Annonce
Østjylland

V og K vil spare millioner på kommunale journalister

Der skal bruges penge på kommunikation af Horsens Kommunes budskaber, men langt mindre end det, der bliver brugt i dag, mener Venstre og Konservative. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Horsens Kommune bruger for mange penge og arbejdskraft på at kommunikere budskaber ud, der i høj grad er propaganda for borgmesterens agenda, mener Venstre og Konservative.
Annonce

Horsens: Horsens Kommune kan spare fem millioner kroner på kommunikation. Kommunikation er ikke kernevelfærd, og den kommunale journalistik består i stigende grad af en unødvendig promovering af borgmesterens agenda, mener Venstre og Konservative.

I det sparekatalog ( eller omprioriteringskatalog, som de foretrækker at kalde det), partierne medbragte til budgetforhandlingerne for en lille måned siden, lægger de op til en kraftig reduktion i kommunens udgifter til kommunikation.

Ved budgetforhandlingerne skød borgmester Peter Sørensen (S) det samlede sparekatalog ned, men dog med det forbehold, at der - uden at komme det nærmere - var forslag, man godt kunne se nærmere på - efter budgetforhandlingerne.

De slutter på mandag, når byrådet ved andenbehandlingen vedtager det endelige budget.

- Det bliver ikke i år, men til gengæld er vi da så i god tid i forhold til at tage diskussionen til budgettet næste år, konstaterer byrådsmedlem Jørgen Korshøj (V).

Konkret vurderer de to partier, at der kan skæres fem millioner kroner af den lønpulje på cirka 15,5 millioner kroner, der i 2020 er sat af til "drift af strategi- og kommunikationsafdelingen samt udgifter til kommunal information, den gode fortælling og konsulentbistand".

Besparelser på kommunikation er klart den største post i det samlede sparekatalog fra V og K på 21,9 millioner kroner. Kataloget blev lavet for at undgå den skattestigning, som blev en del af flertallets budgetforlig.

Annonce

En svær øvelse

- Hvordan er I nået frem til, at der kan spares fem millioner kroner på kommunikation?

- Det er da en svær øvelse, for det er ret uigennemsigtigt, hvad pengene egentlig går til, men vi kan se, at området fylder meget, og ud af over 15 millioner kroner mener vi godt, at vi kan finde fem millioner kroner, siger gruppeformand Martin Ravn (V).

- Det kan være, at det er fire eller måske seks millioner kroner, der kan omprioriteres, men det ser vi frem til at få undersøgt nærmere, siger Jørgen Korshøj (V).


Der er intet galt med de enkelte ansatte, men der er noget galt med systemet.

Martin Ravn (V), gruppeformand


- Vi har lavet et sparekatalog, der ikke berører varme hænder. Det er for eksempel ikke kernevelfærd at have mange ansatte, der beskæftiger sig med kommunikation. Der er intet galt med de enkelte ansatte, men der er noget galt med systemet, siger gruppeformand Martin Ravn (V).

Han understreger, at der fortsat skal bruges penge på den kommunikation, der ifølge partierne giver værdi for kommunen.

- Det er også derfor, at vi ikke foreslår, at hele kommunikationsindsatsen skal sløjfes. Det er fornuftigt fortsat at kommunikere initiativer indenfor for eksempel turisme, bosætning og aktuelt covid-19, siger han.

Annonce

Promoverer borgmesteren

Et er udgifterne til området, noget andet er selve kommunens brug af kommunikation, som V og K også kritiserer.

De to partier mener, at kommunens kommunikationsindsats med en stigende strøm af pressemeddelelser og øget tilstedeværelse på de sociale medier i høj grad har til formål at promovere og understøtte et positivt billede på det siddende flertals, borgmester Peter Sørensens, agenda.

- Et af mange eksempler er pressemeddelelsen efter, at der var indgået budgetforlig. Den tegner kun det budskab, som er i borgmesterens interesse, og det bliver i øvrigt ikke nævnt med et ord, at Venstre, Konservative og Liberal Alliance står uden for forliget. Vi skal passe på, at kommunen ikke kommer til at fungere som en propagandamaskine, og vi har altså de lokale medier til at skrive om budgetforliget, siger Martin Ravn.

- Med den udvikling, der er i gang, kan man frygte, at kommunen på sigt helt overtager formidlingen af budskaber til borgerne, og at den frie presse, samfundets vagthund, forsvinder. Problemet med det er jo, at der aldrig vil komme en kritisk historie fra kommunens kommunikationsafdeling, siger Venstres gruppeformand.

Horsens Kommune har i flere år været aktivt tilstede på Facebook med siden "En del af flokken", og senest har kommunen lanceret en ekstra Instagram-profil, "Mit Horsens" hvor horsensianerne opfordres til at skildre deres lokale liv.

Spareforslaget fra V og K

Venstre og Konservative havde spareforslag for 21,9 mio. kr. med til budgetforhandlingerne, der endte med et forlig uden deltagelse af de to partier. Her er et udpluk:

 • Fjernelse af den del af vederlag til byrådspolitikere, der gives, fordi kommunen har 90.000 borgere, plus fjernelse af vederlag til formand og næstformand i nyt "ghettoudvalg". Besparelse: 500.000 kroner.
 • Nedlæggelse af valgsted i Sejet. Besparelse: 100.000 kroner.
 • Besparelse på strategi- og kommunikationsafdeling: Fem millioner kroner.
 • Beskæring af pulje til økonomiske sanktioner, der nu er sat til 15 millioner kroner: Besparelse: To millioner kroner.
 • Besparelse på biblioteket i Horsens: En million kroner. Budgettet er i dag på 19 millioner kroner.
 • Arrangementer og PR-pulje. Besparelse: To millioner kroner.
 • Administrationsudgifter på Jobcentret. Besparelse: Fem millioner kroner.
 • Personaleparkering på rådhuset. Besparelse: 250.000 kroner.
 • Besparelser på kontoen til ny asfalt: Tre millioner kroner. Budgettet er lige nu på 15 millioner kroner.
 • Fjernelse af parkeringsautomater. Besparelse: 800.000 kroner.
 • Kulturaftalemidler, Østjysk Vækstbånd og venskabsbyen Chengdu. Besparelse: 500.000 kroner.
 • Konsulenter: Besparelse: En million kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fredagens coronatal: Laveste antal nye smittede i tre måneder i Aarhus

Danmark

Lyt med på Erhvervsklubben: Vestas truer med at forlade Danmark

Alarm 112

Bøderegn for brud på corona-regler: 14 sigtet for at samles på netcafé

Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Annonce