Annonce
Aarhus

Værsgo: En halv milliard til nyt stadion og grønt område i Aarhus

Det er området her, som gaven tilgodeser. Forrest stadion. Til højre arenaen. Længre bagude Aarhus Væddeløbsbane, som er både trav- og galopbane. Og bagest et grønt område, som beboerne omkring "den grønne kile" bruger rekreativt. Foto: Axel Schütt
Salling Fondene og en af byens mest formuende mænd, Henrik Lind, er garanter for nyt stadion i Aarhus - på betingelse af, at der kommer en løsning for hele området med væddeløbsbanen og Mindeparken.

AARHUS: Om fem-seks år kan et nyt stadion stå klar i Aarhus. Det var budskabet ved et pressemøde på Aarhus Rådhus mandag, hvor da Salling Fondene og en af Aarhus rigeste mænd, Henrik Lind, lagde 500 millioner kroner på bordet til et nyt stadion i Aarhus.

Det sker efter flere års tovtrækkeri mellem kommunen, AGF, flere forskellige borgergrupper og Jydsk Væddeløbsbane. Men på pressemødet mandag lykkedes det at gøre de fleste tilfredse. Det er nemlig et ufravigeligt krav fra de to store investorer, at borgerne i området inddrages – og at der laves en helhedsplan for området. Repræsentanter for "den grønne kile", beboerne i området, roste højlydt investorerne på pressemødet. Planen kan meget vel betyde, at det grønne område – og formentlig Jydsk Væddeløbsbane bevares.

Annonce
De to hovedpersoner ved pressemødet: Henrik Lind fra Lind Invest og Jens Bjerg Sørensen fra Salling Fondene, som tilsammen donerer en halv milliard kroner til et nyt station - og området omkring det. Foto: Axel Schütt

Investorerne

De to investorer er som sagt Herman Sallings Fond og den århusianske forretningsmand Henrik Lind. Herman Sallings Fond er en del af Salling Fondene, der er eneejere af Salling Group, Danmarks største detailhandelsvirksomhed. De driver blandt andet dagligvarekæderne Bilka, Føtex og Netto.

Salling Fondene har alene siden 2012 uddelt mere end en milliard kroner til blandt andet kultur, kirke, sport, uddannelse og velgørenhed.

Henrik Lind er århusiansk forretningsmand, og har skabt sin formue gennem Danske Commodities, et energihandelsselskab, som han for nylig solgte til en norsk energikæmpe. Han har dog fortsat en ledende rolle i virksomheden.

- Jeg er født og opvokset i Aarhus. Jeg har for lang tid siden spillet fodbold og ved, hvilket fællesskab fodbold kan give. Min bevæggrund for at gå ind i det her er, at jeg gerne vil give noget tilbage til Aarhus, som har været den røde tråd i mit liv. Jeg begyndte at følge AGF, da de vandt mesterskabet for 33 år siden, og jeg glæder mig over at komme der, og en gang imellem i det øvrige område ved Mindeparken. Nu skal vi have et supermoderne, fedt stadion. Men det hele i området skal hænge sammen, sagde Henrik Lind.

Henrik Lind er ifølge den seneste opgørelse fra Berlingske Business den tredje mest formuende østjyde med en formue, der vurderes til at være på fem milliarder kroner. Henrik Lind har stor veneration for Aarhus, og han har i ubemærkethed i mange år støttet lokale projekter, der har haft et socialt sigte og hjulpet udsatte mennesker.

Nordens bedste fodboldstadion  

Selvom løsningen handler om hele området, er der især et sted, hvor den vækker glæde - i AGF. For centrum for det hele er byggeriet af et nyt stadion, noget som både klubben og dens fans har sukket efter i mange år.

Derfor var det da også en entusiastisk bestyrelsesformand, Lars Fournais, der var med til pressemødet mandag.

- Vi skal bygge nordens bedste fodboldstadion. Det kan blive et helt fantastisk projekt, som vil blive en kæmpe gevinst for hele byen, siger han.

Men det bliver ikke lige i morgen, at det stadion står klar. I første omgang starter de indledende processer i begyndelsen af 2020, og man regner med at projektet er færdigt tidligst i 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Annonce