Annonce
Østjylland

V-politiker forlod byrådsmøde i protest: Blå og røde partier i infight om skattestigning

Den åbne del af byrådsmødet mandag aften varede små fem timer, og de sidste to timer blev brugt til en diskussion om, hvordan byrådet skal håndtere det minus på 30 millioner kroner, Horsens blev ramt af med udligningsreformen. Arkivfoto
Politikerne nåede vidt omkring og skød vildt på hinanden, inden et flertal afviste tre borgerlige partiers forslag om, at forvaltningen før budgetforhandlingerne skal anvise byrådet konkrete muligheder for at undgå en skattestigning.
Annonce

Horsens:  "Politisk dovenskab", "useriøst", "uigennemtænkt", "manglende respekt".

Det er blot nogle af de mindre pæne ord, der føg mellem de røde og blå partier, da Horsens Byråd mandag aften afsluttede et fem timer langt byrådsmøde med omtrent to timers debat om, hvorvidt det minus på 30 millioner kroner årligt, som Horsens indkasserede med udligningsreformen, skal fikses med en skattestigning eller besparelser/effektiviseringer.

En ophedet ideologisk debat, der nåede sit dramatiske højdepunkt, da Ole Dahl Kristensen (V) omtrent midt i debatten, lidt før klokken 21, valgte at forlade byrådsmødet i utide. Inden da gav han udtryk for, at borgmester Peter Sørensen (S) som forhandlingsleder ikke behandler partierne med den fornødne respekt i forhold til det vigtige arbejde med kommunens budget.

- Vi beder blot om et værktøj, så vi kan være ordentligt forberedt, konstaterede han, inden han forlod salen i vrede.

Værktøjet, Ole Dahl Kristensen efterlyste, men ikke fik, er et såkaldt omprioriteringskatalog på 50 millioner kroner, som Venstre, Liberal Alliance og de konservative på byrådsmødet bad om opbakning fra de øvrige partier til at bede forvaltningen om at lave til politikerne.

Kataloget ville partierne kunne plukke fra til budgetforhandlingerne og dermed undgå den skattestigning på 0,2 procentpoint, som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har tilkendegivet, at de vil gennemføre i år.

Annonce

Forvaltningen kan ikke nå det

Det endte som forventet med, at de tre borgerlige partier fik en kurv fra flertallet. Begrundelsen fra flertallet, S, SF, EL og DF, var først og fremmest, at det er "useriøst" og "unfair" at bede forvaltningen lave et så omfattende arbejde inden budgetseminaret 4. september.

- Reelt har forvaltningen kun tre dage, for det skal være klar til økonomi- og erhvervsudvalgets møde 31. august, og der er deadline til dagsordenen 27. august. Er det rimeligt at bede om, spurgte gruppeformand Andreas Boesen (S) retorisk.

De tre borgerlige partier anerkendte, at det er kort tid, men foreslog så, at politikerne skyder budgetprocessen med 14 dage, så forvaltningen får bedre tid til arbejdet, hvilket dog hurtigt blev afvist af borgmesteren.

- Budgetproceduren ligger fast, konstaterede han.

Annonce

Boesen gennemgik budgettet

For Socialdemokratiet var det i første omgang Andreas Boesen, der førte ordet.

Han tog udgangspunkt i Esben Hedeagers (K) udmelding i Folkebladet om, at det ikke kunne være så svært at finde 50 millioner kroner i et kommunalt budget på 5,6 milliarder kroner. Og Boesen supplerede den med Martin Ravns (V) budskab om, at omprioriteringen ikke måtte gå ud over "varme hænder".


Jeg har kun set på kommunens hovedkonti, men jeg har brugt væsentligt mere tid på det, end I har.

Andreas Boesen (S), gruppeformand


Boesen analyserede sig frem til, at de tre partier reelt kun havde 430 og måske kun 250 millioner kroner at prioritere imellem, når de varme hænder og nødvendige udgifter var siet fra.

- Så snakker vi altså besparelser på mellem 10 og 20 procent. Jeg har kun set på kommunens hovedkonti, men jeg har brugt væsentligt mere tid på det, end I har, lød det skarpt fra gruppeformanden.

Annonce

Politisk dovenskab

Lisbeth Torfing (EL) var inde på samme spor, da hun det kaldte det "politisk dovenskab", at V, LA og K ikke selv kommer med en politisk prioritering, men i stedet overlader arbejdet til forvaltningen.

Omvendt beskyldte Jakob Bille (LA) de fire partier for det samme. Det er politisk dovenskab, når man vælger en skattestigning uden først at undersøge, om det er muligt at finde pengene på anden vis.

- Det er den nemme løsning, konstaterede han.

Jørgen Korshøj (V) gik flere gange til angreb på borgmester Peter Sørensen, der før sommerferien i Folkebladet fortalte, at han nu ville indbyde partierne til forhandlinger om en økonomisk plan, der skulle afbøde konsekvenserne af udligningsreformen.

- Det skete jo aldrig. Jeg har aldrig set en invitation til drøftelser. I stedet sker der det, at fire partier blot meddeler, at de er gået sammen om en skattestigning, konstaterede han.

- Der er afsat en hel uge til budgetforhandlinger. Det er ikke sikkert, at man får ret, men sådan er politik, lød svaret fra Peter Sørensen.

Borgmesteren svarede ikke klart på Jakob Billes spørgsmål om, hvorvidt flertallets forslag om en skattestigning reelt vil være til forhandling.

- Spørg igen til budgetforhandlingerne, konstaterede Peter Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Alarm 112

Bøderegn for brud på corona-regler: 14 sigtet for at samles på netcafé

Annonce