Annonce
Aarhus

V og K vil droppe planer om vild natur i Marselisborgskovene: Konsekvenserne bliver for store for fritidsbrugerne

Marselisborgskovene besøges af adskillige motionsløb såvel som almindelige fritidsbrugere hvert år. Nu frygter mange, at planerne om vildskov vil lægge en dæmper på udfoldelsesmulighederne i de smukke skove syd for byen. Arkivfoto: Kim Haugaard
Venstre og Konservative melder sig ud af planerne om at omdanne populære skovområder syd for Aarhus til vildskov og vil i stedet have forvaltningen til at udpege alternative steder.

AARHUS: Der er store planer om at omdanne Marselisborgskovene syd for Aarhus til vildskov.

Men konsekvenserne for de tusinder af mennesker, der bruger skoven, kan også blive store.

For store, frygter Venstre og Konservative, der nu foreslår resten af byrådet at annullere planerne, der går ud på at lade skoven udvikle sig vildt og også indhegne dele af den, så der kan blive udsat græssende kreaturer.

Annonce
Vildskov Moesgaard Marselisborg

- Vi synes, det er et voldsomt stort område i forhold til den forventning, vi havde, og det, tror jeg også, er fritidsbrugernes reaktion, siger Steen Stavnsbo (K) om planerne, der omfatter næsten hele skovområdet fra Varna til Fløjstrup ved Beder.

Flere arter i naturen

Målet med at omdanne Marselisborgskovene til vildskov er at give rum til større biodiversitet.

Når valget i Aarhus er faldet på Marselisborgskovene, så skyldes det, at skoven er gammel og derfor allerede hjemsted for flere truede og sjældne arter. De vil få bedre vilkår for at trives i en mere vild og varieret skov, har projektleder for Moesgaard Vildskov, Stine Rytter Bengtsson tidligere forklaret over for Stiften.

Men man er også nødt til at tage hensyn til de mennesker, der bruger skoven. Ikke mindst når der bor godt og vel en kvart million af dem lige om hjørnet inde i Aarhus, mener Venstres Gert Bjerregaard.

- Det afgørende for mig og Venstre, er de mange, mange borgerhenvendelser, vi har fået fra folk, som er bekymrede for, at muligheden for at bruge skoven bliver begrænset. Overliggeren for mig er, at man skal kunne bruge skoven som i dag og bevæge sig frit, siger han.

En vildskov får lov at stå urørt og vil derfor med tiden også blive mere ufremkommelig. Derudover er det nødvendigt at hegne en del af arealet af for at gøre plads til kreaturer, som regnes som en vigtig del af det biologiske kredsløb. Foto: Mathias Fredslund Hansen

I stedet for Marselisborgskovene foreslår de to partier, at forvaltningen i kommunen skal udpege alternative arealer til vildskov, som ikke har den samme nærhed til byen, og hvor antallet af fritidsbrugere er mindre.

- Vi skal værne om de grønne åndehuller og rekreative område tæt på byen og ikke gøre den bynære natur til en kampplads, som det der er på vej her, siger Steen Stavnsbo (K) og foreslår, at man muligvis vil kunne slå to fluer med ét smæk ved at samtænke biodiversitet med grundvandsbeskyttelse.

- Vi har ret store områder med drikkevandsreserver, hvor vi giver landmændene påbud om pesticidfri drift. På nogle af disse rejser vi ny skov. Det kunne vi jo vælge at skrue op for og indkøbe jord til. På den måde kunne vi måske både hjælpe os selv til mere biodiversitet og hjælpe de berørte landmænd, siger han.

Annonce

S kalder det forligsbrud

Hos byrådets største parti, Socialdemokratiet, er den politiske ordfører Anders Winnerskjold forundret over forslaget fra Venstre og Konservative.

Han peger på, at beslutningen om at skabe Moesgaard Vildskov indgår i budgetforliget for 2019, og at det derfor i hans øjne er forligsbrud, når V og K nu foreslår at droppe planerne.

Hvorfor vildskov? Få svar på 4 centrale spørgsmål

1. Hvem vil lave vildskov?

Det vil Aarhus Byråd, der som en del af budgetforliget for 2019 besluttede at øge biodiversiteten i Marselisskovene. Projektet hedder Moesgaard Vildskov og omfatter størstedelen af skovarealeret fra Varna og sydpå til Fløjstrup ved Beder. I alt skal et område på 600 hektar af det i alt 750 hektar store skovområde indgå i projektet. Valget er faldet på Marselisborgskovene, fordi det er en gammel skov med gode forudsætninger for at understøtte stor artsvariation.

2. Hvad er en vildskov?

En vildskov får lov at passe sig selv, og vil med tiden blive mere varieret med forskellige selvsåede træer og planter. Når træer vælter, bliver de liggende og kommer til at udgøre levesteder for insekter og planter. Samtidig er græssende dyr som kvæg eller heste også en vigtig del af planerne, eftersom de skaber variation i området ved at lave lysninger og samtidig gøde jorden med deres lort.

3. Hvorfor er nogle imod at lave vildskov?

Fordi Marselisborgskovene er nogle af Danmarks mest benyttede. Almindelige strand- og skovgæster, løbere, hundeluftere, daginstitutioner og skoler, mountainbikeryttere, orienteringsløbere og hesteryttere for bare at nævne nogle. DGI Østjylland anslår, at 1,4 millioner mennesker bruger skoven årligt og frygter, at udfoldelsesmulighederne i vildskoven bliver begrænsede, når en del af den skal indhegnes for at rumme græssende dyr.

4. Vil man fortsat kunne bruge skoven som i dag?

Næppe på samme måde. Der lægges op til, at der både skal være plads til naturen og fritidsbrugere, men i praksis vil eksempelvis ryttere og mountainbikere næppe få adgang til de indhegnede områder, som også vil vanskeliggøre orienteringsløb. Derudover kan der også komme andre restriktioner på brugen af skoven.

- I forhold til den politiske proces, så er det her ikke måden at gøre det på. Enten må de indkalde forligspartierne, eller også må de udtræde af forliget i forbindelse med det kommende valg, siger Anders Winnerskjold.

- Når det er sagt, så mener vi i S, at det må være muligt at finde hinanden her. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at det her ender med, at man ikke længere kan køre mountainbike i skoven. Det er en falsk præmis, at man ikke både kan skabe bedre vilkår for naturen og samtidig bruge skoven rekreativt, mener Anders Winnerskjold.

Men hvordan skal man køre mountainbike eller løbe orienteringsløb, hvis der er hegn over det hele?

- Jamen, jeg tror overhovedet heller ikke, der skal være hegn overalt. Vi kender ikke omfanget endnu, men jeg tror, vi er nødt til nu at få konkretiseret planerne noget mere, så vi får et bedre grundlag at inddrage brugerne af skoven på, siger Anders Winnerskjold.

Aarhus er en storbykommune med stor efterspørgsel på at bruge den bynære natur. Ville det give mere mening at overlade arbejdet med at skabe vild natur til knap så tætbefolkede kommuner med større naturarealer?

- Danmark består af 98 kommuner, og jeg mener, at vi også i Aarhus har et ansvar for at bidrage til at løse biodiversitetskrisen. Men jeg tror sagtens, det kan komme til at harmonere, så der både bliver plads til græssende dyr og spor til cykler og heste, siger Anders Winnerskjold.

Annonce

Tema for valgkampen

Forslaget fra Venstre og Konservative vil komme til diskussion på et kommende byrådsmøde.

Hos Venstre mener Gert Bjerregaard dog ikke, at der er tale om forligsbrud, når de to partier nu foreslår at udpege alternative placeringer til en århusiansk vildskov.

- Det er rigtigt, at vi har været med til at indgå en aftale, men vi er blevet klogere og mere oplyste siden og kan se, at det her ser ud til at medføre væsentlige indskrænkelser i brugen af skoven.

- Derfor mener jeg, at det er naturligt at bremse op nu og afsøge en anden vej sammen med resten af byrådet. Og er de øvrige partier ikke med på det, så er der jo fortsat flertal for planerne om Moesgaard Vildskov. Men det er noget, vi kommer til at gå til valg på i november, afslutter Gert Bjerregaard.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

Det bliver værre og værre på sygehusene: Det kan vi ikke byde hverken patienter eller personale

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce