Annonce
Danmark

V-bagland: Hjort og Jensen viste illoyalitet

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristian Jensen og Claus Hjort Frederiksen skulle have holdt udtalelser internt, mener flere medlemmer.

Venstres Claus Hjort Frederiksen og Kristian Jensen fik trukket linjerne op i løbet af sidste uge, og i Venstres bagland mener flere, at Jensen og Hjort optrådte illoyalt.

Det viser en rundspørge fra Ritzau, som er sendt ud til 1172 personer med tillidsposter i partiet. 277 har svaret på spørgsmålene, og den er dermed ikke repræsentativ, men giver et billede af holdningen hos de medlemmer, der har svaret.

152 svarer ja til, at Kristian Jensen optrådte illoyalt over for Lars Løkke ved at tale for et farvel til et eventuelt SV-samarbejde. 85 svarer nej, og 39 ved det ikke.

138 svarer, at Claus Hjort optrådte illoyalt over for Kristian Jensen ved flere gange at sætte Kristian Jensen på plads offentligt. 106 mener ikke, det var illoyalt, og 32 ved det ikke.

Johannes Elsnab, der er Venstres vælgerforeningsformand i Hals, mener, at det hele fører tilbage til formand Lars Løkke Rasmussen.

- Det fører hen til Lars Løkke. Han har helt mistet styringen, fordi han skulle slet ikke tillade, at sådan noget kunne ske. Om han har brugt for lidt tid på de interne linjer, det ved jeg ikke, men det er helt uhørt.

- Nu har jeg været medlem af Venstre i 55 år, og man har altid brugt den der med, at der er højt til loftet og langt til døren. Det er underforstået, at jeg altid har hørt de her folk sige, man skal holde tingene indbyrdes, men det har de altså selv glemt, siger han.

Jørgen Christensen, vælgerforeningsformand i Bedsted, er skuffet over, at Claus Hjort Frederiksen ikke holdt sig for god til offentligt at bede Kristian Jensen om at træde ned fra næstformandsposten.

- Det var tilsyneladende for længe siden, at nogen havde lagt mærke til Claus Hjort, og så skulle han ud at gøre opmærksom på sig selv og kom med nogle meget hårde angreb mod Kristian Jensen. Det er jo ikke holdbart i et stort parti.

- Jeg ved ikke, hvem der var skyld i hvad, men det var jo Løkke, der startede det, siger Jørgen Christensen.

Venstres turbulente måned begyndte, da Kristian Jensen 8. august i Berlingske sagde, at Venstre bør droppe tanken om at danne en SV-regering.

Udmeldingen var stik imod Lars Løkke Rasmussen udtalelser.

Dagen efter udtalte partiets nestor Claus Hjort Frederiksen, at Kristian Jensen burde gå af som næstformand.

Torsdag trak Claus Hjort Frederiksen det så tilbage efter et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor emnet blev drøftet.

Venstres hovedbestyrelse og forretningsudvalg mødes 30.-31. august, hvor formandskabet forventes at blive drøftet igen.

Ændringer i formandskabet kan dog først ske i november, når partiet holder landsmøde.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce