op i 16.581,77 kroner. I Fogedretsrapporten er der et felt, som handler om afdragsordning. Her fremgår det, at Per Zeidler hverken kan eller vil betale pengene.

Desuden står der, at Per Zeidler har oplyst, at han har en nettoløn på cirka 5.000 kroner om måneden. Og så er der vederlag, som der ikke er nævnt noget beløb på. På Syddjurs Kommunes hjemmeside fremgår det, at Per Zeidler årligt modtager knap 350.000 kroner for sit politiske arbejde.

Tor Andersen fra Rønde Stjerne Auto er selvsagt utilfreds med, at Per Zeidler ikke vil betale sin regning. Prikken over i'et er en artikel, Tor Andersen læser kort tid inden Per Zeidlers tur i retten. Her giver Zeidler i en debat om politikerlønninger udtryk for, at folk skal have penge for det arbejde, de laver.

- Det er jeg da enig i, men det provokerer mig voldsomt, at han siger det, fordi han mener åbenlyst ikke, at jeg skulle have penge for mit arbejde. Jeg blev stiktosset, siger Tor Andersen.

I fogedretten kommer det også frem, at Per Zeidlers samlede gæld løber op i cirka 500.000 kroner, og at han ikke er i gang med af afvikle gælden.

Det fremgår desuden, at Per Zeidler søger fast arbejde, og at hans hustru ejer deres hus. Endelig giver han udtryk for, at han i forbindelse med sit udestående med Rønde Auto Stjerne har betalt 4500 kroner.

Annonce

Den afgørende mail

Tor Andersen overvejer efter Per Zeidlers optræden i Fogedretten, hvad han skal gøre ved sagen.

Den 7. august klokken 15.33 kommer svaret. Han skriver til Leif Mikkelsen, Liberal Alliances landsformand, om sagen.

Dagen efter får han et kort, henholdende svar fra Leif Mikkelsen. Det får Tor Andersen til igen at sætte sig til tasterne:

- Hvis du og dit parti mener, at den moral, der her udvises, er helt ok, så ser det skidt ud for vores samfund. Jeg har den fordel, at jeg kender til den dårlige moral, så det tager jeg selvfølgelig højde for, når jeg afgiver min stemme til november. Men det er der en masse andre vælgere, der ikke gør, og det må jeg så sørge for at oplyse dem om på anden måde, skriver han til Leif Mikkelsen.

Tor Andersen uddyber sine mails over for avisen:

- Det er ikke pengene, der optager mig, siger han og uddyber:

- Jeg står frem, fordi jeg vil advare vælgerne. Det her handler om, hvordan en folkevalgt optræder moralsk. Vi kan da ikke have en mand, der kører sin privatøkonomi på den måde, til at være med til at varetage kommunens økonomi.

Annonce

Troede ikke egne øjne

Sidste søndag fortalte Per Zeidler på Facebook, at han havde havde forladt Liberal Alliance.

Der tænkte Tor Andersen, at så var sagen klaret, og han behøvede ikke gøre mere. Godt nok var pengene tabt, men Per Zeidler ville ikke være at finde på stemmesedlen.

Tirsdag formiddag - et øjeblik inden deadline for opstilling til byrådsvalget - præsenterede Per Zeidler sin nye liste, Den Socialliberale Borgerliste. Der er to navne på listen, Per Zeidler og hans 24-årige søn, Christian Zeidler.

Tor Andersen troede nærmest ikke sine egne øje:

- Det er jo helt vildt. Per Zeidler kan ende med at blive tungen på vægtskålen på valgnatten, og vi kan da ikke give en mand med den moral - eller mangel på samme - den indflydelse. Folk, der sætter krydset den 21. november, skal vide, hvem de stemmer på. Det er derfor, jeg står frem, siger han.

Annonce

LA afviser at have betalt

Leif Mikkelsen, folketingsmedlem og Liberal Alliances landsformand, ønsker ikke at fortælle om sin og Liberal Alliances rolle i sagen.

- Jeg kommenterer ikke personspørgsmål, siger han, da avisen fortæller ham om Per Zeidlers sag fra Fogedretten.

Per Zeidlers mekaniker-regning er nu betalt. Men det skete først efter hans brud med Liberal Alliance.

Har Liberal Alliance betalt regningen for Per Zeidler?

- Vi har ikke betalt noget, siger Leif Mikkelsen.

Han afviser også, at Liberal Alliance har bedt Per Zeidler om at tie om grunden til bruddet.

- Per Zeidler må gerne fortælle om årsagen til, at han ikke længere er medlem af Liberal Alliance, siger Leif Mikkelsen.

Hvad siger du til, at Per Zeidler har dannet sin egen liste og stiller op?

- Vi lever i et frit land, og det er Per Zeidlers ret at stille op. Det er demokrati, siger Leif Mikkelsen.

Avisen har været i kontakt med Per Zeidler. Han ønsker kun at kommentere sagen, hvis han kan få hele artiklen til gennemsyn inden offentliggørelse. Avisen har tilbudt Per Zeidler, at han kan få sine egne citater til gennemsyn, men det anser han ikke for at være tilstrækkeligt, så derfor ønsker han ikke at kommentere sagen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce